Hlavní obsah

Pravidelné cvičení je prevencí proti rakovině tlustého střeva

– Londýn

Pokud rádi běháte, plavete, chodíte do posilovny nebo třeba jezdíte na kole, máte výhodu. Z průzkumů totiž vyplynulo, že jedna hodina denně jakéhokoliv pohybu výrazně snižuje riziko onemocnění rakoviny střev. K tomuto závěru dospěli vědci z mezinárodního střediska pro výzkum rakoviny ve francouzském Lyonu (IARC), kteří upozorňují, že kladný vliv má třeba i pohyb při úklidových pracích doma nebo při méně náročných aktivitách.

Článek

Výzkum prováděli odborníci, kteří se zabývají vztahem mezi rakovinou a způsobem stravování, životním stylem a životním prostředím. V této studii zkoumali vliv fyzické aktivity člověka na riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Zjistili, že u nejaktivnějších lidí je nebezpečí rozvoje tohoto druhu onemocnění až o 22 procent nižší. Cvičení ale podle expertů neochrání před rakovinou konečníku.

Rakovina tlustého střeva a konečníku patří v rozvinutých zemích k nejčastějším formám této zhoubné nemoci. Každým rokem je podle IARC ve světě diagnostikováno 940.000 případů a kolem 492.000 lidí na tuto chorobu umírá. V Evropě onemocní ročně touto chorobou 220.000 osob a téměř 140.000 jich zemře.

Případů rakoviny střev a konečníku v Čechách stále přibývá

V Česku je rakovina tlustého střeva druhým nejčastějším zhoubným onemocněním. Zhoubného bujení v tlustém střevě a konečníku stále přibývá a zvyšuje se také úmrtnost.

Odborníci na zdraví soudí, že kolem 70 procent případů rakoviny by se dalo předejít změnou stravovacích návyků a cvičením.

"Tato studie je významná, protože do ní byl zahrnut široký vzorek lidí a různá úroveň jejich aktivit v různých evropských zemích," řekla vedoucí studie Christine Friedenreichová.

Výzkum také přinesl průkaznější výsledky týkající se umístění nádorů v různých částech tlustého střeva a konečníku, což v předchozích studiích nebylo tak zřejmé kvůli malému počtu vzorků a nedostatku údajů o lokalizaci nádorů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám