Hlavní obsah

Superpotraviny obsahují vysoké koncentrace živin

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V mezinárodní terminologii jsou superpotraviny známé jako superfoods. Nejenže nás nasytí. Do jídla vnášejí i řadu benefitů. Obsahují totiž prospěšné látky, jejichž síla se vzájemně umocňuje, pokud se potkají v jediné potravině.

Foto: Profimedia.cz

Moruše bílá

Článek

Termín superfoods se poprvé objevil v Oxfordském anglickém slovníku v roce 1915 s vysvětlením, že se jedná o pokrm výrazně výživnější než ostatní, který prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě.

Nicméně účinky velké části superpotravin znali dávno naši předci. Záznamy o nich najdeme již ve svitcích ze starého Egypta nebo ve středověkých herbářích. V moderní výživě se stala světovým bestsellerem kniha amerického lékaře Stevena G. Pratta a Kathy Matthewsové Superpotraviny (u nás ji vydal Ikar v r. 2005).

Zdravá výživa, nebo víc?

„Rozlišovacím prvkem superfoods jsou mimořádně vysoké koncentrace některých živin či jejich specifický účinek. Nutno podotknout, že superfoods jsou téměř vždy minimálně upravované potraviny, aby nedošlo k znehodnocení cenných živin. Pokud jsou navíc v biokvalitě, tím lépe,“ říká František Lomský z české společnosti Iswari, která vyrábí a dodává produkty s obsahem superpotravin.

Velmi oblíbené jsou například ve stravě vegetariánů a vitariánů (vyznavači raw stravy, u níž teplota kuchyňské přípravy nepřesáhne 42 °C). Prostřednictvím superpotravin doplňují odmítači masa živiny, které by jim mohly vyloučením živočišné stravy chybět.

Tyto potraviny však nadchnou i všechny příznivce zdravého jídelníčku a zajímavých chutí. Někdy jde o složky stravy nám málo známé, které považujeme spíše za bylinky, jindy o ty, které dobře známe, jen jsme dosud nevěděli o všech jejich schopnostech.

Nejen oříšky a semena

Zástupce najdeme mezi zelenými potravinami (např. spirulina, mladá pšenice, mladý ječmen, moringa), ořechy (např. piniové, vlašské, makadamové, kešu), oleji (např. rakytníkový, avokádový, dýňový, chufový), bobulemi (např. šípek, brusinky, açai, borůvky), semínky (chia, len, sezam) či mezi různými prášky z kořenů, listů a plodů (např. kořen maca, čaj matcha, konopný protein).

Do výčtu nesmíme opomenout přidat i ovoce (např. kakaové boby, citróny, rakytník, camu camu, noni moruše), houby (např. hlíva, shiitake, reishi), ale také luštěniny a pseudoobiloviny (pohanka, amarant, quinoa).

Mezi superpotraviny však patří i ty běžně konzumované, například losos či brokolice. Zařazením superfoods do stravy můžeme získat mnoho přínosných živin ve velkém množství. A hlavně žádoucí pestrost.

Možnost volby

Mezi superpotravinami najdeme mnoho nutričně bohatých a zdravějších variant k jejich nezdravějším protějškům, jako je například řepkový cukr. Věděli jste, že alternativním sladidlem kromě známého agávového sirupu může být třeba kokosový cukr či sirup anebo xylitol?

„Xylitol se získává z geneticky nemodifikované kukuřice, či březové kůry. Na rozdíl od rafinovaného bílého cukru má o 40 % nižší energetickou hodnotu. Na stupnici glykemického indexu se pohybuje na hodnotě 13, kdežto cukr má 68. Navíc prospívá zdraví zubů, protože neslouží jako potrava pro ústní mikroflóru,“ upřesňuje Lomský.

Mezi superpotravinami můžeme najít i přírodní pomocníky pro barvení cukrovinek a dortů. Příkladem je nepražený kakaový prášek, sušená červená řepa nebo modrá spirulina.

Příklady méně známých superpotravin

Nepražené kakaové boby: Šetrné zpracování kakaa při nízkých teplotách umožňuje zachovat prospěšné nutriční látky – antioxidanty. A také významné hodnoty důležitých minerálů, jako jsou železo, mangan, hořčík či chróm.

Bezlepkový naklíčený oves: Problém u běžného ovsa pro celiaky je kontaminace lepkem, ke které dochází při pěstování, sklizni či skladování. Právě pro ně je ideální bezlepkový oves. Naklíčením a následnou dehydratací do 40 °C jsou zachovány živiny a enzymy. Navíc v této podobě je oves stravitelnější, plný vitamínů a minerálních látek.

Včelí pyl rouskovaný: Pomyslnou královnou mezi superpotravinami je včelí pyl, který tvoří základní složku potravy včel. Je doslova nadupaný vitamíny, enzymy či antioxidanty. Je vhodné ho rozpustit v troše medu. Použít ho pak můžete do jogurtu, müsli, do zmrzliny, dezertů nebo smoothie.

Moruše bílá: Plody vypadající jako bílé šišinky jsou sladké díky glukóze a fruktóze. Sušené se nemusejí doslazovat. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a minerálů (vápník, železo, fosfor, hořčík). Moruše obsahují resveratrol, látku s antioxidačními a antibakteriálními účinky.

14 superpotravin podle Stevena G. Pratta
Borůvky, brokolice, čaj, dýně, fazole, jogurt, krůtí prsa, losos, oves, pomeranče, rajčata, sója, špenát, vlašské ořechy.

Mohlo by vás zajímat na Seznam.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám