Hlavní obsah

Šest chyb, které se odrážejí na vaší produktivitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku pandemie má mnoho z nás problémy s produktivitou. Důvodem je zvykání si na práci z domova, zvládání vícero rolí najednou, ale i nedostatek spánku způsobený stresem. Touhou po tom zvládat více věcí naráz se pak často dopouštíme drobných chyb, které ale mají velký vliv na naši produktivitu.

Foto: Profimedia.cz

S produktivitou lidé na home office často válčí.

Článek

Chyba č. 1: Brzké vstávání

Internet je plný článků o vysoce úspěšných lidech, kterým stačí pár hodin spánku denně a vstávají před pátou hodinou ranní. To, co platí pro jiné, ale nemusí platit pro vás.

Pokud vstáváte brzo v domnění, že toho více stihnete, ale pravdou je, že jste celý den nepoužitelní, zkuste si příště naopak přispat. Pokud totiž například patříte mezi sovy, bude se vám dařit práce spíše odpoledne či večer a budete tudíž potřebovat delší spánek do vyšších ranních hodin.

Chyba č. 2: Špatný začátek

Expert v oblasti produktivity Graham Allcott uvedl, že jednou z největších chyb je začít den okamžitým vpadnutím do pracovního tempa.

„Ráno by mělo být klidnějšího rázu. Promyslete si, co všechno potřebujete daný den udělat a ujasněte si priority. Pokud začnete ihned po probuzení číst e-maily, vpadnete do pracovního dne, kterému nevládne pořádek, ale chaos,“ říká pro Huffington Post.

Jak sladit život a práci z domova

Zdraví

Chyba č. 3: Neoblékat se

Mnozí lidé, kteří se z ničeho nic ocitli na home office, válčí s tím, jak se novému režimu přizpůsobit. Jedním z klíčů je obléknout se podobně, jako byste šli opravdu do práce. Pyžamo nebo čistě domácí oblek vám totiž bude evokovat domácí pohodu a do práce se vám jen tak chtít nebude.

„Jedná se o vědecky probádanou věc. Existují důvody, proč lidé, kteří jsou oblečení v pracovním oděvu, mají vyšší skóre inteligence,“ vysvětluje Allcott.

Chyba č. 4: Vynechávání snídaně a dehydratace

„Snídaně je obrovskou součástí úspěšné ranní rutiny, protože vám dodá energii a schopnost soustředění po celý den,“ říká dietoložka Stephanie Nelsonová. Pokud nevíte, po čem sáhnout, zaměřte se na jídlo, které má vyvážený poměr bílkovin a sacharidů. Zvolte například toast s arašídovým máslem, vejce, nebo třeba ovesnou kaši s ovocem.

Dalším významným bodem je dostatečná hydratace. „Hydratace hraje důležitou roli v tom, abychom byli produktivní. Naše mozky jsou silně ovlivněny stavem hydratace a studie ukázaly, že i mírná dehydratace (pouze 1 %) může zhoršit náladu, paměť, koncentraci a výkonné funkce,“ dodává.

Proč je ovesná kaše k snídani ideálním začátkem dne

Zdraví

Chyba č. 5: Multitasking

Když se snažíte prokousat seznamem úkolů, může se zdát lákavé s nimi začít žonglovat. Pravdou ale je, že tímto způsobem ztratíte pevný řád i efektivitu.

„Multitasking snižuje produktivitu až o 40 % a může mít dlouhodobé negativní účinky na mozek,“ vysvětluje Nelsonová. Vždy, když něco děláte, zaměřte se na pouze jednu věc a přejděte na druhou až po jejím dokončení. Tzv. montasking je klíčem k úspěchu.

Chyba č. 6: Vynechání přípravy

Na konci dlouhého dne je velmi těžké odhodlat se k plánování následujícího dne. Odborníci však tvrdí, že pokud se na následující den připravíte, vaše produktivita poroste a s tím i vaše výkonnost.

„Doporučuji si sestavit základní harmonogram úkolů. Příprava by také měla zahrnovat dlouhý a kvalitní spánek,“ dodává trenérka Erica Zellnerová.

Reklama

Související články

Home office: nový standard

Jestli koronavirová krize alespoň někomu trochu pomohla, pak to byli lidé, kteří rádi pracují z domova. Shodují se na tom personalisté a zástupci poradenských...

Výběr článků

Načítám