Hlavní obsah

Správný výběr kalhotek ovlivňuje zdraví ženských intimních míst

Při nákupu spodního prádla se většina žen řídí designem. Daleko důležitější je ale při výběru volit správný materiál a střih. Obojí má totiž velký vliv na zdraví našich intimních partií.

Foto: Profimedia.cz

Ideální spodní prádlo je z přírodního materiálu.

Článek

„Některé ženy mají štěstí, že mohou nosit cokoliv, další naopak nemohou nosit vůbec nic. Ty, které mají citlivou pokožku nebo jsou náchylné k infekcím, si však musí spodní prádlo pečlivě vybírat, aby se vyhnuly komplikacím,“ říká gynekoložka Alyssa Dwecková pro Huffington Post.

Koneckonců kvasinkám a bakteriím se obvykle daří ve vlhku. Nejlepší jsou proto prodyšné látky. „Pokud nosíte spodní prádlo, které neumožňuje proudění vzduchu, jako je například prádlo vyrobené ze syntetických tkanin, může dojít k přemnožení kvasinek a jiných druhů bakterií,“ uvádí doktorka Diana Hoppeová.

Vhodnější jsou prodyšná přírodní vlákna, která mohou minimalizovat kontakt kůže s určitými chemikáliemi obsaženými v látce. „Pokud jste náchylné k problémům, jako je svědění, podráždění, zvýšená citlivost nebo infekce, pak volte spodní prádlo bavlněné, nebo alespoň to, které má v klíně bavlněnou vsadku,“ říká Dwecková.

Klíčem je správný tvar

„Správně zvolený střih spodního prádla chrání před nepohodlím a případným podrážděním. Je proto důležité, aby vám dobře sedělo a přizpůsobilo se vašemu klínu,“ říká gynekoložka Pari Ghodsiová.

Jak často obměňovat nošené spodní prádlo za nové

Zdraví

Příliš těsné spodní prádlo může způsobit tření a vést k cystám, zarůstajícím chloupkům, kožním výrůstkům a dalším problémům. „Je důležité vybrat dostatečně velké spodní prádlo, abyste se vyhnuly mikrořezům nebo mikrotraumatu, odření či podráždění,“ říká gynekoložka Sheila Loanzonová.

Nemusíte se přitom nutně vyhýbat tangám či jinému konkrétnímu typu kalhotek. Jen se ujistěte, že vám jsou pohodlné a nezpůsobují podráždění.

„Existuje studie z roku 2018, která srovnává tanga s ostatními druhy kalhotek a jejich vliv na případný vznik infekce. Výsledky ukázaly, že pokud mají tanga bavlněný klín, pak jsou stejně vhodná jako běžné kalhotky,“ dodává Loanzonová.

Vyberte si nové spodní prádlo v jarních tónech

Styl

Důležité je i praní

Pokud máte s infekcemi či podrážděním problém, i když nosíte bavlněné kalhotky, chyba může být ve způsobu praní. Parfémy, změkčovadla tkanin či další chemické látky mohou negativně ovlivnit vaginální PH.

Perte proto kalhotky jemnými čisticími prostředky, které neobsahují barviva ani parfemaci. Důležité je dodržovat rovněž základy hygieny.

„Ujistěte se, že se utíráte směrem zepředu dozadu, vyhýbáte se drsným mýdlům či dámským intimním ubrouskům, které mohou okyselit PH intimních partií,“ dodává Loanzonová.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám