Hlavní obsah

Téměř polovina žen váží po ukončení diety víc, než když začaly hubnout

Novinky, Bohumila Kunertová

Boj s nadbytečnými kilogramy je strašákem pro ženy i muže. Mezi muži se ale hubnutí až tolik neprožívá. Zato ženy jsou schopny vést dlouhé hodiny debaty o tom, jaké cvičení či strava jim dopomůže k vysněné váze. Ne všem se ale podaří dojít do zdárného vysněného cíle.

Foto: Profimedia.cz

Podle průzkumu jedna z deseti žen už po jednom dni hubnutí není schopna odolat, a chodí tajně mlsat.

Článek

Z nejnovějších průzkumů totiž vyplynulo, že čtyři z deseti žen váží po ukončení diety více, než když si začaly hlídat hmotnost, uvedl server Daily Mail. Dámy chtivé dokonalé váhy tak v průměru přibraly kolem 2,5 kilogramu i přesto, že jejich hlavním cílem bylo omezit časté mlsání a dosáhnout tak vysněné postavy.

Neméně zajímavým zjištěním pak byl fakt, že u velkého procenta žen se začala váha opět zvyšovat už 21 dní poté, co dosáhly vytoužené hmotnosti.

"Hubnutí představuje dlouhodobý závazek, teprve po určité době tak lze hovořit o možných úspěších. Bohužel ale příliš mnoho žen zaměřuje svou pozornost na nezdravé krátkodobé diety, které sice působí rychle, ale velmi často u nich také dochází k jo-jo efektu," uvádí doktor Ian Campbell.

Krátká dieta = krátký účinek

Abychom dospěli ke kýženým úspěchům, je potřeba změnit nejen složení stravy, ale připravit na změnu tělo i mysl. Znatelnější úspěchy, které také déle vydrží, se dostavují po týdnech až měsících snažení.

"Dieta může být pro každou ženu skutečnou výzvou. Jde především o stanovení reálných cílů, kterých skutečně můžete dosáhnout. Je proto důležité se zaměřit opravdu jen na podstatné body, místo nesmyslného rychlého hubnutí. V opačném případě totiž může být výsledkem vyšší váha, než před začátkem procesu hubnutí," dodává doktor Campbell.

Nejčastější podněty k hubnutí

Součástí průzkumu byla vypracována i zpráva, ve které odborníci zpovídali dvě tisícovky žen ve věku mezi 18 až 65 roky. Otázky se soustředily na chování, návyky a požadavky žen ohledně hubnutí.

Šest z deseti žen uvedlo, že momentálně nějakou dietu podstupují, jedna z pěti pak podstupuje hubnoucí procedury průběžně.

Mezi nejčastějšími důvody, které ženy přinutí k boji s nadbytečnými kilogramy, je jejich "nelichotivý odraz v zrcadle", vylepšení postavy na letní dovolenou nebo nelichotivé fotografie zveřejněné na stránkách sociálních sítí. Dalšími častými podněty pak bývají nepříjemné poznámky a komentáře příbuzných či známých na jejich postavu.

V celkovém souhrnu studie ženám zrovna nelichotí. Jedna z deseti žen totiž přestane dodržovat plánované kroky vedoucí ke snížení váhy již po jednom dni, pětina z nich pak vydrží týden a déle. Průměrná doba je deset dní.

Většina žen dává hlavní vinu sobě. Vyvíjejí na sebe velký tlak, aby zhubly co nejdříve, což ale naopak vede k tomu, že se tím více přejídají. Zbytek pak dává vinu kolegům v práci, kteří na ně neberou ohledy a "cpou" se nezdravými jídly. Mezi maminkami na mateřské je pak nejčastějším důvodem přibývajících kil dojídání zbytků po dětech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám