Hlavní obsah

Rakovina tlustého střeva denně zabije 16 osob

Právo, Václav Pergl
PRAHA

České republice patří jedno smutné světové prvenství. Máme nejvíce lidí nemocných rakovinou tlustého střeva v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Je to dáno z části genetikou a nikdo zatím nedokázal vysvětlit, proč tomu tak je. Ze šedesáti procent ale tuto nemoc ovlivňuje strava a životní styl. V ČR tak denně na rakovinu tlustého střeva a konečníku umírá šestnáct pacientů a každoročně je nově hlášeno 7 500 případů.

Foto: Lenka Pokorná

Zájem o vernisáž letošních jednadvacátých Vltavotýnských výtvarných dvorků byl mezi laickou i odbornou veřejností znovu mimořádný.

Článek

"Přestože už několik let je možnost nechat se bezplatně od padesáti let testovat na rakovinu tlustého střeva a konečníku, stále tento jednoduchý test podstupuje málo pacientů," řekl docent Miroslav Zaoral z Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Nemoc je přitom velice dobře diagnostikovatelná a už na základě bezplatného jednoduchého testu, který si pacient připraví sám a lékař ho vyhodnotí, lze zjistit přítomnost krve ve stolici, která je vážným podezřením na rakovinu tlustého střeva a konečníku.

Změna stravy a větší pohyb

Onemocnění se vyvíjí sedm až deset let a včasnou diagnostikou ho lze vyléčit. Přestože je možná bezplatná diagnostika, ze dvou a půl miliónů lidí, kteří by se měli ročně prevenci podrobit, se jí zatím zúčastňuje necelých 100 tisíc. I když je to mnohem víc než před možností bezplatné diagnostiky, stále je to málo. Test se má opakovat jednou za dva roky. Na požádání ho pacientovi nad 50 let dává každý praktický lékař. Jestliže má o test zájem i pacient mladší, pak si ho zaplatí. Stojí zhruba sto korun.

Lékaři doporučují jako prevenci nahradit červené maso bílým, jíst dostatek ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva a více se pohybovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám