Hlavní obsah

Naučte se relaxovat aneb Jak občasné nicnedělání prospívá kreativitě

Novinky, bok

V době moderních technologií a neustálého shonu si jen málokdo najde čas, ve kterém by nic nedělal. Alespoň nic, co by ho nějak rozrušovalo. To je ale podle odborníků špatně, protože právě občas záměrně naordinovaný odpočinek a nicnedělání nám může velmi prospět.

Foto: Profimedia.cz

Zasloužený relax s knihou, hrnkem oblíbené kávy, případně procházka přírodou. Kdy naposledy jste si dopřála podobnou chvilku jen pro sebe?

Článek

Lenošení jako takové je dávno ztracené umění. Ovšem aby bylo hned na začátku jasno, nejde o lenošení ve stylu, kdy by člověk místo práce či jiných povinností vyplňoval každou minutu nějakým bezduchým rozptýlením.

Podle odborníků jde o stav, kdy se člověk rozhodne po kratší vymezenou dobu nedělat nic zásadního. A když už bude něco dělat, tak jen to, co ho uklidní. Což je ale ve světě, kdy se každá minuta, nejlépe v pracovním procesu, počítá jako přínos světu, dělá jen stěží.

Místo toho naopak mnozí vyplňují onen vzácný čas, který se jim občas dostane, věcmi, které je rozptylují, někdy i rozčilují - kontrolováním mailů, pročítáním novin, surfováním na sociálních sítích - tedy aktivitami, které místo kýženého odpočinku a oddechu dotyčného většinou jen vyčerpají a unaví.

Soustředění vs. lenošení 

Jak vědci upřesňují, jednotlivé životní okamžiky by se daly zařadit do jedné ze dvou kategorií - v jedné z nich se plně soustředíme na to, co máme udělat - díky tomu můžeme pracovat, vést smysluplné rozhovory s kolegy, vyvíjet se, posouvat svůj život dále atd.

Do druhé kategorie pak patří ty, ve kterých si můžeme dovolit určité rozptýlení a luxus nedělat nic zásadního. A právě ty jsou pro lidský život stejné přínosné, jako všechny ostatní, i když trochu jiným způsobem. Ale mnohým z nás se jich nedostává tolik, kolik by bylo záhodno.

Jak vědci upřesňují, zatímco plné soustředění na nějakou věc nás činí více produktivními, schopnost odpočívat a lenošit nás činí více kreativními, cituje server časopisu Time.

Kdy jsme nejvíce kreativní 

Vybavili byste si, kdy vás napadla nějaká kreativní myšlenka? U každého to bude jistě jiné, jak ale vědci dodávají, málokdy to asi bylo ve chvíli, kdy jsme se soustředili na nějakou konkrétní věc.

Pravděpodobnější situace by byla spíše následují - relaxujeme v klidu ve vaně, jdeme na procházku, do muzea, na skleničku do oblíbené restaurace - a právě tehdy se nejspíš objeví nějaká kreativní myšlenka. Takový okamžik si lidský mozek vybírá z určitého důvodu - protože se nemusí soustředit na konkrétní úkol a odpočívá.

Co z toho všeho vyplývá? Je dobré si čas od času dovolit onen luxus odpočívat a nesoustředit se na něco konkrétního. I když to vypadá, že nic fyzicky neděláme, duševně pro sebe děláme víc než dost. Podobný odpočinek totiž přispívá nejen k větší tvořivosti, ale také k vyšší produktivitě, až se opět začneme soustředit na nějaký konkrétní úkol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám