Hlavní obsah

Trápily ji velké boule v podpaží, až po letech lékaři zjistili, že se jedná o další prsa

Novinky, das

Když bylo Phoebe Ellisové (22) dvanáct let, objevila se jí v levém podpaží bolestivá boule o velikosti tenisového míčku, v 15 letech pak druhá v pravém podpaží. Nikdo jí nebyl dlouhá léta schopen vysvětlit, o co jde. Phoebe z toho byla nešťastná, a dokonce byly doby, kdy uvažovala o sebevraždě. Že se jedná o doplňkovou prsní tkáň, se dozvěděla teprve v loňském roce, tedy po devíti letech.

Foto: archív paní Ellisové

Vrozené genetické onemocnění - doplňková prsní tkáň

Článek

Asi málokdo si umí představit, jaké trauma to muselo být pro dospívající dívku, když se na jejím těle objevily nevzhledné a často bolestivé boule a nikdo jí neodkázal říct, o co jde.

„Připadala jsem si jako zrůda. Tak moc jsem se za své tělo styděla, že jsem se zcela izolovala. Nedokázala jsem si představit, že bych se někdy před nějakým mužem svlékla. Bránila jsem se proto i veškerým intimnostem,” svěřuje se Daily Mailu Phoebe.

Za nejtěžší období přitom považuje tři roky, kdy s rodiči žila na pobřeží Španělska. Zatímco všichni si užívali na pláži, ona se do plavek nikdy nesvlékla. Neustále si proto musela vymýšlet nové výmluvy a lži.

Velká prsa - atraktivita versus zdravotní potíže

Styl

Přestože byla jinak štíhlá, myslela si, že jsou boule buď tukové převisy, či nádory. Jediné, co si nedokázala vysvětlit, proč ji boule tolik bolí v období před menstruací. Jako na kosmetický problém se na její boule dívali i odborníci z britského Národního zdravotního ústavu (NHS). Ti celkem čtyřikrát odmítli její problém řešit.

Když jí bylo 20 let, Phoebe se u své praktické lékařky rozbrečela a svěřila se jí se svým trápením. „Řekla jsem jí, že vůbec nikdo nechápe, co prožívám, co mi ničí život a jak moc se nenávidím. V té době jsem se už na sebe nemohla podívat ani do zrcadla, abych nebyla znechucená. Navíc jsem si už byla jistá, že i kdybych ještě víc výrazně zhubla, boule by stejně nezmizely,” vypráví Phoebe.

Lékařka jí slíbila, že udělá vše pro to, aby jí pomohla a znovu se sama obrátila na NHS.

Foto: archív paní Ellisové

Phoebe Ellisová

V den jednadvacátých narozenin dostala Phoebe z NHS dopis, ve kterém se sice psalo, že se jedná o kosmetický problém, ale že jí doporučují, aby se obrátila na  soukromou estetickou kliniku, aby jí bulky odstranili.

Všem bylo jasné, že se bude jednat o finančně nákladnou záležitost, proto se rodiče Phoebe rozhodli oslovit širokou rodinu, zda by jim s penězi na operaci nepomohla.

Několik týdnů nato se Phoebe poprvé setkala s lékařkou Aamer Khanovou na klinice Harley Street Skin, která jí poté operativně bulky odstranila. Až vyšetření na histologii ukázalo, že se jednalo o doplňkovou prsní tkáň, a tedy genetický problém, který postihuje 2-6 procent žen a 1-3 procenta mužů. Jedná se tedy o relativně běžnou záležitost.

Výzkum zjistil, na kterou část prsou se zírá nejčastěji

Koktejl

Stačilo by, kdyby lékaři Phoebe vyšetřili ultrazvukem či mamografem a hned by věděli, o co se jedná. Žádné takové vyšetření jí ale nebylo doporučeno. Paradoxem je, že za operaci musela zaplatit 5500 liber (cca 150 000 Kč), přičemž kdyby jí byla vada odhalena před operací, měla by nárok na hrazení ze zdravotního pojištění, byla by zdarma.

Phoebe sice po operaci na těle zůstaly jizvy, ale sama říká, že ty jsou pro ni mnohem přijatelnější než bulky. Jen díky operaci získala odvahu svléknout se do tílka a začít si skutečně užívat života.

Nyní apeluje na všechny dívky, které trápí podobný problém, aby se nebály o svém problému mluvit a vyhledaly hned odborníky.

O vyšetření mamografem se stále šíří řada nepravd a mýtů

Zdraví

„Doplňková prsní tkáň (také někdy nazývána polymastie nebo nadbytečná ňadra) je abnormalita rostoucí podél mléčných linií lidského těla. Nejčastěji v oblasti podpaží, ale může se objevit i na obličeji, zádech či stehnech.

V některých případech se mohou objevit další ňadra, včetně bradavek, jindy bez nich. Častěji se tak děje u žen, ale mohou se s tím potýkat i muži,” vysvětlila doktorka Khanová.

„Jedná se o vrozený problém, který se ale ve většině případů objeví až v období dospívání. Jelikož je problém vyvolán hormonálními změnami, může se také objevit až v období těhotenství či laktace, kdy se i z těchto tkání může vylučovat mléko,” dodává lékařka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám