Hlavní obsah

Problémy se spánkem může vyřešit návštěva u urologa

Novinky, Dana Sokolová

Doposud bylo zvykem přičítat poruchy spánku především na vrub stresu či psychických problémů. Ovšem podle posledního průzkumu za problémový spánek můžou z velké části i urologické problémy.

Foto: Profimedia.cz

I jedno vzbuzení kvůli nucení na močení signalizuje zdravotní problém.

Článek

Časté močení je jednou ze dvou hlavních příčin poruch spánku u dospělého člověka

a nejčastější příčinou přetržení spánku. Přitom jen málokdo tomuto faktu přikládá nějakou důležitost.

Lékaři však už jedno jediné vstání kvůli močení považují za onemocnění - tzv. nykturii.

„Pokud nevypijete večer před spaním půl a více litru tekutin, tak i jedno vzbuzení kvůli nucení na močení signalizuje zdravotní problém. Noční močení tedy rozhodně nelze považovat za normální a je dobré tento problém začít okamžitě léčit.,“ vysvětluje uroložka Monika Hanáková.

Problém všech věkových kategorií

Starší lidé se často chybně domnívají, že vstávání v noci na toaletu je přirozeným procesem stárnutí. Podle průzkumu z roku 2009 probudí nutkavá potřeba močit alespoň jednou za měsíc celkem 41 % české populace starší 15 let. U 13 % Čechů se tak děje každou noc, u 15 % jednou za týden.

Podle lékařů není tento problém jen záležitostí stárnutí, ale postihuje i mnohem mladší lidi. Z výzkumu vyplynulo, že až čtvrtina mladých dospělých (ve věku 15-29 let) udává přerušení spánku kvůli návštěvě toalety alespoň jednou měsíčně, i když to nikdo z nich nepovažuje za obtěžující.

Pouhá banalita může vést k vážným následkům

Přestože probuzení z nutnosti jít na záchod přeruší spánek jen na chvíli, dochází k rozpadu spánkového harmonogramu, což dlouhodobě zhoršuje kvalitu života. Nemocní jsou často nejen nevyspalí a přes den unavení, ale také se u nich častěji  objevují deprese a různé psychické poruchy jako poruchy koncentrace, koordinace, změny nálad apod.

A právě tyto stavy mohou narušit i běžný život nemocného. Dlouhodobé nevyspání vede k četným úrazům v důsledku pádů a vyšší úmrtnosti.

To potvrzuje také zkušenost MUDr. Hanákové: „U starších pacientů, kteří chodí močit častěji než třikrát během noci, je vyšší riziko pádů a zlomenin. Když pacient rychle vstává z postele a spěchá, aby zavčasu došel na WC, tak se mu může v důsledku pokleslého krevního tlaku zamotat hlava. Následuje pád, případně otřes mozku; objevují se i náhlé cévní mozkové příhody a zvyšuje se pravděpodobnost zlomenin krčků stehenních kostí s následnou nepohyblivostí.

Nykturie je velmi dobře léčitelná

Za nykturii může velmi často buď nějaké onemocnění ledvin, které způsobuje nadměrnou produkci moči, nebo onemocnění močového měchýře a dolních močových cest, které zmenšují kapacitu močového měchýře. Velmi často se jedná o zánětlivá onemocnění, kameny, nádorové onemocnění či zvětšenou prostatu.

Pro správnou léčbu je nejdůležitější zjistit pravou příčinu. Většinou lékaři nemocným upravují životosprávu - měli by chodit spát v pravidelném čase a dvě hodiny před spaním omezit příjem tekutin a rozhodně se vyvarovat močopudným nápojům jako je káva a alkohol.

"Někdy lékaři doporučí i spánek po obědě a to v tzv. horizontální poloze. Dojde tak k redistribuci tkáňových tekutin, ty jsou pak vyloučeny ledvinami v odpoledních hodinách

a nepřesouvají se do nočních hodin“, radí MUDr. Monika Hanáková.

Většinou až když nepomůže úprava životosprávy, tak přijdou na řadu léky, které by však měli předepisovat jen urologové.

Zajímavé informace o problému včetně poradny lékaře a seznamu odborných pracovišť naleznete na www.nykturie.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám