Hlavní obsah

Rakovinu děložního čípku může vymýtit očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rakovinu děložního čípku zemře v České republice téměř každý den jedna žena. Onemocnění lze však podle odborníků vymýtit, a to kombinací forem prevence, z nichž nejefektivnější je očkování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V současnosti je v Česku naočkováno 60 procent dívek a 30 procent chlapců. K eliminaci rakoviny děložního čípku je však zapotřebí proočkovanost alespoň 90 procent populace.

WHO (Světová zdravotnická organizace) v roce 2018 vyhlásila výzvu k vytvoření globální strategie pro urychlení eliminace rakoviny děložního čípku a v listopadu 2020 začala s její realizací. Cílem je celosvětově dosáhnout incidence nemoci na méně než 4 případy na 100 tisíc žen.

Rakovinu děložního čípku způsobuje tzv. HPV virus, který kromě této nemoci může způsobovat i další onemocnění u žen i mužů, jako je např. rakovina análního otvoru, vulvy, penisu, ale také rakovinu v oblasti hlavy a krku a papilomy v dýchacích cestách.

Prevence je hrazená ze zdravotního pojištění

Prostředkem k dosažení cíle WHO je prevence onemocnění, která spočívá v očkování, pravidelném screeningu a testování.

Očkování proti HPV viru je hrazeno ze zdravotního pojištění pro dívky a chlapce od třinácti let. Všeobecně je doporučováno očkovat před zahájením sexuálního života, ale má efekt i u sexuálně aktivních lidí, u kterých může zabránit infekci dalšími typy HPV viru a opakované infekci.

Další důležitou formou prevence je tzv. screening, tedy stěr z děložního čípku v rámci preventivní každoroční prohlídky, která je rovněž hrazena všem ženám ze zdravotního pojištění.

„Účast žen na gynekologické prevenci se neustále zlepšuje, ale stále je velké množství zejména starších žen, které se domnívají, že již na gynekologické prohlídky nemusejí chodit. Právě u těch žen, které je neabsolvují, je největší výskyt karcinomů v pokročilých stádiích,“ uvedl Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP a mluvčí HPV College, organizace lékařů, kteří se dlouhodobě zabývají problematikou HPV.

Přítomnost viru HPV lze také odhalit pomocí HPV testu. Ten může virus zachytit dříve než screeningová metoda. Od letošního roku je test hrazen zdravotní pojišťovnou pro všechny ženy ve věku od 35 do 45 let.

Rakovina děložního čípku by se mohla stát minulostí, očkování pomáhá

Zahraniční

HPV College doporučuje

• Nechte své děti očkovat proti HPV. Ochráníte je proti rakovině děložního čípku a dalším HPV asociovaným chorobám v budoucnu.

Tip – Pokud zvolíte nonavalentní vakcínu, ochráníte své děti proti 90 % případů rakoviny děložního čípku, dalším typům rakoviny v anogenitální oblasti a 99 % případů genitálních bradavic, nejčastějšímu sexuálně přenosnému onemocnění. Tato vakcína přináší nejširší ochranu a největší zdravotní i ekonomické benefity.

• Informujte se u svého gynekologa nebo praktického lékaře o benefitech očkování proti HPV pro vás nebo vaše blízké, kteří jsou již sexuálně aktivní.

Tip – Vakcína proti HPV je určena i pro muže. Očkováním zamezí přenosu HPV infekce na svou partnerku a zároveň chrání sami sebe před rakovinou penisu, rakovinou análního otvoru a genitálním bradavicím.

• Choďte na pravidelné gynekologické prohlídky. Je to spolehlivý způsob, jak včas odhalit počáteční stadia rakoviny děložního čípku.

Tip – Zeptejte se své maminky a babičky, kdy byly na gynekologické prevenci. Starší ženy se často domnívají, že gynekologa již nepotřebují. Opak je pravdou. Právě ony jsou ohroženy pokročilými stadii onemocnění.

• Požádejte svého gynekologa o HPV test a upřesněte si vaše individuální riziko rozvoje rakoviny děložního čípku. Pokud je vám 35 nebo 45 let, máte jej hrazený ze zdravotního pojištění.

Tip – Pokud jste HPV pozitivní, poraďte se se svým lékařem, jak podpořit organismus, aby se s infekcí HPV vyrovnal.

• Neodkládejte návštěvu lékaře a nestyďte se. HPV nesouvisí s promiskuitou, setká se s ním 80 % z nás. Důležité je vaše potíže řešit včas a chránit zdraví své i partnerů.

Tip – Obrátit se můžete na gynekologa, praktického lékaře, dermatovenerologa, urologa nebo lékaře ORL.

• Informace čerpejte z ověřených zdrojů. Kolem HPV panuje řada mýtů, obav a nepřesných informací, které brání využití všech dostupných forem prevence. Stejně jako nedostatečná znalost souvislosti infekce HPV s rozvojem rakoviny.

Tip – Rádi vám poradíme v naší online poradně na www.hpv-college.cz

• Neobávejte se vakcín proti HPV. Všechny tři vakcíny prokázaly účinnost a bezpečnost v rozsáhlých klinických studiích i v praxi.

Tip – Více informací o očkování najdete na www.hpv-ockovani.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám