Hlavní obsah

Sluch je druhý nejdůležitější smysl, nepodceňujte varovné signály při jeho ztrátě

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokážete si představit, že byste už nikdy neslyšeli hlas někoho, koho máte rádi, nemohli se zaposlouchat do zvuků oblíbené hudby nebo šli kolem řeky a nemohli jste si užít její uklidňující šplouchání?

Foto: Profimedia.cz

Pozvolná ztráta sluchu také často souvisí se stárnutím.

Článek

Sluch je po zraku právem označován za druhý nejdůležitější smysl. Kromě vnímání různých zvuků a zvukových signálů nám umožňuje se dorozumívat. „Pochvala, povzbuzení a pohlazení slovem je základ každého vztahu,“ říká Petr Křenek, privátní klinický psycholog z Mostu.

Hlasitější zvuk televize

Nepodceňujte tedy varovné signály a ve chvíli, kdy si například začnete zvyšovat hlasitost u rádia či televize nebo nedoslýcháte při hovoru s přáteli, raději vyrazte rovnou k lékaři.

Příčinou poruch sluchu může být celá řada – od genetických faktorů, přes vrozené vady, až po onemocnění či úraz.

„Pozvolná ztráta sluchu také často souvisí se stárnutím – muži jsou na tom hůře, postupně ztrácejí sluch již od třiceti let věku, ženy až kolem 45. roku,“ soudí lékařka Věra Králová z privátní ordinace ORL v Ústí nad Labem.

Nezanedbatelné je také poškození sluchu vlivem například výbuchu či výstřelu, který se odehraje v bezprostřední blízkosti, nebo častým poslechem příliš hlasité hudby. Dlouhodobým vystavením sluchu nadměrně hlasitému zvuku kolem 90 decibelů může dojít až k trvalé nedoslýchavosti.

Poranění zvukovodu

V pozadí poruch sluchu však mohou být i zdánlivě drobná poranění zvukovodu, bubínku nebo středoušních kůstek, způsobená neopatrným čištěním uší či opakovanými záněty.

Částečná i úplná ztráta sluchu se dá dnes účinně kompenzovat různými naslouchátky a také elektronickými implantáty, které v mnoha případech fungují jako funkční smyslová náhrada a navracejí sluch v plném rozsahu.

Preventivní prohlídky probíhají standardně u nedoslýchavých pacientů, řidičů a pracujících v hlučném prostředí. Zkontrolovat sluch si může nechat každý prostřednictvím svého ošetřujícího lékaře, ušní vyšetření se doporučuje lidem po padesátce.

Do ordinace ORL specialisty přicházejí pacienti, kteří mají problémy s komunikací, tedy s prvními známkami nedoslýchavosti, s pocitem zalehnutí ucha, šelesty, pískáním či hučením v uších. Lékař provede otoskopické vyšetření a zároveň audiometrickou a sluchovou zkoušku.

„Na základě výsledků může doporučit i hloubkové vyšetření sluchu nebo odeslat pacienta k jinému specialistovi na došetření,” shrnuje průběh preventivních prohlídek doktorka Věra Králová.

Jak chránit svůj sluch

Problémům se sluchem předejdete tím, že se vyhnete hlasitému poslechu hudby ze sluchátek, omezíte návštěvy nadměrně hlasitých hudebních produkcí, snížíte hlasitost zvuku televize a rozhlasu, nebudete vykonávat hlučné činnosti v malém prostoru a v případě potíží včas vyhledáte odborného lékaře.

V případě vyšší hlukové zátěže si chraňte sluch osobní ochranou v podobě špuntů do uší, mušlových chráničů nebo speciálních sluchátek proti hluku.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám