Hlavní obsah

Šťastnější za 30 vteřin

Právo, Zuzana Musálková

Je tu Silvestr, a vám se přesto kvůli starostem nedaří naladit na tu správnou atmosféru? Víte, že byste se měli takzvaně „hodit do pohody“, jenže to se snadněji řekne, než udělá. Psychologické výzkumy ale naznačují, že je tu jakási první pomoc, díky které se můžeme cítit během půl minuty šťastnější, pokud tedy přijmeme definici štěstí jako převládajícího pocitu potěšení a smysluplnosti. Jde o opravdu jednoduchá cvičení.

Foto: Profimedia.cz

Věnování pozornosti pozitivním věcem pomáhá vštípit si je do mysli.

Článek

Pochvalte se

Myslete na věci, kterých jste už dosáhli nebo je zvládli. Vzpomeňte si na dobrou vlastnost, kterou máte a které si cení vaše okolí, ale hlavně vy sami. Nebo si uvědomte, jak dobře jste zvládli pracovní konverzaci s kolegou, odevzdali zadaný úkol s předstihem. Zaměření pozornosti na vaše silné stránky vám zvedne náladu.

Oceňte, že se něco nestalo

Uvědomte si například, že jste se v noci zbytečně nebudili, celé dopoledne proběhlo bez nepříjemností, s nikým blízkým jste se nepohádali, nepřipálili jste večeři. I když se nějaké nepříjemnosti staly, nesoustřeďte se jen na ně.

Vybavte si věci, které jsou v pořádku

Máte dobré rodinné období. Nebo jste zdraví. Zastavte se na chvíli a uvědomte si to na moment. Věnování pozornosti pozitivním věcem pomáhá vštípit si je do mysli.

Co dělá lidi doopravdy šťastnými

Vztahy a sex

Těšte se z úplných samozřejmostí

Máte třicet vteřin na to, abyste ocenili, že máte i nabitý mobil, zrovna když ho potřebujete, že i dnes funguje internet nebo jste dopsali e-mail a máte ho tím pádem z krku. Podle výzkumů se váš pocit štěstí zlepší, když dáte do popředí své mysli předměty, úkony a lidi, které vnímáte jako pozitivní.

Dejte svému negativnímu pocitu nálepku

Pojmenujte si emoce, jako jsou smutek, vztek, strach, a uvědomte si, že k vám přišly, a tím pádem mohou zase i odejít. Výzkumy naznačují, že po pouhém pojmenování pocitu se člověku uleví. Funguje to tak, se tzv. cítící část mozku přepne na myslící část. Už jen to způsobí, že pocit začne méně bolet a vy máte svou náladu více pod kontrolou.

Pozadí obrazovky by vám mělo připomínat priority vašeho života

Fotka rodiny, snímek z cest nebo oblíbený citát může přinést krátkou vzpruhu. Udělat si minipauzu a ocenit fotku krásného výhledu, šťastného momentu nebo věty, která vám přináší radost do života, pomůže. Nejenže to na chvíli zvýší pocit štěstí, ale také často snižuje stres včetně krevního tlaku, což přispívá k lepšímu fyzickému zdraví. Dobré je fotografie čas od času vyměnit, ať se neokoukají.

Když se lidé nevěnují sobě, ale honbě za štěstím

Vztahy a sex

Narovnejte se

Poraženecké držení těla podporuje negativní emocionální status. Studie ukázaly, že lidé, kteří se hrbí a šourají, trpí častěji špatnými náladami a nižším sebevědomím než lidé se vzpřímeným držením těla. Samozřejmě se dá namítnout, že vnitřní stav ovlivňuje ten vnější, ale výzkumy potvrzují, že to platí i obráceně.

Usmějte se pro sebe

Z toho samého důvodu se tedy i usmějte, i když se vám zrovna nechce. Mnoho lidí si myslí, že pocit štěstí přichází zevnitř a teprve z mysli se dostane do projevu chování. Úsměv, který věnujete sami sobě, může mít ovšem stejný účinek jako úsměv věnovaný někomu jinému. Potěší toho, komu je určen. Tedy i vás. Vědomé rozhodnutí usmát se aktivuje produkci tzv. hormonů štěstí v těle.

Jeden hluboký nádech

Vdechnutí většího množství vzduchu do plic člověka přiblíží k režimu „odpočinek a obnova“ a dodá mu na psychické vyrovnanosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset rad pro šťastnější život

Štěstí je základním stavebním kamenem spokojeného života. Kdo není šťastný, anebo neumí naplno využít radosti každého dne, velmi pravděpodobně bude v životě...

Výběr článků

Načítám