Hlavní obsah

Rizika i přednosti vegetariánství

Právo, Pavel Suchánek, Petr Veselý

Dvacetiletá Lucie přišla za dermatologem, protože jí začaly řídnout a vypadávat vlasy. Zaskočilo ji, když se dozvěděla, že příčinou jejích potíží je s velkou pravděpodobností to, že donedávna byla přísnou vegetariánkou.

Článek

Vyšetření hladin vitamínů a minerálů totiž ukazovalo, že má nedostatek vitamínů B2, B12, železa, vápníku a zinku. To jsou deficity typické pro vegetariánství. U ní byl zřejmě klíčový deficit vitamínu B2, který obnovuje strukturu vlasů, kůže i nehtů a podporuje tvorbu hormonů. Lucii to zaskočilo, protože nikdo z vegetariánských přátel se jí nezmínil ani slovem o těchto rizicích. Naopak neustále zdůrazňovali, jak je vegetariánství zdravé a uváděli samé pozitivní příklady.

Méně umírají na infarkty i rakovinu

Pravda není černobílá, je barevná. Vegetariánství má své přednosti i slabiny.

Většina z normálních lidí, kteří se na vegetariány dívají jako na blázny, netuší, že:
* mají neporovnatelně méně infarktů a kardiovaskulárních potíží, protože prakticky vůbec nekonzumují živočišné tuky;
* mívají v průměru mnohem méně potíží s vysokým krevním tlakem a cholesterolem;
* netrpí tolik obezitou, jsou spíš hubenější, nejen kvůli menší konzumaci živočišných tuků, ale také proto, že jedí střídměji a víc přemýšlejí o svém jídelníčku;
* navíc díky pozitivnímu vztahu k přírodě, který je součástí jejich filozofie, chodí častěji na procházky, nebo se víc věnují aktivnímu pohybu;
* protože jedí hodně vlákniny a málo živočišných tuků, mají mnohem méně rakovinu tlustého střeva a konečníku;
* také výskyt dalších zhoubných nádorů u nich bývá nižší než v běžné populaci, což podporuje i to, že většina z nich nekouří a alkohol nepije vůbec, nebo jen střídmě.

Zrádná rizika

Slabinou vegetariánství je naopak nedostatek některých vitamínů, minerálů a dalších látek. Zejména těch, které jsou obsažené v mase. To jim může způsobit řadu zdravotních problémů.

Poměrně častý bývá třeba nedostatek:
* nenasycených mastných kyselin typu omega-3 zejména z tuku mořských ryb, které jsou podstatné například pro správný vývoj dětského mozku;
* jódu, ten je nutný pro správnou funkci štítné žlázy a k tvorbě hormonu, jenž řídí látkovou výměnu;
* vitaminu B12 a železa, které jsou důležité pro tvorbu červených krvinek, takže vegetariány daleko víc ohrožuje riziko chudokrevnosti, únavy a jakési zpomalenosti, navíc deficit B12 může zvýšit i riziko srdečních onemocnění, Alzheimerovy choroby a mrtvice (podle nedávného výzkumu německých vědců chyběl 92 procentům striktních vegetariánů a 77 % těch, kteří jedli alespoň mléčné výrobky a vejce);
* u striktních vegetariánek se přibržděná tvorba hormonů někdy projevuje také potížemi při menstruaci (mají problém se zastavením krvácení), nepravidelností cyklu a jeho vynecháváním, navíc u nich častěji dochází k tzv. předčasné menopauze;
* nedostatek vitamínů a minerálů může vyvolat i potíže s imunitou (deficit zinku) a páteří (deficit B 12), nedostatek vápníku pak řídnutí kostí.

Přísní vegetariáni by si proto měli hlídat hladiny vitamínů řady B, zejména B2 a B12, vitamínu D, železa, vápníku, jódu, zinku a nenasycených mastných kyselin typu omega-3. Jak je nahradit, v tom jim může poradit třeba nutriční terapeutka, která by měla být v každé větší nemocnici. Nebo mohou napsat do internetové poradny Fóra zdravé výživy na www.fzv.cz.

Vegani odmítají i med

Někteří příznivci vegetariánství tvrdí, že podobné argumenty jsou nesmyslné. Například železo je v listové zelenině, luštěninách nebo pšeničných otrubách. To je pravda, ale tělo ho z nich dokáže vydolovat jen velice málo, na rozdíl od masa. Jsou v něm totiž vázané ve sloučeninách, které se jen velmi těžko štěpí a tráví. To samé platí třeba i pro vápník nebo zinek.

Mnohem lépe než přísní vegetariáni (vegani), kteří odmítají i med, želatinu nebo výrobky obsahující mléčný cukr laktózu, jsou na tom proto lakto-ovo-vegetariáni, kteří jedí mléčné produkty a vajíčka. Nebo tzv. noví vegetariáni, kteří spolu s tím jedí také ryby a občas i jiné lehčí maso.

Vlastně se tak začínají blížit k tomu, co doporučují odborníci na zdravou výživu. Jíst hodně ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, lehkých bílých mas a hodně ryb, zejména tučných mořských.

Gladiátoři nejedli maso

Překvapující objev udělal vídeňský antropolog Karl Grochimdt. Z rozboru kostí gladiátorů z hrobu v tureckém Efezu zjistil, že nejedli maso. Zato konzumovali hodně luštěnin a obilovin. Tím by se vysvětlovalo, proč je v dobových pramenech označovali jako jedlíky zrní. Nebyli svalnatí, jak je zobrazujeme my, ale spíš připomínali zápasníky sumo. Tuková vrstva jim prý pomáhala lépe snášet rány.

Hvězdy i velikáni

Mezi slavné vegetariány historie patří geniální matematik Pythagoras, irský dramatik G. B Shaw nebo indický duchovní vůdce Mahátma Ghándí. Z osobností české historie se prý masu vyhýbala světice Anežka Česká, spisovatel Franz Kafka a první český prezident T. G. Masaryk. Vegetariánem je také Paul McCartney, Sting nebo Robbie Williams. Podobně jako hollywoodské hvězdy Richard Gere a Kim Basingerová, případně zpěvačka Madonna. Pokud vás zajímá, kdo ze slavných lidí nejí maso, podívejte se na www.earthsave.cz do kapitoly Výživa a pak do Slavných vegetariánů.

Češka nejvíce sexy vegetariánkou

Mezi nejvíce sexy vegetariánky patří i česká modelka Yana Gupta, rozená Jana Synková z Brna. Před třemi lety jí tuto cenu udělila v Bombaji indická pobočka Společnosti pro etické zacházení se zvířaty na základě hlasování jejích přívrženců. Třiadvacetiletá Brňačka tehdy pobila i takové vegetariánské hvězdy jako je Pamela Anderson a dalších 22 uchazeček o tento titul. Synková přijela do Indie před šesti roky hledat duševní nirvánu a oddechnout si od tlaků modelingu. Nyní je v Indii doma a prosadila se tu, paradoxně, jako supermodelka.

Další informace

Vegetariánství vychází z etického přesvědčení, že člověk nemá právo zabíjet zvířata, ani je týrat drsnými podmínkami, jaké jsou například ve velkochovech. Řada vegetariánů odmítá spolu s masem také výrobky z kůže nebo i kosmetiku testovanou na zvířatech. Pokud se o vegetariánství chcete dozvědět víc, navštivte internetové stránky: www.vegetarian.cz , www.ideon.cz/veg , www.vegetarian-vegan.cz  nebo http://vegetariani.wz.cz .

Reklama

Související články

Vegetariánství může v těhotenství škodit

Těhotné ženy, které jsou vegetariánkami a svých stravovacích návyků se nehodlají vzdát ani v době těhotenství, zřejmě ohrožují zdraví svých nenarozených dětí....

Konzumace masa značně zatěžuje organismus

Často se stává, že s přibývajícím věkem ztrácíme chuť na maso a postupně začneme jíst spíše vegetariánsky. Nemáme k tomu žádný konkrétní důvod, jenom...

Nejvíce sexy vegetariánem je Chris Martin

Nejvíce sexy vegetariánem na světě je podle hnutí Lidé pro etické zacházení se zvířaty (PETA) frontman skupiny Coldplay Chris Martin. Vegetariánských zásad...

Výběr článků

Načítám