Hlavní obsah

Pobyt u moře prospěje tělu i duši

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při plánování dovolené u moře zpravidla myslíme hlavně na požitky spojené se slanou vodou a účinným slunečním zářením, popřípadě ještě na zlepšení zdravotního stavu astmatických dětí. Kromě notoricky známé tvorby vitamínu D je však ve hře ještě řada dalších aspektů, pro které se vyplácí k moři vyrazit, i když třeba na koupání a opalování příliš nejsme.

Článek

Slunce, moře a všudypřítomný lehký vítr představují přímo životodárnou kombinaci. Samozřejmě za předpokladu patřičné ochrany před škodlivými vlivy. Navíc je důležité pohybovat se co nejvíce venku, a to i v časných ranních hodinách.

Přímořské teplé a UV zářením nasycené prostředí se postará o to, že naše krevní řečiště bez nesnází funguje na plné obrátky. Buňky celého těla tak dostávají nejen dostatek kyslíku, ale také všechny potřebné živiny. Mizí trápení s různými kožními problémy, zlepšuje se kvalita nehtů. Organismus kompletně pookřívá.

Terapeutický účinek má jemný prohřátý písek, který ulevuje zejména od různých bolestí vyvolaných stárnutím a degenerací kloubů. Navrstvený kolem celého těla o stupeň zvyšuje tělesnou teplotu a přináší úžasné uvolnění. Přehřátí přitom nehrozí, pokožka pod pískem dobře dýchá.

Pomůže od stresu

U moře značně pookřejí lidé snadno podléhající stresu. V krvi totiž klesá koncentrace adrenalinu a noradrenalinu, což jsou hormony odpovědné právě za stres. Díky tomu i workoholici zpravidla dovedou odpoutat mysl od práce a relaxovat.

Intenzivní sluneční záření naopak zvyšuje tvorbu endorfinu a serotoninu, s nimiž jde ruku v ruce pocit štěstí. Pesimisté a bručouni proto ztrácejí svou věčnou špatnou náladu, sami sebe lépe snášejí a tím pádem se zbavují i některých psychosomatických zdravotních potíží.

Delší procházky v mělké vodě výtečně působí na dolní končetiny a dokonce se jim připisuje významná úloha v boji proti křečovým žilám. Není výjimečné, že drobné metličky po týdenním tréninku zcela zmizí.

Letní pobyt u moře je dobrou investicí i pro pozdější chladné měsíce, kdy v boji s tradičními onemocněními potřebujeme dobře fungující imunitní systém. Sluneční energie totiž dobře působí na práci brzlíku a organismus se pak lépe brání infekcím.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Chystáte se letos k moři?

Anketa

Chystáte se letos k moři?
Ano
72 %
Ne
22,9 %
Nevím
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 914 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám