Hlavní obsah

Sebevědomí mnohým Čechům stále chybí, s těžkostmi života si ale poradí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sebevědomí není příliš silnou stránkou Čechů. Stále je mezi námi velké procento těch, kteří si nevěří a podceňují se, což potvrdil i nejnovější průzkum agentury Ipsos pro analytický projekt Česko v datech. Více než polovina Čechů se v něm přiznala k nízkému sebevědomí, naopak k jeho nadbytku pouhá desetina, a to zejména ve věku 18 až 24 let. Češi si pak skutečně věří ve zvládání těžkých životních situací.

Foto: Profimedia.cz

Sebevědomí není příliš silnou stránkou Čechů.

Článek

„Výzkum potvrdil, že Češi mají většinou tendenci se podceňovat. Ve chvíli, kdy mají hodnotit sami sebe, volí průměrně o 4 procenta horší známku, než jak si myslí, že by jejich sebevědomí hodnotili ostatní. Pokud už ale někteří dávají svému sebevědomí lepší známku, považují rovněž za zdravou jeho výrazně vyšší míru,“ upozorňuje Adéla Denková z projektu Česko v datech.

Míra sebevědomí a osobní síly Čechů roste podle průzkumu s počtem prožitých zátěžových situací. Jedná se hlavně o těhotenství, narození a výchovu dětí, stavbu domu nebo domácí péči o postižené či seniory.

Mezi náročné životní situace spojené s růstem osobní síly patří také záchrana života nebo zažití živelní pohromy, jako je povodeň nebo požár. Vlastní odolnost také dotazovaným posílily situace jako rozchod s partnerem či partnerkou, změna zaměstnání anebo začátek života v nové zemi.

Jak si přirozeně vybudovat sebevědomí

Vztahy a sex

Vyrovnávat se s těmito těžkými životními situacemi Češi dokážou podle svého mínění velmi dobře. Jak ukázal průzkum, je o tom přesvědčena většina (více než 75 procent) dotázaných. Pomáhá jim v tom zejména rodina (60 procent) a přátelé (14 procent).

K překonávání překážek je zejména motivuje vlastní dobrý pocit z toho, že zvládli náročný úkol či práci (73 procent) a pak také pochvala (18 procent) či konstruktivní kritika (6 procent).

45 procent dotázaných si nedokázalo vybavit žádnou situaci, v níž by Češi jako národ prokázali své sebevědomí a osobní sílu
Adéla Denková, Česko v datech

Průzkum se zajímal také o situace, ve kterých český národ prokázal své sebevědomí. Jednalo se zejména o politické události spjaté s listopadem 1989 nebo se srpnem 1968 nebo také o pandemii koronaviru či válečné období. Desetina lidí obecně poukázala na sportovní události.

„Zajímavé je, že 45 procent dotázaných, tedy téměř polovina, si nedokázalo vybavit žádnou situaci, v níž by Češi jako národ prokázali své sebevědomí a osobní sílu,“ dodává Adéla Denková z Česka v datech.

Deset způsobů, jak lidé nejčastěji sabotují vlastní úspěch a štěstí

Vztahy a sex

Nízkou míru národní hrdosti ukazuje i loňský výzkum World Values Survey, podle kterého je na svou zemi hrdých jen 74,6 procenta české populace. Mezi evropskými zeměmi je to pátý nejhorší výsledek.

Méně než Češi jsou na svou národnost pyšní už jen v Německu, Bosně, Makedonii, Švýcarsku a v Andoře.

Anketa

Jak jste na tom se svým sebevědomím?
Je příliš nízké, měl/a bych na něm zapracovat
50 %
Záleží na konkrétních situacích, někde mi chybí, jinde přebývá
26,8 %
Mám ho tak akorát
17,3 %
Tak to mi rozhodně nechybí
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 272 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám