Hlavní obsah

Jak často obměňovat nošené spodní prádlo za nové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udělat čas od času velký úklid ve svém šatníku není rozhodně od věci. Vytřídit nenošené kalhoty, obnošená trička nebo věci, které jsou nám malé, není nikdy na škodu. Podobný „osud” by měl potkat i spodní prádlo. Jak často právě tento kousek měnit za nový?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jen několika vyvoleným lidem je povoleno vidět naše spodní prádlo, které nosíme každý den. Možná i proto mají mnozí z nás pocit, že tolik nevadí, pokud si ho budeme ponechávat déle, než by bylo zdrávo, a to doslova.

Jak již bylo naznačeno, můžeme mít prádlo delší dobu, pravidelně ho prát, ale ani to nezaručí, že bude i tak z hlediska zdravotního stále „nezávadné“. Jak často ho tedy měnit za nové?

Jak správně pečovat o podprsenku

Styl

„Spodní prádlo je po delší dobu v těsném kontaktu s pokožkou, konkrétně intimními partiemi. Výsledkem je, že právě z těchto oblastí přijímá hodně odumřelé kůže i různé bakterie – jak ty zdravé, přirozeně se vyskytující, tak bohužel i ty škodlivé, které mohou být spouštěčem četných infekcí, zánětů či výtoků,“ vysvětluje pro server Independent kosmetická lékařka a specialistka na intimní zdraví Shirin Lakhaniová z kliniky Elite Aesthetics.

„Výzkum navíc naznačuje, že ani kvalitní praní nemusí spodní prádlo zcela zbavit některých bakterií, například E. coli,” dodává.

Pravidlo 50 vyprání 

S přehledem toho, kdy je vhodné začít přemýšlet o výměně spodního prádla, může kromě kvality materiálu pomoci i tzv. pravidlo 50 vyprání.

„Samozřejmě také trochu záleží na tom, kolik kousků spodního prádla máte. I od toho se pak odvíjí četnost praní,“ poukazuje na fakt Narendra Pisal, vedoucí gynekolog z kliniky London Gynaecology.

Když vyprané prádlo nevoní

Styl

„Dle mého je 50 vyprání běžného bavlněného prádla tak akorát. Samozřejmě, pokud vás někde škrábe, tlačí nebo je poničené, nejspíš ho vyměníte mnohem dříve,“ dodává.

Jak zlikvidovat spodní prádlo

Stejně jako při likvidaci jiného nepotřebného oděvu dávají někteří lidé přednost nejjednoduššímu způsobu, tedy vyhodit ho do koše. To ale odborníci nedoporučují, na skládce se může rozkládat řadu let.

Pokud smýšlíte ekologicky a máte možnost, raději zvolte speciální kontejner na recyklaci oděvů. Samozřejmě do něj patří jen prádlo vyprané, suché a nijak významně nepoškozené.

Anketa

Jak často měníte spodní prádlo za nové?
Po pár nošeních
2,4 %
Podle toho, jak je seprané
31,6 %
Až když se začne rozpadat
66 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26381 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám