Hlavní obsah

Prediabetes aneb Kdy se bát cukrovky

Právo, Václav Pergl

Cukrovka druhého typu je závažné onemocnění, které mimo jiné zvyšuje např. riziko cévních onemocnění, nádorů, oslepnutí i selhání ledvin.

Foto: Profimedia.cz

Prediabetes je závažným varováním, že přijde cukrovka

Článek

Pokud hladina krevního cukru přesáhne hodnotu 7 mmol/litr krve, mluvíme o cukrovce. Onemocnění ale předchází tzv. prediabetes, tedy stav, který se v mnohém cukrovce podobá, ale zatím tímto onemocněním není.

„Prediabetes má asi pět procent populace a mnozí o něm vůbec nevědí,“ říká profesor Štěpán Svačina, přednosta 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Foto: Václav Pergl, Právo

Profesor Štěpán Svačina

Vysvětluje, že selhání řízení hladiny krevního cukru se rozvíjí ve dvou formách. U některých osob zůstává hladina cukru na lačno normální a jen po jídle neadekvátně a dlouho stoupá. Tito lidé nejsou schopni po jídle cukr rychle uložit a spálit. Zároveň však také neumějí potlačit tvorbu cukru v organismu po jídle. Vysoká hladina cukru vzniká u nich ze dvou příčin.

Jednak neumějí cukr zpracovat a zároveň neumějí potlačit vnitřní tvorbu cukru po jídle, jak to umí zdravý organismus. „Tento stav ověříme tzv. glykemickou křivkou po vypití glukózy,“ tvrdí profesor.

Vážné varování

Druhou možností je, že začne stoupat cukr na lačno a tomu se říká zvýšená glykemie na lačno. Tento vztah vzniká zvýšenou tvorbou cukru v organismu trvale i v noci a to poznáme podle glykemie na lačno. U některých osob se vyvíjejí obě poruchy najednou. Prediabetes je závažným varováním, že cukrovka přijde, a tyto osoby by měly dbát pravidel prevence cukrovky druhého typu. „Měli by zhubnout, neměli by jíst nadměrná kvanta živočišného tuku a zejména uzeniny, paštiky, mleté maso a produkty rychlého stravování. Mírně jim prospívá zvýšené pití kávy a zvýšení konzumace listové zeleniny,“ doporučuje takovým lidem profesor Svačina.

Poškozuje cévní stěnu

Vznik cukrovky ani prediabetu nesouvisí se sladkými jídly. Z ovoce snižují riziko druhy s vyšším obsahem vlákniny, třeba banány či kiwi.

„To, že se cukrovka blíží, lze předpovídat již od hodnoty glykemie 5,3 mmol/l krve. Kdo má glykemii menší, není ohrožen. Za zvýšenou glykemii na lačno označujeme glykemii od 5,6 do 6,9mmol/l a to je již vlastně nemoc, která by měla být léčena. Je hrubou chybou, pokud lékař řekne pacientovi – máte to dobré, cukrovku ještě nemáte,“ míní profesor Svačina.

Prediabetes je již stav, kdy vznikají častěji srdeční infarkty a mozkové příhody, tedy stav, který poškozuje cévní stěnu. „Současně víme, že nádory, které jsou častější u diabetiků, například nádory trávicího traktu, urologické a gynekologické, jsou již častější i při tomto mírném zvýšení glykemie,“ informoval profesor Svačina.

Prediabetes trvá obvykle několik let, než se vyvine v opravdovou cukrovku, a je tedy čas pro léčbu a čas po návrat glykemie k normálním hodnotám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám