Hlavní obsah

Sedmnáctiletý Štěpán je celý život na vozíku. Lékaři mu teď dali naději, že bude chodit

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štěpán Shutka to od narození neměl vůbec snadné. Narodil se s dětskou mozkovou obrnou s postižením všech končetin a přes veškerou snahu rodičů zůstal na invalidním vozíku. Nyní ale Štěpánovi dali lékaři naději, že pokud absolvuje speciální rehabilitace, je pravděpodobné, že se jednou postaví na nohy a bude chodit.

Foto: archív rodiny Shutkových

Štěpán Shutka se svou maminkou

Článek

Rodina Štěpána pochází z Ukrajiny. Zatímco maminka se Štěpánem a dalšími dvěma sourozenci žila až do podzimu 2018 na Ukrajině, tatínek již 16 let pracuje v Česku a má zde i trvalý pobyt. Mohl tak lépe přispívat na péči pro Štěpána.

Štěpán se narodil s dětskou mozkovou obrnou. Přes všechno své trápení je to ale veselý kluk, který nezkazí žádnou legraci. Moc rád poslouchá muziku a užívá si společnosti nejbližších i přátel. Rád se svými rodiči chodí do kostela, kde je kromě bohoslužeb doslova fascinován výzdobou a sochami.

Dětská obrna nebo drakunkulóza, lidstvu se daří mýtit zákeřné nemoci

Věda a školy

Už na Ukrajině absolvoval tři operace, které mu pomohly v jeho mobilitě a od 7. měsíce věku také intenzivně s maminkou rehabilituje. Od příjezdu do Čech také začal s hipoterapií, která mu pomáhá s bolestmi zad a dvakrát týdně dochází do Denního stacionáře v Centru sociálních služeb v Tloskově.

Dnes se Štěpán pohybuje pouze s pomocí vozíku, dokáže ale sám sedět a zvládne se i s oporou postavit. Rozumí a trochu mluví. Při svých každodenních činnostech ale potřebuje pomoc druhé osoby.

Foto: archív rodiny Shutkových

Štěpán Shutka

Loni v září Štěpán absolvoval měsíc v Janských Lázních, kde lékaři mamince doporučili rehabilitace na Neurorehabilitační klinice AXON v Praze. Stejné doporučení dala Štěpánovým rodičům i Monika Dušková, vedoucí služby Denního stacionáře v Centru sociálních služeb v Tloskově.

„Po velmi pozitivních zkušenostech a výsledcích u jednoho našeho klienta jsem si jistá, že by taková péče Štěpánovi pomohla,” potvrdila Novinkám Dušková.

V rámci programu Kombi Kosmík se rehabilituje pětkrát v týdnu po dobu jednoho měsíce, jeho cena je 80 000 korun. Jedná se tedy o velmi nákladnou záležitost, kterou si rodiče Štěpána, kteří se starají ještě o další dvě děti, dovolit aktuálně nemohou. Proto požádali o pomoc Patrona dětí, kde mohou lidé na rehabilitační pobyt přispět.

V červnu oslaví Štěpán své 18. narozeniny a rodiče, sourozenci i všichni jeho přátelé si ze všeho nejvíce přejí, aby Štěpán konečně udělal své první krůčky.

Pokud znáte ve svém okolí rodiny v těžkých životních situacích, které by potřebovaly materiální pomoc pro zlepšení života svých dětí, obraťte se s jejich příběhem na Patrona dětí. Jedná se o charitativní projekt, který pomáhá vybrat peníze na konkrétní dítě a jeho potřeby od speciálních pomůcek, rehabilitace, rovnátek až po příspěvky na školní obědy, novou postel, zájmové kroužky či sportovní potřeby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám