Pokud přijdete hned v pondělí 20. února, můžete si dát První polévku na světě, která léčí mrtvici. Neurolog MUDr. Ondřej Fiala z INEP (pražský Institut neuropsychiatrické péče) určil ingredience, které fungují jako nejlepší prevence mrtvice, a Marek Fichtner z Augustine Restaurant z nich poté sestavil recept a uvařil polévku.
Jste-li Mimopražští, pak vám přinášíme od zúčastněných šéfkuchařů alespoň recepty. Polévky si tak můžete vychutnat i v klidu domova.
Pokud budete chtít podpořit dobrou věc, pošlete dárcovskou SMS ve tvaru DMS CHUTKZIVOTU na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Více informací na www.polivkovasmrst.cz.
| Cizrnová polévka se šafránem podle Marka Fichtnera z Augustine Restaurant |
|---|
| Suroviny na 10 porcí: 500 g cizrny sušené, 1 větší cibule, 1 střední mrkev, 4 stroužky česneku, 100 g cukety, 1 g šafránu, 2/3 kávové lžičky kurkumy, 1 lžička římského kmínu, 1 citrón, 50 ml olivového oleje, 2 rajčata, 1 litr zeleninového vývaru, hrst bylinkových krutonů |
| Postup: Namočenou cizrnu scedíme, v hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, cuketu a nasekaný česnek. Osmahneme. Poté přidáme kurkumu, římský kmín a šafrán. Osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme cizrnu a vaříme do měkka.Až cizrna změkne, rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem a citrónovou šťávou, rozmixujeme. Poté přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata.Na zbytku oleje osmahneme na kostičky nakrájený bílý chléb a přidáme na jemno nasekanou petrželku. Nakonec pokapeme olivovým olejem. |
| Francouzská čočková polévka podle Antonyho Kulehsa z restaurace Etnosvět |
|---|
| Suroviny na 2 litry polévky: 500 g čočky, 2 ks cibule, 2 ks mrkve, 50 g másla, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce římského kmínu, 2 l zeleninového vývaru, sůl, pepř |
| Postup: Čočku nechte namočenou ve vodě 6 hodin. Na másle osmahněte na jemnou nakrájenou cibuli a mrkev. Po přibližně 5 minutách, až cibule zesklovatí, přidejte na jemno nasekaný česnek a bobkové listy. Smažte přibližně minutu, přidejte scezenou čočku a smažte další 2 minuty. Přidejte římský kmín. Vlijte vývar a vařte na mírném ohni 45 minut. |
| Dýňová polévka podle Jana Wiesenera z Hotelu Marriot |
|---|
| Suroviny: 1500 g dýně Hokaido, 3 lžíce másla, 2 cibule, 2 velké karotky nastrouhané na hrubo, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce zázvoru, 2 citróny, 1 chilli paprika, 2 lžíce medu, 2 lžíce třtinového cukru, 0,8 l zeleninového nebo kuřecího vývaru, 0,3 l smetany, 0,2 l kokosového mléka, opražená dýňová semínka a olej na ozdobu |
| Postup: Dýni Hokaido rozřízneme, očistíme od semínek a nakrájíme na menší kostky. Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme česnek, oloupaný a nasekaný zázvor, dýni a mrkev, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme citrónovou šťávu, sekanou chilli papričku.Vše dusíme pod pokličkou asi 25 minut nebo než se dýně začne rozpadat. Nastává fáze rozmixování, lze použít kvalitní a poměrně výkonný tyčový mixér nebo postupně mixovat v klasickém mixéru na ovoce. Hlavní je, aby polévka byla absolutně jemná a hladká. Rozmixovanou polévku přivedeme k bodu varu, přidáme smetanu a kokosové mléko. Polévku dochutíme, dle potřeby dosladíme medem. Na suché pánvi opražíme dýňová semínka a s několika kapkami dýňového oleje použijeme na posypání polévky. |
| Celerová polévka podle Marka Šády z Restaurace Mlýnec |
|---|
| Suroviny: pečený celer, šalotka, smetana, hovězí vývar, máslo, sůl, pepř, tymián |
| Postup: Nejprve celer nakrájíme na tenké plátky, poté smažíme, dokud nebude zlatavý, pak necháme osušit na papíru.Na másle orestujeme šalotku a oloupaný pečený celer, přidáme tymián, sůl a pepř, zalijeme vývarem a smetanou a vaříme. Nakonec vše rozmixujeme do hladka s máslem a přichutíme dle potřeby. |
| Dršťková polévka z hlívy ústřičné podle Jana Hatchbacha z Hotelu Panorama |
|---|
| Suroviny: 500 g hlívy ústřičné, 2 ks cibule, 3 stroužky česneku, olej, sůl, pepř, mletá paprika sladká, zeleninový vývar, majoránka, máslo, brambory (bezlepková verze) |
| Postup: Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou hlívu a dusíme.Poté zasypeme paprikou, zalijeme vodou s bujonem, okořeníme majoránkou, pepřem, solí a česnekem a krátce povaříme. Nakonec zahustíme bramborem (světlou jíškou) a můžeme podávat. |
| Thajská Tom Yum polévka s kuřecím masem a kokosovým mlékem podle Patrika Šándora z Umami Sushi |
|---|
| Suroviny: 1 ks citrónové trávy, 500 ml kuřecího vývaru, 300 ml kokosového mléka, 3-4 limetové listy, 100 g oloupaného a nakrájeného zázvoru, 3 polévkové lžíce rybí omáčky, 2 polévkové lžíce cukru, 1 polévková lžíce limetové šťávy |
| Postup: Citrónovou trávu naklepejte a nakrájejte na větší, cca 5centimetrové kusy. V hrnci smíchejte kuřecí vývar a kokosové mléko a přiveďte k varu. Přidejte citrónovou trávu, limetové listy, oloupaný a nakrájený zázvor a dochuťte třemi lžícemi rybí omáčky. Pak přidejte kuřecí maso, dvě polévkové lžíce cukru a jednu lžíci limetové šťávy. Nechte provařit. Podávejte se skleněnými nudlemi, které vařte zvlášť v hrnci (3–5 minut). Na závěr ozdobte lístky koriandru. |