Hlavní obsah

Odhaduje se, že 20 až 30 procent české populace trpí alergiemi. Ne všechny si však vyžádají nějakou léčbu. Alergie je vlastně přemrštěná reakce imunitního systému na běžné podněty zevního prostředí.

Počet alergiků výrazně roste

V posledních letech se počet alergiků výrazně zvýšil. "Je to způsobeno tím, že lidé díky očkování a antibiotikům neprodělávají banální infekce. Imunitní systém prakticky nemá možnost bojovat s infekcemi. Orientuje se proto na boj s běžnými součástmi prostředí," řekla primářka Pneumologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková. Situaci zhoršuje i ovzduší, protože chemické látky poškozují sliznici dýchacích cest a umožňují vstup alergenů do lidského těla.

U každého třetího člověka někdy v životě vznikne alergická reakce. Přibývají zejména potravinové alergie. Každý pátý se trápí sennou rýmou, každé šesté dítě trpí kožními projevy alergického původu a osm procent Čechů má astma.

Zdrojem alergií jsou nejčastěji pyly a potraviny. "Často to jsou také domácí mazlíčci, což se týká především městských dětí. Děti vyrůstající na venkově, kde se chovají slepice, králíci a na dvoře jsou slepičince a hnůj, většinou alergií netrpí," uvedla Vašáková.

Existují souvislosti mezi různými druhy alergií

Pylové alergie jsou častější než potravinové, ale v některých případech jsou alergie zkřížené. Například některé alergie na pyly ovocných stromů jsou zároveň alergiemi na plody stromů, alergie na latex se vyskytuje s alergií na rajče, alergie na pyl břízy se objevuje s alergií na brambory a jablka a podobně. "Máme pacienty, kteří mají alergii na břízu a nemohou oškrábat brambory, protože začnou slzet a osypou se," řekla Vašáková.

Genetický základ předurčuje, jak bude člověk reagovat na infekce, jak se bude umět bránit proti nádorům a zda jeho tělo nebude mít sklon k přemrštěné reakci na podněty ze zevního prostředí.

Důležité je také chování matky v těhotenství. Pokud kouří, zvyšuje riziko, že dítě bude alergikem. Riziko zvyšuje i časné seznámení dítěte s jinou potravou. Problém vzniká u dětí, které příliš brzy dostávají kravské mléko nebo ovoce či vaječnou bílkovinu.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků