Hlavní obsah

Potíže s erekcí vyvolávají i léky

Právo, Petr Veselý

To, že muž začne mít problémy s erekcí, může způsobit celá řada věcí. Jednou z těch, která ho obvykle nenapadne, jsou léky. Respektive jejich vedlejší účinky.

Foto: Profimedia.cz

Důvodů, jež mohou vyvolat poruchu erekce, tedy erektilní dysfunkci (ED), je hodně. Jedním z nich, který muže obvykle nenapadne, jsou léky.

Článek

Obvykle jde o léky na chronické nemoci. Šance, že pacient objeví tuto příčinu sám, je nízká. Lidé většinou nečtou příbalové letáky u léků, které užívají. Nemají proto přehled o jejich možných negativních účincích.

„Tím spíš je potřeba, aby postižený muž zašel co nejdřív za svým lékařem a snažil se řešit své potíže s jeho pomocí, ne sám, jak se někdy stává,“ říká PharmDr. Josef Suchopár ze společnosti Drug Agency.

Pětapadesátiletého obchodníka zaskočilo, že začal mít problémy s erekcí v tak relativně brzkém věku. Jeho sportovně založená žena však nechtěla zůstat bez sexu. Přesvědčila svého muže, že musí jít tam, kam se mu vůbec nechtělo: k lékaři. Tohle je překvapivě častý jev. Muži se totiž za své potíže stydí. Nechápou je jako nemoc, ale jako selhání.

Když obchodník probíral s lékařem, co se v poslední době změnilo, došli k tomu, že před měsícem začal užívat nové léky na vysoký krevní tlak. Lékař mu je proto zkusil vyměnit za jiné. A měl úspěch. Problémy s erekcí zmizely.

Ne vždy se ale tyto potíže vyřeší tak jednoduše. Někdy je potřeba hledat déle, případně i složitější řešení.

Které druhy léků hrozí potížemi

Důvodů, jež mohou vyvolat poruchu erekce, tedy erektilní dysfunkci (ED), je hodně. Přehled nejčastějších uvádíme v odstavci Další příčiny.

Pokud jde o léky, které nejčastěji způsobí problémy se ztopořením penisu, bývají to ty určené na léčbu:

  • depresí;
  • schizofrenie (neuroleptika) nebo bipolární afektivní poruchy;
  • hypertenze, konkrétně diuretika a betablokátory nebo jejich kombinace;
  • některá antiepileptika určená na epilepsii i na léčbu dalších chorob (neuropatických bolestí a neurologických onemocnění);
  • antihormony používané u rakoviny prostaty – potlačují tvorbu testosteronu, který může podporovat růst nádoru;
  • určitá antiarytmika, která pomáhají na poruchy srdečního rytmu;
  • léky, které se používají při zvětšení prostaty, to provází například častější nucení chodit na malou, což nabourává spánek;
  • některá antivirotika využívaná na léčbu hepatitidy typu B;
  • opiáty, které mají tlumit bolest.

A tak bychom mohli pokračovat, i když u většiny těchto léků se potíže s erekcí objevují jako vedlejší efekt jen málo nebo vzácně.

Neexistuje jedno řešení

Pokud jde o řešení, které lékař hledá společně s pacientem, nemusí jít jen o výměnu léku.

„Někdy pomůže to, když sníží jeho dávkování na úroveň, která má ještě uspokojující efekty na chorobu, ale nevyvolává potíže s erekcí,“ říká doktor Suchopár.

„Jindy se ukáže efektivní to, že lékař nahradí jeden lék dvěma nebo i více léky s různým mechanismem účinku. Jejich výsledný efekt je dostačující a negativní vliv na erekci žádný.“

Dalším řešením mohou být léky typu viagry. U většiny pacientů existující problém prostě obejdou nebo překlenou. V každém případě je nutné být trpělivý, protože hledání správného řešení trvá někdy delší dobu.

Další příčiny ED

Jednou z nejčastějších příčin erektilní dysfunkce (ED) je kornatění cév, a tedy nedostatečné zásobení penisu krví při pohlavním vzrušení. Nejčastěji postihuje lidi obézní, kuřáky, diabetiky a osoby s neléčeným vysokým krevním tlakem anebo s vysokým cholesterolem. Jinou častou příčinou může být:

  • pokles mužského pohlavního hormonu testosteronu,
  • potíže po operaci prostaty,
  • onemocnění štítné žlázy,
  • postižení nervového systému v důsledku roztroušené sklerózy nebo Parkinsonovy choroby,
  • přílišné pití alkoholu nebo užívání drog,
  • stres, obavy a psychické potíže nejrůznějšího druhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám