Hlavní obsah

Recepty na oblíbené sendviče a chuťovky

K létu patří svěžest, lehkost. V oblečení, v náladě a samozřejmě i v jídelníčku. Naše recepty vám neukrojí příliš z cenného prázdninového času a nijak nezatíží váš organismus. Favoritem č. 1 jsou oblíbené sendviče.

Foto: Profimedia.cz

Avokádový sendvič.

Článek

Sendviče

Autorství sendviče (sandwich) se připisuje anglickému lordovi Johnu Montagovi, hraběti ze Sandwiche, který údajně jako první nabídl už v osmnáctém století hostům plátek masa vložený mezi dva krajíce chleba.

Dnes jsou sendviče celosvětově oblíbeným jídlem a mají nespočet variant.

Avokádový sendvič

INGREDIENCE

  • 8 plátků toastového chleba
  • 2 vyzrálá avokáda
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky římského kmínu (cumin)
  • sůl
  • salátová okurka
  • 4 lžíce krémového sýra (žervé apod.)

POSTUP:

  • Toastový chleba nasucho opečte v toustovači, ale můžete jej použít i neopečený.
  • Avokádovou dužinu rozmixujte s olejem, česnekem, cuminem a solí.
  • Polovinu plátků chleba namažte sýrem a druhou polovinu avokádovou pomazánkou.
  • Dohromady slepujte vždy sýrový a avokádový, mezi ně vložte plátky okurky.

10 dalších inspirací náplní sendvičů:

  • Uzený losos + tvaroh ušlehaný s koprem + citron + ledový salát
  • Pomazánka z nastrouhaného parmazánu a žervé + opražené mandle
  • Plátky pečeného kuřete nebo krůty + majonéza + hořčice + rukola nebo salát
  • Máslo + olomoucké tvarůžky + vlašské ořechy + kapie
  • Plátky pečené červené řepy ochucené solí a citronem + ricotta
  • Pomazánka z taveného sýra, šunky, cibule a kyselé okurky + listy salátu
  • Pomazánka z tvarohu, majonézy, nastrouhané mrkve a nastrouhaného povařeného celeru + listy ledového salátu
  • Máslo + tuňák + jarní cibulka + sušená rajčata v oleji
  • Krém arašídy s čokoládou (Lucky Alvin) + meruňky
  • Tvaroh rozmixovaný s medem + opražené ořechy (vlašské, lískové) + nastrouhaná čokoláda + ovoce k podávání

Zdravé a přitom chutné pomazánky nejen ke svačině

Zdraví

Plněná rajčata

Foto: Libeřské lahůdky

INGREDIENCE

  • 8 rajčat
  • 300 g lučiny
  • 200 g taveného sýra
  • 100 g konzervované kukuřice
  • 1 jarní cibulka
  • 1/2 červené kapie
  • 1/2 žluté papriky
  • bazalka podle chuti
  • sůl

POSTUP:

  • Rajčatům odkrojte vršky, vydlabejte je.
  • Lučinu ušlehejte s taveným sýrem a krém promíchejte s okapanou kukuřicí, nadrobno nakrájenými paprikami, cibulkou a bazalkou.
  • Podle chuti přisolte.
  • Směsí naplňte rajčata (i zbylé půlky paprik).

Kouzlíme v kuchyni s rajčaty aneb Co s nadúrodou domácí sklizně

Zdraví

Yoguardové minidortíčky

Foto: Wild & Coco

Autor receptu: Food By Katii

INGREDIENCE

  • 450 ml vody
  • 1 citron
  • sladidlo
  • 10 g agaru (rostlinná želatina)
  • 300 g Yoguardu Prebiotic ve sklenici
  • 1 hrnek černého rybízu (i mražený)
  • 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 1/2 hrnku kokosové mouky
  • 1/2 hrnku mandlové mouky
  • 1 lžíce psyllia
  • 3/4 hrnku nálevu z cizrny
  • 1,5 hrnku mandlového mléka

POSTUP:

  • Polokoule: Do menšího hrnce dejte vodu, agar, sladidlo, šťávu z citronu a přiveďte k varu.
  • Jakmile začne směs bublat, hrnec stáhněte z ohně a vmíchejte yoguard. Důkladně promíchejte a krém rozdělte do dvou misek.
  • Obsah jedné misky nechte bílý, do druhé vmíchejte rozmixovaný rybíz.
  • Krémy nalijte střídavě do kulatých forem.
  • Nalévejte pomalu, ideálně po krajích formiček, aby se vytvořil duhový efekt. Dejte do lednice ztuhnout.
  • Korpus: Smíchejte suché ingredience, přidejte mandlové mléko, vyšlehaný sníh z nálevu z cizrny a vše důkladně promíchejte.
  • Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně rozetřete a pečte 15 minut na 170 °C.
  • Upečenou placku nechte vychladnout a vykrojte kolečka, na ně pak položte yoguardové polokoule.
  • Ozdobit je můžete rybízem či borůvkami.

Yoguard je fermentovaný produkt z dužiny mladého kokosu s živými probiotickými kulturami. Je velmi zdravý a uvítají ho i lidé, kteří ze zdravotních důvodů nemůžou konzumovat mléko a mléčné jogurty.

Pět tipů na fitness svačinku do krabičky aneb Jak jíst mimo domov

Zdraví

Slaný koláč

Foto: Libeřské lahůdky

INGREDIENCE

  • 275 g listového těsta
  • 1 větší červená cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 300 g pažitkové pomazánky
  • 80 ml smetany ke šlehání

POSTUP:

  • Slaninu nakrájejte na kostičky, nasucho opražte a nechte vychladnout.
  • Pečicím papírem vyložte kulatou formu na koláč o průměru 28–30 cm.
  • Těsto rozválejte, přeneste ho do formy a vytvarujte okraje.
  • Dno propíchejte vidličkou a dejte na osm minut zapéct na 180 °C.
  • Pažitkovou pomazánku promíchejte se smetanou a rovnoměrně ji rozetřete na předpečený korpus.
  • Posypejte připravenou slaninou a nakrájenou červenou cibulí.
  • Dopečte v předehřáté troubě při 200 °C, zhruba 10 minut.

Pažitková pomazánka: Rozšlehejte tvaroh se solí, vejcem, nasekanou pažitkou a smetanou.

Reklama

Související témata:

Související články

Recepty pro milovníky sýrů

Známé i méně známé sýry v receptech přímo božských vám dnes představuje Michal Filipčík, šéfkuchař poděbradské restaurace Cucina.

Výběr článků

Načítám