Hlavní obsah

Pět typů bolestí hlavy, které není radno zanedbávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolest hlavy vnímá většina lidí jako běžnou součást života. Přesto je potřeba tomuto problému věnovat pozornost. Ve většině případů se sice jedná o banalitu, která dokáže maximálně na pár hodin znepříjemnit život, ale existují i závažnější bolesti hlavy, které by měl řešit odborník.

Foto: Profimedia.cz

Bolestem hlavy se většina lidí nevyhne.

Článek

S bolestí hlavy se setkal každý z nás. Dokonce ani migrény nejsou ničím neobvyklým. Podle Migraine Research Foundation se jedná o třetí nejčastější onemocnění na světě.

„Pokud se s bolestmi hlavy potýkáte pravidelně, obvykle se není čeho bát. V případě, že se ale jedná o neobvyklý typ bolesti, nebo je to poprvé, kdy jste se s bolestí setkali v takové míře, je důležité to prověřit,“ říká profesor Stephen Silberstein pro Huffington Post.

Podle Merle Diamondové, ředitelky kliniky zabývající se bolestmi hlavy, signalizují pouhá 3 až 4 % všech hlášených bolestí hlavy vážné zdravotní problémy. V jakých případech je potřeba zpozornět?

1. Náhlá intenzivní bolest z čista jasna

„Náhlá bolest hlavy může být známkou aneurysma mozku,” říká Diamondová.

Aneurysma mozkových cév neboli mozková výduť je onemocnění cév, kdy se v oslabeném místě céva vychlipuje a vytváří abnormální tvar. Výduť pak může prasknout, což vede ke krvácení a vážnému ohrožení života. Tento typ bolesti se projevuje svou náhlou a bolestivou povahou a je důležité neprodleně kontaktovat urgentní péči.

Jak si poradit s migrénou

Zdraví

2. Nová bolest hlavy gradující ráno

Někteří lidé mylně předpokládají, že náhlé bolesti hlavy mohou být známkou nádoru na mozku.

Bolesti hlavy spojené s nádory jsou ale spíše lokalizovány do části mozku, kde je problém. Přičemž bolest přetrvává a k ránu je horší. Pokud jste proto v nedávné době začali trpět na bolesti, které jsou nejsilnější v ranních hodinách, prověřte to u svého lékaře.

3. Bolest hlavy spojená s dalšími příznaky

Bolest hlavy spojená s horečkou, vyrážkou nebo ztuhlým krkem může být známkou virové infekce, jako je meningitida.

„Vaše tělo se může potýkat s akutní bakteriální infekcí sliznice. Totéž platí pro bolesti hlavy doprovázené horečkou a ztrátou chuti nebo čichu, zimnicí, dušností nebo únavou. To by mohl být indikátor infekce covid-19,“ říká Diamondová.

Trápí vás časté bolesti hlavy? Zaměřte se na svůj jídelníček

Zdraví

4. Bolest hlavy spojená se vstáváním

Problémy s bolestmi hlavy, které souvisejí se změnou postavení těla, mohou naznačovat příliš vysoký nebo nízký tlak v hlavě.

5. Bolest hlavy související s věkem

Pokud je vám například 50 a více let a nikdy předtím jste s bolestmi hlavy neměli co do činění a nyní jste na ně začali trpět, je možné, že došlo k částečné buněčné artritidě. Ta se projevuje i problémy se zrakem, citlivostí pokožky hlavy a bolestmi čelisti.

Pokud na bolesti hlavy trpíte celý život, ale intenzita nebo místo bolesti se změnilo, je rovněž vhodné vyhledat pomoc odborníka. Obecně by žádná chronická bolest neměla zůstat bez povšimnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám