Hlavní obsah

Ranní nedospánky způsobuje zmutovaný gen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaní skřivánci, kteří ráno nemohou dospat a v přímo nekřesťanském čase horečnou aktivitou ruší okolí, trpí podle vědců poruchou spánkového rytmu, jež postihuje zhruba jednoho ze tří stovek lidí. Stručně řečeno, předcházejí se jim jejich vnitřní hodiny.

Článek

Odborníkům z Kalifornské univerzity v San Francisku v čele s Ying-Hui Fuem se však nyní podařilo zjistit prapříčinu předbíhání a tím i narušování jednotlivých fází spánku, jež se vyznačují raným probuzením, po němž následuje ospalost provázená neschopností zůstat vzhůru v obvyklý čas a v inkriminované době plnit povinnosti vyplývající ze společenského zařazení.

Pokusy jednoznačně prokázaly, že tuto nemoc má na svědomí zcela specifický gen, respektive jeho mutace. Nachází se na chromozomu 17 a nese označení ck1 delta.

Vědcům se ho podařilo vypátrat díky pečlivému vyšetření příslušníků rodinných klanů, u nichž se často vyskytoval zkoumaný spánkový syndrom. Jeho přenesení do organismu myší vyvolalo i u těchto hlodavců stejné příznaky.

Protikladný účinek se však projevil u ovocných mušek, jež podstoupily tutéž proceduru. Jejich vnitřní hodiny se začaly opožďovat a z pokusných tvorečků se naopak stávali zarputilí spáči.

Ze studie, jež byla zveřejněna v časopise Nature, vyplynulo, že tzv. hodinový mechanismus savců a hmyzu sice obsahuje spoustu vzájemně si podobných bílkovin, nicméně metoda, jíž se uplatňuje, je v mnohém značně rozdílná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám