Hlavní obsah

Probiotika prý lze považovat za účinnou prevenci krvácivých průjmů

Novinky, zun

Probiotika jsou živé mikroorganismy příznivě ovlivňující lidské zdraví. Přispívají k rovnováze střevní mikroflóry a stimulují imunitní systém. Při dlouhodobém užívaní rovněž preventivně působí proti oslabení obranyschopnosti organismu. Probiotické bakterie tedy mohou snížit i riziko nakažení nebezpečnou střevní bakterií EHEC, která se v současnosti šíří Evropou.

Foto: Profimedia.cz

Nevýhodou probiotik je, že je musíme stále doplňovat. Probiotika musíme obvykle neustále doplňovat. Vláknina, kterou obsahuje třeba ovoce, jejich činnost podporuje.

Článek

Probiotika jsou kultury živých mikroorganismů. Nejčastěji se jedná o kmeny bakterií Lactobacillus a Bifidobacterium, které najdeme v některých mléčných výrobcích a jsou označovány jako probiotické. Tyto potraviny zpravidla neobsahují takové množství, které lidské tělo potřebuje, proto je vhodné užívat doplňky stravy se zvýšeným obsahem těchto látek.

Řada odborníků se shoduje, že doplňky stravy a potraviny s obsahem Lactobacillus rhamnosus GG mohou výrazně snížit riziko nakažení nebezpečnou střevní bakterií EHEC, která se v současnosti šíří Evropou. Tyto probiotické bakterie negativně modulují tvorbu toxinu tvořeného EHEC změnou pH vyvolanou produkcí organických látek.

Foto: Profimedia.cz

Lactobacillus rhamnosus

„Probiotické bakterie jsou považovány jako účinná ochrana, ale také vhodný doplněk terapie u průjmového onemocnění dětí a dospělých, a to jak infekčních, tak i vyvolaných některými léčivy,“ říká MUDr. Vilím Šimánek a dodává:

„Randomizované klinické studie prokázaly účinnost primární prevence bakteriemi Bifidobacterium breve B. lactis, Lactobacillus GG, L. casei, L. reuteri, L. acidophilus, L. bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Jako vhodný pro doplňkovou terapii u průjmů spojených s užíváním antibiotik se ukázal Saccharomyces boulardii. Preventivní užívání těchto probiotických bakterií nemělo žádné vedlejší účinky na lidský organismus, lze je tedy doporučit, a to zejména u dětí.“

Při výběru probiotických doplňků stravy je vhodné poradit se se svým lékařem nebo lékárníkem. Důležitým faktorem je složení bakterií, které přípravek obsahuje a zároveň by se mělo jednat o tzv. živé kmeny bakterií. Ne všechny doplňky stravy a ani potraviny, které uvádí přítomnost probiotických bakterií, tyto požadavky splňují.

Konzumace probiotik má několik zdravotních přínosů:

  • Přispívají k obnovení vyvážené střevní mikroflóry. Ta bývá narušena zpravidla po užívání některých léků jako např. antibiotik.
  • Stimulují vrozený imunitní systém.
  • Pozitivně regulují schopnost střevní sliznice vstřebávat minerály a mikronutrienty (minerální látky a vitaminy).
  • Indukují tvorbu organických kyselin a některých vitamínů, např. B12 .
  • Konkurují s patogenními bakteriemi a indukují rozklad jejich toxinů.
  • Inhibují tvorbu škodlivých enzymů v tlustém střevě, které vyvolávají zánět střevní sliznice a mohou způsobovat vznik nádorového onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč nám probiotika pomáhají na antibiotika

Ještě před pár lety lékaři nedoporučovali, abychom při užívání některých antibiotik jedli jogurty a další mléčné výrobky. Protože by mohly rušit účinky léku....

Výběr článků

Načítám