Hlavní obsah

Po autonehodě skončil Čech na vozíku, teď je z něj tanečník

Novinky, Kristýna Léblová, pkv
Praha

Před osmnácti lety utrpěl Rostislav Vyhnálek při autonehodě zlomeninu obratle, ochrnul na spodní polovinu těla, nyní se stal vůbec prvním českým tanečníkem na vozíku, který se zúčastní mezinárodní taneční soutěže. Nadšenec do vysokohorské turistiky a vandrů se srovnal s novým životem, a dokonce se stal ještě aktivnějším než před nehodou.

Po autonehodě skončil na vozíku, teď je z něj tanečníkVideo: Novinky

 
Článek

„Když doktor řekne, že už nebudete chodit, zacloumá to s každým, ať jste mladej nebo starej. Dospělý má už zkušenosti a sebevědomí, tak je možná trošku jednodušší to přijmout,“ přemítá Vyhnálek.

Po půlroční rekonvalescenci v Kladrubech se přihlásil do lyžařských kurzů v Centru Paraple, navázal tak na svůj koníček z časů před nehodou. Mnoho možností ke sportu měl i v rámci Sportovního klubu vozíčkářů. „Já vždycky tancoval rád, tak jsem si řekl, že to chci zkusit i teď,“ popisuje počátek své taneční dráhy.

Dnes trénuje s profesionální partnerkou pod vedením mistra ČR Vítězslava Rázka, lekce má jednou či dvakrát týdně.

Puklo jí srdce a skončila na vozíku. Nevzdala se, zatančí si i ve StarDance

Zdraví

„Trénink je asi úplně stejný jako u choďáka (chodícího tanečníka), je fyzicky hodně náročný. Musel jsem ale začít sedět na vozíku trochu jinak. Naštěstí má partnerka je fyzioterapeutka, dobře ví, jak se můžeme pohybovat,“ vyzdvihuje Rosťa Zuzanu Chalupovou.

„V minulosti jsem se dlouho věnovala latinskoamerickým tancům, po přestěhování do Prahy za studiem fyzioterapie jsem na rok přestala. Díky své diplomové práci jsem se seznámila se Sportovním klubem vozíčkářů a pak i Rosťou,“ vzpomíná na společné začátky tanečnice. Musela si zvyknout i na jiný pohyb, nyní musí zapojovat i pánské kroky.

Foto: Rostislav Vyhnálek

Pan Vyhnálek se věnuje mnoha sportům, i když je na vozíčku.

Pár si vedle tréninků v Praze bere lekce i na Slovensku u odborníka na tanec na vozíku Andreje Michunka. Nyní se těší na svou první soutěž, která proběhne v rámci festivalu Prague Dance Championship. Společně s českým párem se představí pár z Nizozemska, Slovenska i dalších zemí. Divákům předvedou sambu, cha-chu, rumbu, paso doble a jive.

Miroslav Hanuš: Každý tanec bolí jinak

Styl

„Věříme, že české publikum přijde Rosťu a Zuzku podpořit,“ neskrývá Rázek nadšení z historicky prvního českého páru na vozíčku. Na pražském Žofíně se soutěž uskuteční 28. března 2020. Akce začíná v pravé poledne.

Reklama

Související články

Když život zatěžuje vzácné onemocnění

Statisticky jsou jediným z tisíce, deseti tisíc, sta tisíc nebo i více lidí na celém světě. Vzácné onemocnění je odlišuje, přesto se snaží o normální život....

Výběr článků

Načítám