Hlavní obsah

Potraviny, které přispějí ke zdraví vašich očí

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravděpodobně jste již slyšeli, že pokud máte problémy s očima, máte jíst mrkev. To je sice pravda, ale potravin, které mají na zdraví očí pozitivní účinky, je celá škála. Sice díky nim brýle jen tak neodložíte, ale za to vám pomůžou účinně bojovat se stárnutím očí a makulární degenerací.

Foto: Profimedia.cz

Pokud vás bolí oči, zkuste zahrnout do své stravy i potraviny s obsahem omega-3 mastných kyselin.

Článek

Pokud vás trápí zdraví vašich očí, tak byste tomu měli uzpůsobit svůj jídelníček. Některé potraviny navíc působí jako prevence, a vy se tak můžete vyvarovat vážných onemocnění.

Jakékoli potraviny, které obsahují antioxidanty, jako je vitamín C, lutein či zeaxantin, mohou pomoci zabránit degeneraci makuly (onemocnění, které způsobuje ztrátu zraku) a šedému zákalu. Jaké potraviny tedy zařadit do svého jídelníčku? Osvěžující citrusové plody, jako je grapefruit nebo mandarinka nebo plody bobulovité. Mezi ty patří například borůvky nebo jahody. Ti, kteří holdují spíše zelenině zase mohou sáhnout po červené paprice, kadeřávku, špenátu a jiných zelných listech.

Foto: Profimedia.cz

Potraviny vhodné pro zdraví vašich očí.

Další důležitou složkou pro zdravé oči je vitamín E. Ten navíc podle webu Health dokáže snížit riziko makulární degenerace. Doporučuje se získávat z čerstvých potravin jako je špenát, vejce, mandle nebo ústřice.

Jak je to s mrkví

Mrkev vám nechutná, ale přesto chcete udržet oči v chodu? Nemusíte se přemáhat! Za oranžovou barvu mrkve totiž může betakaroten, tedy zdroj vitamínu A, který pomáhá správně fungovat sítnici. To znamená, že podobné benefity nabízejí i ostatní oranžové potraviny jako je mango, meloun nebo sladké brambory (batáty).

Problémy se suchým okem zase dokážou zlepšit potraviny bohaté na

omega-3 mastné kyseliny. Ty posilují ochranu slzného filmu, který chrání oko a zabraňuje dráždivým příznakům suchého oka. Tudíž pokud na něj trpíte, zahrňte do svého jídelníčku lososa, tuňáka, makrelu, ančovičky, pstruha nebo lněná semínka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám