Hlavní obsah

Rouška před viry nechrání, mytí rukou ano

Právo, Václav Pergl

Běžná chirurgická rouška nás před viry chřipky neochrání. Zato pravidelné a důkladné mytí rukou doslova vždy, když je k tomu příležitost, ano.

Foto: Václav Pergl, Právo

Běžná chirurgická rouška nás před viry nechrání. Měl by ji ale nosit ten, kdo je nemocný, aby viry neroznášel dál.

Článek

„Běžná rouška nemá prakticky žádný význam. Ale měl by ji nosit ten, kdo chřipku má, aby ji dál v rodině neroznášel. Rouška jako preventivní ochrana před viry ale smysl nemá,“ řekl Právu prof. Roman Prymula, předseda České vakcinační společnosti.

Ve fakultní nemocnici Hradec Králové, kde je ředitelem někteří lékaři používají roušky, které jsou napuštěny speciální látkou a chrání proti virům.

Na den sto korun

Tato rouška byla nedávno představena novinářům a označena jako protivirová maska. Podle jejího výrobce firmy GlaxoSmithKline rouška obsahuje protivirovou vrstvu virucoat, která zneškodní chřipkové viry do jedné minuty. Je to tím, že napodobuje kyselé prostředí uvnitř lidské buňky a vyvolává tak změny struktury viru, které brání nákaze. Chrání tak nejen před viry prasečí chřipky, ale i sezónní chřipky.

Výrobce dodal na český trh 150 tisíc dávek. Každá dávka obsahuje čtyři roušky a stojí 400 korun. Znamená to, že jedna rouška, která chrání pacienta na 24 hodin a poté musí být znehodnocena, stojí sto korun.

Lékaři se domnívají, že vzhledem k ceně zdaleka ne každý si bude moci roušku koupit. Proto doporučují chránit si ústa při kýchání kapesníkem nebo rukou, anebo když jsme v prostředí, kde někdo neustále kašle, chránit si ústa papírovým kapesníkem, který poté znehodnotíme.

Ruce si mýt alespoň 20 vteřin

„Mytí rukou často pomůže ochránit před původcem onemocnění,“ nabádá doktor Michael Vít, hlavní hygienik republiky. Podle něj si ruce máme mýt mýdlem a vodou nebo si je čistit čisticím prostředkem na ruce na bázi alkoholu.

„Při mytí rukou mýdlem a teplou vodou doporučujeme mýt si ruce po dobu 15 až 20 vteřin. Jestliže není k dispozici mýdlo a voda, lze použít ubrousky na mytí rukou na jedno použití nebo gelové přípravky na bázi alkoholu,“ uvedl Vít.

Při použití gelu je nezbytné si třít a mnout ruce, dokud gel neuschne. Gel pro svoji činnost nepotřebuje vodu.

Testování jen výjimečně

A jak poznají lidé, že mají prasečí nebo sezónní chřipku? Vít přiznává, že těžko, protože obě mají v podstatě stejný průběh. Navíc prý není ani technicky možné testovat každého na prasečí chřipku.

„Vyšetřují se jen závažné případy,“ sdělil Vít. Podle něj na druhé straně ale existuje tzv. sentinel, kdy lékaři pro dospělé i děti odebírají u běžného akutního respiračního onemocnění u vzorku pacientů výtěr z krku.

„Tento biologický materiál pak zkoumáme. A i v tomto sentinelu převažuje jak v ČR, tak v celé Evropské unii pandemický vir H1N1.

Vít nabádá dodržovat zásady hygieny, což je prý jedna z nejlepších a nejlacinějších ochran proti chřipce. Jíst dostatek vitamínů, otužovat se a ani v zimních měsících se příliš neoblékat.

„Stačí tři vrstvy oděvu. Když vidím některé děti, že mají tričko, košili, svetr, šálu, bundu, čepici, jsou jako cibule. A takové odívání je zbytečné,“ uzavřel Vít.

Způsob přenosu
Onemocnění virem chřipky A(H1N1) se projevuje podobnými příznaky jako běžná sezónní chřipka člověka. Šíří se kapénkovou formou při kýchání, kašlání a smrkání.
Příznaky onemocnění
Počátek onemocnění se projevuje obvykle velmi rychlým nástupem typických příznaků:
horečka 38–40 °C;světloplachost;
třesavka a zimnice;rýma, bolesti v hrdle, kašel;
únava a nevolnost;bolest na hrudi;
bolesti hlavy, očí, kloubů, svalů;zácpa, průjem, zvracení.
Pokud máte některé z těchto příznaků a naopak nemáte závažná chronická onemocnění, zůstaňte v domácí izolaci. A dále:
Vyhněte se kontaktu s ostatními lidmi, zůstaňte doma po celou dobu trvání infekčnosti, tedy 7 dní od začátku příznaků. Nechoďte do práce ani do školy.
Spěte (pokud je to možné) v oddělené místnosti, kterou pravidelně větráte, odpočívejte a dbejte na dostatečný příjem tekutin.
Při kašli, kýchání a smrkání si zakrývejte nos i ústa papírovým kapesníkem, který vždy po použití vyhoďte do uzavřeného odpadkového koše a poté si umyjte ruce po dobu alespoň 20 vteřin teplou vodou a mýdlem.
V případě, že dojde za 3 dny od začátku onemocnění opětovně k vzestupu horečky, výrazným bolestem hlavy, dechovým obtížím, zvýšené dušnosti, abnormální intenzitě únavy – kontaktujte svého praktického lékaře.

Jak snížit možnost nákazy

• Vyhýbejte se kontaktu s nemocnými a místům s velkou koncentrací lidí – např. kina, divadla, supermarkety, výstavy, MHD atd.

• Nepůjčujte si od ostatních mobilní telefony, sklenice, příbory.

• Nezdravte se podáváním ruky a líbáním.

• Nedotýkejte se rukama obličeje a očí – sníží se tím riziko přenosu viru prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů. * Myjte si ruce pravidelně a opakovaně mýdlem a pod tekoucí teplou vodou.

• Pokud nejsou voda a mýdlo k dispozici, doporučuje se použít desinfekční gely na alkoholové bázi nebo ubrousky napuštěné látkami s přídavkem alkoholu před jídlem, před krmením dětí včetně kojení, po přípravě potravin, po použití WC, po výměně pleny nebo pomáhání dítěti používat WC, před návštěvou a po návštěvě lidí, kteří jsou nemocní.

• Dbejte zvýšeného přísunu přirozených vitamínů – obsažených zejména v ovoci a zelenině.

Reklama

Související témata:

Související články

Virus chřipky při kýchnutí letí až dva metry

Chřipka včetně prasečí je kapénková nákaza. Šíří se tedy vzdušnou cestou a kontaktem. Na penězích a oděvu vydrží i dvanáct hodin. Proto lékaři doporučují...

Výběr článků

Načítám