Hlavní obsah

Hlavní hygienik: Prasečí chřipku má až 90 procent nemocných

Právo, Václav Pergl

Hlavní hygienik ČR Michael Vít v rozhovoru pro Právo řekl, že většina těch, kteří v posledních týdnech onemocněli chřipkou, byla či je nakažena kmenem prasečí chřipky H1N1.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít

Článek

V ČR už je jedenáct případů úmrtí na prasečí chřipku. Jak závažné to je?

Desáté úmrtí nastalo u pacienta, který zemřel v Mělníku a měl velmi závažné onemocnění srdce. Jedenáctý potvrzený případ je z minulého týdne, kdy ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze zemřel 62letý muž po chemoterapii. Možný dvanáctý případ je z Jičína, ale ten ještě není virologicky potvrzen. Šetříme ho. Z jedenácti zemřelých závažná chronická onemocnění byla u osmi pacientů. U těch zbylých tří byla méně závažná.

Myslíte méně závažným onemocněním například obezitu?

Málokdo si uvědomuje, že onemocnění, které zhoršuje zdravotní stav a kdy pacient může zemřít, je obvykle virová pneumonie, tedy onemocnění dýchacího traktu. Člověk, který má 100, 120, 130 kg, velmi obtížně je schopen plíce ventilovat.

Zahrnujete obezitu do oněch chronických onemocnění?

Ne, zatím ne.

Neodpověděl jste však na to, jak závažná jsou úmrtí, dejme tomu ve vztahu k běžné sezónní chřipce, která zde minulá léta byla.

Každoročně na sezónní chřipku umírá 2000 až 2500 lidí převážně starších a nemocných. Sezóna běžné sezónní chřipky přitom trvá zhruba od poloviny listopadu do poloviny března, to jsou čtyři měsíce.

Úmrtí ve vztahu k prasečí chřipce musíme posuzovat tak, že oněch jedenáct zemřelých není nijak znepokojující nárůst, byť je to v každém případě tragické. Ne však dramatické. Bohužel k těmto úmrtím u chronicky nemocných pacientů dochází v celé Evropě. ČR není výjimkou.

Jak je na tom Evropa s výskytem epidemie chřipky?

Evropu zachvátila masivní epidemie. Je i v okolních státech, s nimiž sousedíme.

Dominuje vir prasečí chřipky, nebo sezónní?

Z více než 90 procent dominuje nový kmen tzv. prasečí chřipky, tedy H1N1.

Jak je to s klasickou sezónní chřipkou? Jaký je to vir?

Máte pravdu, je to jiný vir H3N2. Ale opakuji, teď dominantně Evropu zaplavil vir H1N1, tedy pandemický vir.

Bude se v Česku vyšetřovat každý případ na chřipku?

Ne, to není ani technicky možné. Nevyšetřuje se tak v celé Evropě, ba v celém světě. Vyšetřují se jen závažné případy. Na druhé straně existuje tzv. sentinel, a to ve všech členských státech EU, kdy u určitého počtu praktických lékařů pro dospělé i děti si odebíráme u běžného akutního respiračního onemocnění výtěr z krku pacientů. Tento biologický materiál pak zkoumáme. A i v tomto sentinelu převažuje jak v ČR, tak v celé Evropské unii vir H1N1.

Chcete tím říct, že sezónní chřipky je podstatně méně?

Ano, je tomu tak.

A závažnost prasečí chřipky ve vztahu k sezónní chřipce? Říkalo se, že její průběh je lehký, ale teď se ukazuje, že tomu tak není.

Zatím průběh onemocnění prasečí chřipkou není až zas tolik závažný u běžné populace. Ale u populace, která je chronicky nemocná, tam bohužel může způsobit úmrtí.

Očekáváte v kategorii chronicky nemocných vyšší počet úmrtí?

Zatím nebudeme očekávat nic. Snažíme se chronicky nemocné proočkovat. Na druhé straně ze všech dat víme, že virus H1N1 nemá zase tak velký vztah k lidem starším 65 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám