Hlavní obsah

Ráno bez kávy si umí představit málokdo

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne náhodou je káva náš nejoblíbenější teplý nápoj, ročně si jedna domácnost průměrně nakoupí v  přepočtu 900 šálků, zatímco čaje je to necelých 500 šálků. Většina z nás si ráda vychutná šálek výborné kávy i v zaměstnání a v kavárně s přáteli.

Foto: Profimedia.cz

Přes 70 % z nás si po ránu nejraději dopřává kávu s mlékem.

Článek

Jednou z tradičních legend, která se váže k objevení kávy, je ta o Kaldim, prostém pastevci z hor, který žil někdy mezi 6. – 8. stol. Ten na svých ovcích vypozoroval, že po spořádání tajemných červených bobulí jsou v noci velmi čilé a plné energie. Díky vlastní zvídavosti se rozhodl vyzkoušet účinky bobulí i na sobě a překvapivě i on měl po jejich konzumaci energie na rozdávání.

Takový objev si Kaldi nemohl nechat pro sebe, a proto informoval moudrého mnicha, který pobýval v nedalekém klášteře. Mnich bobulky nadrtil, zalil horkou vodou a historicky první šálek kávy byl na světě.

Následná cesta k systematické výrobě kávy byla dlouhá, a její počátky se datují ke konci 14. stol. v Jemenu. Rostoucí popularitě pak velmi napomohli poutníci mířící do Mekky, kteří o blahodárných účincích kávy dali vědět celému arabskému poloostrovu. Evropa na sebe nenechala dlouho čekat a od 17. století se i k nám kávová zrna dovážela ve velkém.

Do Čech se poprvé káva dostala na konci 16. století při cestách Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic do Istanbulu. Vysoká cena kávy v Čechách však v tomto období nedovolovala masovější rozšíření, káva se u nás ve větším začala konzumovat až v období první republiky.

Dlouho u nás bylo zvykem pít kávu s lógrem, tzv. českého turka. Český turek má ale s tureckou kávou společného jen velmi málo. V Malé Asii pití kávy plní funkci rituálu a je důležité při společenských událostech, jako je například obchodní jednání. Při radostných událostech se káva sladí, při vážných či smutných zůstává hořká. Pravá turecká káva je hustá a silná a připravuje se z jemně a čerstvě umleté kávy. Ta se smíchá s cukrem a studenou vodou v kovové konvičce džezvě a nechá se tradičně třikrát vzkypět na otevřeném ohni.

Soudobí baristé prý poznají charakter svého zákazníka podle toho, co si objedná za kávu. Milovníci silného espressa jsou pro ně přímočaří a bez fantazie, latté si vychutnávají romantičtí snílci. Pokud si dáváte cappuccino, jste v srdci dětinští, a jestli máte rádi macchiatto, pracujete s nadšením, jste bystří a ambiciózní.

Oblíbenost kávy

Přes 70 % z nás si po ránu nejraději dopřává kávu s mlékem. Podle průzkumu společnosti McDonald si Češi nejraději v kavárnách dopřávají cappuccino s bohatou mléčnou pěnou.

Pokud ale chcete do sebe získat opravdovou energii a přitom zároveň podpořit trávení rychlejším metabolismem, pak vsaďte na kávu bez mléka.

Latté Art aneb Způsob, jak si vylepšit kávu

Kolébkou stylu s názvem Latté Art je Itálie. Umění spočívá v nalití mléčné pěny do espressa tak, aby na povrchu kávy vytvořila obrazec. Existují dvě základní techniky podle toho, co ke zdobení používáte. Použijete-li techniku free pour, tak nepotřebujete žádný nástroj, pouze naléváte mléčnou pěnu do šálku a krouživými pohyby vytváříte obrázek.

Druhým způsobem je etching, kdy kreslíte pomocí topingu či kakaa za pomocí šablon, párátek nebo špejle. Latté Art se v posledním desetiletí těší velké oblibě a je to také disciplína, ve které se konají nejrůznější soutěže, dokonce i mistrovství světa.

Přidejte špetku koření

Přidáním koření do kávy můžete zesílit některé její tóny, jiné zase lze díky koření potlačit. V Česku mezi velmi oblíbené přísady patří skořice a vanilka, v zemích Orientu používají kardamom a hřebíček, v Mexiku chilli, citrónovou a pomerančovou kůru, v Indii třeba i zázvor.

První říjnový den patří mezinárodnímu svátku kávy. Oslavte s námi tento den s našimi recepty.

Podzimní káva
Suroviny: 40 ml dvojitého espressa illy nebo filtrované kávy, skořice, vanilka, rum, hnědý cukr, našlehaná smetana
Postup: Na začátek si do skleničky s uzávěrem dáme celou skořici a vanilkový lusk a zalijeme světlým rumem. Necháme řádně odstát – čím déle, tím lépe. Směs můžeme v budoucnu používat nejen při přípravě kávy. Připravíme si dvojité espresso, nebo např. french press. Do sklenice nalijeme 30 ml připraveného rumu s vanilkou a skořicí. Přidáme hnědý cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. Nalijeme připravenou kávu a našlehanou smetanu, kterou můžeme ozdobit skořicí, vanilkou anebo hnědým cukrem.
Jogurtové espresso
Suroviny: 25 ml espressa illy, 20 ml bílého jogurtu, 15 ml mléka, cca 1 g kakaového práškuNáčiní: šlehač
Postup: Připravíme espresso. Do sklenice o objemu 60 ml dáme vrstvu jogurtu a opatrně přidáme kávu tak, aby se s jogurtem nesmíchala (pomůže například nalévat přes lžičku po stěně sklenice). Našleháme mléko spolu s kakaovým práškem a opět opatrně naneseme na kávu.
Skořicová káva
Suroviny pro 2 osoby: 300 ml kávy Jacobs Crema Gold, 80 g třtinového cukru, 70 ml javorového sirupu, 125 ml vody, 2 svitky skořice, mléčná pěna z cca 200 ml mléka, skořice na poprášení
Postup: Nejdříve si připravíme skořicový sirup. Cukr, javorový sirup, vodu a skořici dáme do rendlíku a přivedeme k varu. Povaříme asi 5 minut. Odložíme stranou a necháme 15 minut stát, pak vyjmeme svitky skořice. Sirup vydrží v lednici v uzavřené sklenici minimálně týden.Do hrnků rozlijeme kávu, přidáme 2 lžíce skořicového sirupu (nebo víc, záleží na každém jedinci) a ozdobíme mléčnou pěnou.
Káva s kokosem
Suroviny pro 2 osoby: 200 ml instantní kávy Jacobs Crema Gold, 2 vrchovaté lžíce čokoládového sirupu, 200 ml kokosového mléka z konzervy, med a opražený strouhaný kokos na ozdobu (na ozdobu Rafaello nebo kokosky)
Postup: Okraje dvou silnostěnných sklenic zlehka potřeme medem a obtiskneme je do strouhaného kokosu. Do sklenek rozdělíme kávu, přidáme sirup tak, aby se usadil na dně, a nakonec vlijeme kokosové mléko. Můžeme ozdobit šlehačkou.
Flat White Martini
Suroviny: 50 ml Baileys Original Irish Cream, 25 ml Smirnoff vodky, 25 ml espressa
Postup: Vložíme do shakeru několik kostek ledu a přelijeme Baileys. Přidáme espresso a vodku. Vše dokonale promícháme do hladké jemné konzistence. Přes sítko přelijeme do koktejlové sklenice, ozdobíme zrnky kávy.
Espresso cupcakes s čokoládovým krémem
Suroviny na 12 středních cupcakesKorpus: 75 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 1/3 lžičky kávového extraktu, 1/3 lžičky vanilkového extraktu, 200 g hladké mouky, 50 g kvalitního kakaa, 3/4 lžičky sody, 3/4 lžičky prášku do pečiva, 190 g krupicového cukru, 1 velké vajíčko, 1 dl teplé silné kávy, 1 a ½ dl podmáslíEspresso čokoládový krém: 200 g kvalitní čokolády (ideálně 70 % kakaa), 300 g změklého rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 250 g moučkového cukru, 70 g kvalitního kakaa, 2 polévkové lžíce silné kávy, ½ lžičky kávového extraktu
Postup: Troubu předehřejeme na 175 °C. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.V kastrůlku rozehřejeme rostlinný tuk a dáme stranou zchladnout. Do velké mísy prosejeme mouku, kakao, prášek do pečení, sodu a cukr. Vajíčko lehce prošleháme společně s podmáslím. Kávu smícháme společně s rozpuštěným rostlinným tukem, kávovým a vanilkovým extraktem. Všechny tekuté ingredience přidáme do moučné směsi a šleháme tak dlouho, dokud není těsto hladké a všechny ingredience nejsou zapracované.Připravené košíčky plníme do 2/3 jejich výšky a v předehřáté troubě pečeme 17-20 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá. Po upečení necháme ještě 5 minut odpočinout ve formě a poté všechny dortíky přesuneme na chladicí mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.Na přípravu krému nejprve nalámeme do nerezové misky čokoládu a rozpustíme nad vodní lázní. Necháme zchladnout. Rostlinný tuk dáme do mísy robota a šleháme, dokud není nadýchaná a světlá. Postupně přidáváme prosátý moučkový cukr a kakao a opět šleháme, dokud není směs hladká. Přidáme zchladlou rozpuštěnou čokoládu a opět šleháme dohladka. Nakonec zašleháme kávu a kávový extrakt. Pokud není krém dostatečně tuhý, necháme ho 30 minut v ledničce.Upečené cupcakes ozdobíme připraveným krémem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Barista vytvořil opravdového smrťáka

Patříte mezi tu část populace, která ráno nedokáže vyjít z domu bez pořádného hrnku kávy? V tom případě by vás mohl zajímat výtvor jednoho australského...

Jak získat energii bez kofeinu

Únava postihne, bez ohledu na den v týdnu nebo denní hodinu, čas od času každého z nás. Nejoblíbenější formou, jak se pokusit tělu vrátit potřebnou energii, je...

Výběr článků

Načítám