Hlavní obsah

Přídatkový cukr je pro děti nebezpečný

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Cukr, který se do potravin přidává během jich zpracování, se může stát vážným nebezpečím pro děti. Podle doktorky Sibylle Kranzové z Pennsylvánie totiž dítě přijímá jen určité množství kalorií denně. Pokud jsou mu podávány limonády, šťávy a cukrovinky, které jsou bohaté na přidaný cukr - umělý zdroj energie, pak dítě získá většinu energie z nich. A v tom tkví nebezpečí.

Foto: PČR Kutná Hora
Článek

V takových poživatinách je totiž velmi málo minerálů, vitaminů a dalších látek, takže dítě sice získá dostatek potřebné energie, ale nevstřebají se mu do těla potřebné živiny.

"Když dáte dětem zákusek nebo sladký nápoj, budou se brzy cítit syté a nebudou chtít jíst jiné potraviny. Jenže z cukrovinek ani koly nezískají všechny potřebné látky. A to může být při dlouhodobém podávání takové stravy až zdraví nebezpečné," míní doktorka Kranzová.

Vhodnější je ovoce a zelenina

V praxi to znamená, že pokud se dítěti dají dvě různé potraviny, jeho tělo z nich získá jen určité omezené množství energie. Při trávení těchto potravin se váží do těla také minerály a vitamíny. Takže například půl litr ovocné slazené šťávy dodá dětskému tělu dostatek energie v podobě cukru, ale minimum vitaminů a stopových prvků. Je-li však tato potravina nahrazena ovocem a zeleninou, dětský zažívací trakt se z něj snaží získat stejné množství energie, ale přitom se vstřebávají také živiny, vláknina, minerály a vitaminy, na které jsou zelenina a ovoce bohaté.

Podle odborníků by neměl umělý cukr tvořit více než deset procent veškeré energie, kterou tělo denně přijme, někteří shovívavější experti hovoří až o pětadvaceti procentech. Ať už je to ale deset nebo pětadvacet procent, v běžné populaci, zvláště u dětí, tvoří přídatkový cukr více než padesátiprocentní podíl na denním energetickém příjmu.

Přídatkový je veškerý cukr, který výrobci do potravin přidávají. I výrobky z ovoce bývají přislazovány, nejvíce řepného či třtinového cukru pak přidávají výrobci do zákusků a cukrovinek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám