Hlavní obsah

Sedm věcí, které byste měli ráno udělat pro větší přísun energie

Přichází březen, který má mnoho z nás spojený s prvními slunečními dny, ale také jarní únavou. Ta dokáže člověku pořádně znepříjemnit přechod ze zimy do jara. Jak docílit toho, abychom vstali pravou nohou a měli energii na celý zbytek dne?

Foto: Profimedia.cz

Jak ráno nastartovat svůj organismus?

Článek

Bez kvalitního spánku to nepůjde. Pokud ale v posteli trávíte dostatek času a stále se po ránu cítíte zpomaleně a bez energie, možná je na čase změnit svoji ranní rutinu. Osvojte si návyky, díky kterým budete o poznání bdělejší.

1. Deset nádechů a výdechů

Stres má na naše tělo mnoho účinků, jedním z nich je snížená hladina energie. Než se pustíte do práce, zkuste se proto alespoň desetkrát hluboce a procítěně nadechnout a vydechnout.

„Před začátkem každého pracovního dne se snažím věnovat několik minut dýchání v naprostém tichu. Lépe se pak soustředím,“ říká kardiolog Gregory Katz pro Huffington Post.

Jak zvládnout stres, obavy o budoucnost a vypnout přetíženou hlavu

Zdraví

Pomoci mohou i nejrůznější aplikace na hluboká dechová cvičení. Vyzkoušet můžete také krátké meditace, během kterých si vyčistíte hlavu a soustředíte se na daný okamžik.

2. Hydratujte se

Pití vody, i když nemáte žízeň, může posílit vaši energii. I proto tolik odborníků na zdraví doporučuje po probuzení vypít alespoň jednu sklenici vody. „Správná hydratace pomáhá vašemu tělo dobře fungovat, protože voda pomáhá pohybům kyslíku v těle,“ uvádí dietoložka Stephanie Nelsonová. Navíc je to jednoduché a téměř zdarma.

„Ráda opakuji, že hydratace je jednou z nejjednodušších věcí, kterou pro sebe můžeme udělat,“ dodává.

3. Hýbejte se

Fyzická aktivita zvyšuje příval endorfinů, díky kterým se cítíme nabuzeně. Výzkumy také ukázaly, že lidé, kteří ráno sportují, mají tendenci být aktivnější po celý den. Počítá se přitom i krátká procházka kolem domu či ranní milování. Cokoliv, co vám přirozeně vžene barvu do tváře.

Pět vysoce efektivních cviků pro komplexní procvičení celého těla

Zdraví

4. Ujistěte se, že dostatečně jíte

Pokud vašemu tělo chybí živiny a vitamíny, není divu, že jste unavení. Zaměřte se na to, kolik a jakého jídla přes den sníte a třeba se i poraďte s odborníkem. Zaměřte se na dostatečný příjem bílkovin a zdravých tuků, a dbejte na to, abyste měli dostatek paliva na celý den.

5. Kontrolujte příjem cukru

Cukr není v žádném případě nepřítel, může mít ale významný vliv na vaši energetickou hladinu. „Když přijímáte mnoho cukru, vaše tělo produkuje vysoké množství inzulinu. Nadměrná produkce inzulinu pak tělo vyčerpává, a proto jste unavení a toužíte znovu po cukru,“ vysvětluje Nelsonová.

6. Ignorujte svůj telefon

Když ráno sáhnete jako první po telefonu, v podstatě necháte někoho, nebo něco jiného diktovat vám první myšlenky a pocity. Nastavte si proto nová pravidla a začněte ráno v klidu. Sociální média nebo třeba čtení e-mailů si nastavte až po snídani.

7. Neřiďte se ostatními

To, co ráno zabírá na jednu osobu, nemusí nutně na tu druhou. Pokud jste například obklopena kamarádkami, které začínají den jógou a zeleným smoothie, neznamená to, že stejný přístup bude vyhovovat i vám.

Snažte se najít zdravou, vydatnou, ale zejména chutnou snídani, která vám každé ráno zvedne náladu a místo cvičení běže vyvenčit psa nebo se jen lehce protáhněte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám