Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

Sekaná? Karbanátky? Jsou skvělé. Proč ale občas nezkusit něco jiného? Třeba spolu se šéfkuchařem tišnovské restaurace Na Humpolce Oskarem Klanertem.

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz
Recepty na skvělé pokrmy z mletého masa

Albondigas (Kuličky z mletého v rajčatech – Mexiko)

Foto: František Petrák

INGREDIENCE
  • 800 g mletého vepřového (plec, kýta + kousek bůčku)
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • olej na opečení
  • zauzená paprika
  • 100 g šalotky
  • 5 stroužků česneku
  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 200 g čerstvých paprik
  • hladkolistá petržel

POSTUP:

  • K umletému masu přidejte půl šalotky nakrájené najemno, osolte, opepřete.
  • Přidejte vejce, zauzenou papriku, prolisovaný česnek, semínka a důkladně promíchejte.
  • Vytvarujte kuličky a opečte je na trošce oleje ze všech stran dozlatova.
  • Ve výpeku orestujte druhou půlku šalotky s paprikou pokrájenou na kostičky. Přidejte rajčata a dosolte.
  • Do omáčky vložte opečené kuličky a vše provařte. Před podáváním přidejte nasekanou petržel.

Albondigas – původní mexický recept má více podob, často se připravuje jako polévka s rajčaty, zeleninou a kořeněnými masovými koulemi z hovězího masa s rýží.

Kachní burger

Foto: František Petrák

INGREDIENCE
  • 800 g vykostěné kachny bez kůže
  • 200 g sterilovaného červeného zelí
  • cibule
  • rajče
  • ledový salát
  • zauzená majonéza
  • cukr
  • sůl
  • pepř dle chuti
  • burgerové bulky
  • máslo na opečení

POSTUP:

  • Umleté kachní maso ochuťte solí a pepřem.
  • Vytvarujte čtyři burgery a ogrilujte je z obou stran tak, aby uvnitř zůstaly růžové.
  • Zelí rozvařte s cukrem a solí, poté umixujte dohladka.
  • Bulky opečte na másle, potřete majonézou, přidejte pyré z červeného zelí, kachní burger a proložte čerstvou zeleninou.

Jehněčí kebab

Foto: František Petrák

INGREDIENCE
  • 800 g jehněčího ořezu
  • granátové jablko
  • sůl, pepř
  • 600 g nabobtnaného kuskusu
Podle chuti
  • rajče
  • salátová okurka
  • nať koriandru
  • římský salát
  • perila

POSTUP:

  • Mleté jehněčí maso ochuťte solí a pepřem a přidejte zrnka granátového jablka (část si schovejte na ozdobu).
  • Válečky z masa napíchejte na špejle a ogrilujte ze všech stran dozlatova.
  • Kuskus osolte, zalijte vroucí vodou a pod pokličkou nechte nabobtnat (podle návodu).
  • Rajčata a okurky nakrájejte na stejně velké kousky, přidejte koriandr a perilu.
  • Na talíř rozložte oprané listy římského salátu, přidejte kuskus a nakrájenou zeleninu s bylinkami.
  • Navrch položte hotový kebab a vše ozdobte semínky granátového jablka.

Perila křovitá je asijská aromatická bylinka, často využívaná ve vietnamské, korejské či japonské kuchyni do salátů, k masu. Anglický název zní beefsteak plant. Nahoře má sytě zelené a zespodu tmavě fialové listy. Používá se i jako léčivka na trávení, astma, nachlazení.

Tartar z telecího

Foto: František Petrák

INGREDIENCE
  • 600 g telecího (rump steak)
  • 100 g šalotky
  • 50 g kaparů
  • 50 g majonézy
  • 2 žloutky
  • zelený a růžový pepř v nálevu
  • zauzená paprika
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Maso umelte v mlýnku na hrubší kousky, osolte, opepřete, přidejte nakrájenou šalotku, kapary, majonézu, žloutky a papriku. Promíchejte.
  •  Podle chuti ozdobte zeleným a růžovým pepřem.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků