Hlavní obsah
Jáhly jsou plné bílkovin. Foto: Profimedia.cz

Recepty, ve kterých hrají hlavní roli jáhly plné bílkovin

Mimořádně zdravé a výživné, chutné a bezlepkové. Naši předkové dobře věděli, jaký mají v loupaném prosu, tedy jáhlách, poklad. A my to zjišťujeme znovu.

Jáhly jsou plné bílkovin. Foto: Profimedia.cz
Recepty, ve kterých hrají hlavní roli jáhly plné bílkovin

Absence lepku z nich dělá vítanou surovinu pro lidi, kteří trpí intolerancí či alergií na lepek.

„Jáhly mají značně vysoký obsah bílkovin. Na 100 g jáhel připadá okolo 11 g bílkovin a okolo 8 g vlákniny, která snižuje glykemický index. Proto jsou vhodné pro sportovce a osoby, které chtějí budovat svalovou hmotu či zhubnout. Obsažená vláknina rychle zažene pocit hladu a omezí přejídání. Díky komplexním sacharidům dochází k pozvolnému uvolňování cukrů. Organismus tak bude zásobován energií po delší dobu. Navíc jsou jáhly lehce stravitelné, což ocení lidé s citlivým trávicím traktem,“ zmiňuje Kateřina Šimková, nutriční specialistka z firmy Zdravé stravování.

V loupaném prosu se kumuluje velké množství minerálů jako zinek, draslík, hořčík, železo, měď či fosfor. Obsažený zinek napomůže regeneraci tkání a hojení ran. Hořčík podpoří žádoucí nervosvalovou dráždivost a správnou srdeční funkci. Anemickým pacientům jáhly dodají potřebné železo.

„Jáhly také obsahují křemík, který se řadí mezi esenciální prvky a tělo si je neumí samo vyprodukovat. Právě křemík ve spojení s hořčíkem a vápníkem mají vliv na zdraví zubů, nehtů a vlasů. Díky nim máme krásnou a pružnou kůži, nelámou se nám nehty a netřepí vlasy,“ upozorňuje nutriční specialistka a dodává:

„Konzumace jáhel se doporučuje i při rýmě a onemocnění horních cest dýchacích. Jáhly regulují vlhkost v organismu, čímž pozitivně působí na stav sliznice.“

Jak na přípravu a recepty od nutriční specialistky

Jáhly inklinují díky vyššímu obsahu nenasycených mastných kyselin ke žluknutí, tedy oxidaci, proto se nedoporučuje dlouhodobé skladování.

Před samotnou úpravou je nezbytné je opakovaně a velmi důkladně propláchnout ve studené vodě, dokud se nezbavíme kalu, a následně spařit horkou vodou. Proplachováním se zbavíme nežádoucí hořkosti a pachuti.

Následně se pak jáhly připravují obdobně jako rýže. Tedy po dobu přibližně 20 minut v osolené vodě či mléce (záleží na dalším použití). V případě poměru tekutiny 1:2 vaříme, dokud se tekutina nevstřebá, při poměru 1:3 přebytečnou tekutinu scedíme.

Jáhlová kaše s karamelizovaným jablkem 

Foto: archív Kateřiny Šimkové

INGREDIENCE
  • 25 g jáhel v suchém stavu
  • 90 g mléka
  • 100 g jogurtu
  • 80 g jablek
  • 10 g lískových ořechů
  • 10 g medu
  • 10 g třtinového cukru
  • 10 g másla
  • muškátový oříšek

POSTUP:

  • Jáhly několikrát propláchněte studenou vodou, poté spařte proudem horké vody a přiveďte k varu společně s mlékem. Vařte je, než vznikne kaše.
  • Do té následně přidejte med a jogurt a vše dohromady pořádně promíchejte.
  • Jablka nakrájejte na kostičky.
  • Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm jablka posypaná cukrem, přidejte muškátový oříšek pro zvýraznění chuti a nechte zkaramelizovat.
  • Kaši nandejte do talíře, na ni poklaďte zkaramelizovaná jablka a posypejte nahrubo nadrcenými lískovými ořechy.

Pečené kuřecí kousky v jogurtové marinádě s jáhlovou kaší, hráškem a mrkvovým pyré

Foto: Kateřina Šimková

INGREDIENCE

Na maso
  • 100 g kuřecích prsou
  • 30 g bílého jogurtu
  • 15 g 30% eidamu
  • 10 g zakysané smetany
  • řepkový olej
  • kari
  • sůl
  • pepř
Jáhlová kaše
  • 30 g jáhel v suchém stavu
  • 40 g sterilovaného hrášku
  • 10 g cibule
  • česnek
  • sůl, pepř
Mrkvové pyré
  • 100 g mrkve
  • čerstvý zázvor
  • sůl, pepř

POSTUP: 

  • Kuřecí prsa nakrájejte na nugety, maso nasolte a opepřete.
  • Před přípravou těstíčka předehřejte troubu na 170 °C.
  • Na těstíčko smíchejte jogurt se zakysanou smetanou, najemno nastrouhaným sýrem, kari a malou špetkou soli.
  • Následně v něm obalte připravené kuřecí nugety. Vyskládejte je na pečicí papír a pečte v předehřáté troubě přibližně 35 minut.
  • Jáhly důkladně properte studenou vodou, spařte horkou vodou a vařte doměkka. Orestujte cibulku a hotovou ji smíchejte s jáhlami a sterilovaným hráškem. Celou směs pak dochuťte dle libosti česnekem, pepřem a solí.
  • Pečlivě očistěte mrkev a následně ji uvařte a rozmixujte. Vzniklé pyré lehce dochuťte solí, pepřem a najemno nastrouhaným zázvorem.

Hrnkový jahelník se švestkami

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE
  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • 2–3 vejce
  • švestek podle chuti (sušené před použitím namočte)
  • 1/2 hrnku cukru
  • semínka dle chuti (doporučujeme slunečnicová)
  • špetka soli
  • rozinky
  • sušené meruňky
  • mandle na posypání
  • máslo
  • hrubá mouka na vysypání formy

POSTUP:

  • Hrnek jáhel spařte horkou vodou, pak zalijte dvojnásobným množstvím vody a bez pokličky vařte se špetkou soli asi 5 minut.
  • Jáhly sundejte z plotny, přiklopte a nechte 15 minut dojít a vychladnout.
  • Do odstáté kaše zamíchejte polovinu cukru promíchanou s oddělenými žloutky a případnými semínky, rozinkami a sušenými meruňkami. 
  • Z bílků ušlehejte polotuhý sníh, přidejte do něj druhou polovinu cukru a vyšlehejte do pevné hmoty. Tu opatrně přimíchejte k jahelné směsi.
  • Vymažte si remosku či dortovou formu s průměrem 22 cm máslem a vysypte hrubou moukou či krupicí. Na dno formy rozetřete polovinu směsi, tu poklaďte švestkami a přidejte další vrstvu směsi. Druhou vrstvu ozdobte plátky mandlí. Jahelník pečte 25–30 minut na 180 °C.

Jahelné rizoto s pečenou zeleninou

Foto: archív firmy

INGREDIENCE
  • 400 g jáhel
  • 1 kg zeleniny (paprika, cuketa, lilek, brokolice)
  • 3 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • pepř, sůl
  • olivový olej
  • tymián
  • rozmarýn
  • bazalka na ozdobení
  • sýr na posypání

POSTUP:

  • Očistěte zeleninu s cibulí a nakrájejte je na velké kusy.
  • Česnek prolisujte a smíchejte na plechu se zeleninou, olejem, solí, pepřem a bylinkami.
  • Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do té doby, dokud zelenina nebude měkká, ale stále ještě křupavá – zhruba 35 minut.
  • Během pečení směs občas promíchejte a začněte si připravovat jáhly.
  • Suché jáhly propláchněte několikrát studenou vodou a následně spařte horkou. To pomůže odstranění případné hořké chuti.
  • Jáhly dejte do hrnce, zalijte vodou v poměru 1:2, osolte a vařte 15 minut.
  • Po dovaření nechte jáhly ještě zhruba 10 minut dojít. Hotové jáhly pak smíchejte s upečenou zeleninou, dle preferencí dosolte či dopepřete.
  • Hotové rizoto podávejte posypané strouhaným sýrem a čerstvou bazalkou.

Všestranné použití

  • Jáhly můžeme použít jako zahušťovadlo do omáček, zavářku do polévek, ingredienci do salátů nebo jako přílohu, kde může loupané proso alternovat těstoviny, čočku, brambory nebo rýži.
  • Jáhly nemusí přílohu nutně nahrazovat, ale mohou ji i doplnit, jako v případě vaření rizota či bramborových knedlíků.
  • Lahodnou roli jáhly sehrají při přípravě sladké kaše, jen při úpravě použijeme více tekutiny, abychom dosáhli kašovité konzistence. Pak dochucujeme podle svých preferencí medem, ořechy, rozinkami nebo krájeným sušeným či čerstvým ovocem.
  • Další využití pro jáhly najdeme při přípravě sladkých dezertů, jako jsou nákypy či koláče.
  • Nachystat z nich můžeme i karbanátky, slané placky nebo různé nádivky, například do grilovaných paprik.
  • Málokdo ví, že jáhly mohou posloužit i jako zdravá krémová náplň zákusků.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků