Hlavní obsah

Šest osvědčených způsobů, jak se zbavit povánočních kil

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce bývají pro většinu lidí gastronomicky náročné. I proto v lednu praskají fitness centra ve švech a nutriční terapeuti mají o práci postaráno. Jak se ale bez těchto berliček obejít, a přesto zhubnout? Stačí silná vůle a našich šest jednoduchých tipů.

Foto: Profimedia.cz

Hubnutí není jen o návštěvách fitness centra.

Článek

1. Naučte se večeřet brzo

Pokud se za celý den odměňujete výživnou a tučnou večeří těsně před usnutím, pak se nemůžete divit, že máte o nějaké to kilo navíc, aniž byste chtěli. Pokud totiž jíte večer, vaše tělo nestihne potravu patřičně zpracovat a ukládá ji do tukových zásob.

Zkuste proto největší příjem kalorií soustředit na ráno a odpoledne se již držte pouze dietních pokrmů. Ujistěte se také, že večeříte alespoň pár hodin před tím, než jdete spát.

2. Zvyšte příjem bílkovin

Protein (bílkovina) je komplexní živina, která zlepšuje metabolismus a zároveň tělu pomáhá s trávicím procesem. Vědci z kanadské McMaster University navíc zjistili, že lidé, kteří konzumují potravu s vysokým obsahem bílkovin, lépe spalují tuky než ti, kteří se bílkovinám vyhýbají. Ujistěte se proto, že je váš jídelníček bohatý na maso, vejce, ryby, sýry, ořechy a různé druhy luštěnin.

3. Jezte pálivá jídla

Kořeněná jídla, zejména ta, která obsahují kapsaicin (například chilli papričky), zvyšují funkci metabolismu a stimulují tělo ke spalování tuků. To znamená, že pokud do svých jídel budete přidávat více chilli nebo třeba kurkumy, vaše tělo si lépe poradí s tuky a vy začnete hubnout. Důležité je si jen uvědomit, že koření je pouze součást vyvážené stravy, a proto berte v potaz i zdravý jídelníček.

Foto: Novinky

Chilli papričky zvyšují funkci metabolismu a stimulují tělo ke spalování tuků.

Další variantou je pak pití zeleného čaje, který podle Daily Mailu rovněž pomáhá se správnou funkcí metabolismu. Ideální je ovšem pít okolo šesti šálků denně a nechat čaj louhovat alespoň deset minut, aby byl silný.

4. Vyhýbejte se alkoholu

Alkohol obsahuje takzvané prázdné kalorie, které tělu neposkytují žádné živiny. Pokud ho navíc kombinujete například s džusem či limonádami, které obsahují cukry, stává se z něj přímo zabiják vašich pokusů o hubnutí.

Zkuste proto alkohol omezit, nebo ho zcela vynechat. Uvidíte, že vám to přinese mnoho benefitů. [celá zpráva]

5. Vyhněte se tekutým kaloriím

Ať už se jedná o šumivé nápoje, slazenou kávu, ovocné šťávy nebo džusy, nápoje s vysokým obsahem kalorií dokážou pořádně zahýbat s vaší hladinou cukru v těle. Důsledkem takovýchto výkyvů budete mít ještě větší chuť na sladké, což vám v dietě jenom přitíží.

Zkuste proto sladké nápoje nahradit obyčejnou vodou, kterou můžete ochutit mátou, citronem nebo například rozmačkanými jahodami a kávu pijte jen černou s mlékem.

6. Dejte spánku prioritu

Spánek je čas, kdy naše tělo odpočívá, regeneruje a umožňuje růst svalům. Studie z roku 2010, kterou provedli vědci z univerzity v americkém Chicagu, navíc uvádí, že lidé, kteří dbají na plnohodnotný spánek, lépe spalují tuk a nemají chutě na nezdravé jídlo.

Bez dostatečného spánku totiž naše tělo potřebuje doplnit energii, a tak produkuje hormony, jako jsou leptin a ghrelin, které podporují chutě zejména na sladké.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám