Hlavní obsah

Také o první zuby je třeba dobře pečovat

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péče o zuby dítěte má začít již v těhotenství. Gravidní žena by totiž měla mít v pořádku jak zuby, tak dásně. Kdysi bylo dokonce povinné nechat si chrup zkontrolovat. Dnes platí, že zdravotní pojišťovny hradí v průběhu těhotenství dvě preventivní prohlídky.

Článek

"Je jistě škoda této možnosti nevyužít. Ženy mnohdy o chrup nepečují tak, jak by měly, a kromě kazu se mohou objevit i problémy s dásněmi. Gravidní žena se může poradit i o tom, jak se jim správně věnovat. To má velký význam nejen pro ni, ale i pro dítě," uvedl MUDr. Jiří Pekárek, prezident České stomatologické komory.

"Je také dost paradoxní, že matka netrpělivě čeká na to, až se dítěti objeví první zoubek. Když včas nenaroste, dělá si velké starosti. Pokud se ale objeví, přestane se o zuby starat, podcení situaci a samozřejmě ani nenavštíví lékaře, který by je měl dítěti zkontroloval a naučil ji, jak o ně správně pečovat," dodal.

Poprvé do ordinace

"První návštěva u stomatologa by se měla uskutečnit okolo jednoho roku dítěte. Pokud by ale matka měla nějaké pochybnosti, je lepší jít se poradit hned. Od jednoho roku dítěte jsou hrazeny dvě preventivní prohlídky ročně. Je to výhodné jak pro matku, která se dozví potřebné informace a naučí se dítěti správně zuby čistit, tak pro dítě, protože v tomto věku obvykle žádný bolestivý zákrok není potřebný a nemusí se tedy ničeho bát. Seznámí se jen s prostředím ordinace, lékařem a nástroji. Konzultace jsou proto velmi výhodné," řekl Pekárek.

Co škodí a co prospívá

Stále se traduje, že za všechno může dědičnost, a to i za stav našich zubů. Hraje sice určitou, ale velmi malou roli. Vzniku zubního kazu zabráníme pouze správným čištěním a péčí o chrup.

  • Rodiče by si měli uvědomit význam správné výživy, vzít na vědomí škodlivost sladkostí i sladkých džusů. Lékař jim také vysvětlí, že zuby malých dětí ničí stálé popíjení sladkých nápojů, hlavně čaje z kojenecké láhve.
  • První zuby čistíme zpočátku tampónkem. Později používáme speciální zubní kartáček a pastu. Kartáček by měl mít malou pracovní plochu a spíše měkké štětiny. Také zubní pastu vybíráme s ohledem na věk dítěte. Rodiče musejí počítat také s tím, že malému dítěti se s čištěním zubů musí pomáhat, protože dítě ještě není dostatečně zručné a nedokáže si je dobře vyčistit. Matka by mu s tím měla pomáhat až do předškolního věku.
  • Pokud chceme zjistit, jak dobře jsme si je vyčistili, pak ho použijeme plakindikátor, který obarví zbytky plaku na zubech. Výsledek uvidíme na vlastní oči.
  • Po vyčištění chrupu před spaním se nemá už nic jíst, a to ani jablko. Obsahuje cukry, které se na vzniku kazu podílejí.
  • Žvýkačka bez cukru používaná v průběhu dne neuškodí, napomáhá k tvorbě slin a tím samoočišťování zubů. Sama o sobě však stav zubů nespasí, rozhodující je jejich pravidelné a správné čištění.
  • Velmi důležité je vyvarovat se konzumace jídel typu fast food. Pro zuby je to úplná zhouba. Bílé pečivo je měkké a nenutí nás kousat, dokonce ulpívá na zubech. Kromě toho obsahuje cukr a když k tomu přidáme popíjení módních sladkých limonád, pak zdraví dítěte vůbec neprospějeme.
  • Nikdy také neolizujeme dudlík, který batoleti vypadl z úst, či lžičku, kterou ho krmíme. Mikroby z našich úst se tím přenášejí na ústní sliznici dítěte.

Vznik zubního kazu:

Bílkoviny ze slin pokryjí sklovinu zubu jemnou blankou a na ni se přichytí mikroorganismy. Pokud by měly dobře prospívat potřebují živiny. Nejlepší jsou v tomto ohledu cukry, které jim umožní rychle se množit a vytvářet kyseliny. Kyseliny se zachycují na zubním povlaku, tedy na povrchu zubů, a odvápňují sklovinu. Právě tím vzniká takové prostředí, které je vhodné pro vznik zubního kazu.

Reklama

Související témata:

Související články

Mládež zanedbává péči o zuby

Většina padesátiletých osob za špatný stav svého chrupu obviňuje sladkosti, které bezhlavě konzumovala v dětství. Lidé jen neradi připouštějí, že svou roli...

Děti dostanou zubní průkaz

Všechny děti, které se od února narodí, dostanou už v porodnici zubní průkaz dítěte. Ten bude součástí zdravotního a očkovacího průkazu. Právu to řekl...

Výběr článků

Načítám