Hlavní obsah

Trápí vás časté bolesti hlavy? Zaměřte se na svůj jídelníček

Bolestí hlavy trpí každodenně nespočet obyvatel, v některých případech si za to můžeme i sami. Podle italského neurologa Vincenza Tullema mohou být příčinou bolestí hlavy i některé druhy potravin, které konzumujeme. Nejde přitom o žádnou exotiku, podle jeho výzkumu se může jednat například o chleba, avokádo, nebo dokonce čokoládu.

Foto: Profimedia.cz

Za bolest hlavy mohou v některých případech údajně i uzeniny. Ilustrační foto

Článek

Trpíte-li častými bolestmi hlavy, měli byste si podle deníku Corriere della Sera  sesumírovat svůj obvyklý jídelníček a vyřadit z něj potraviny, které podle Vincenza Tullema mohou být příčinou vašich neduhů. I když vás tato „dieta” možná bude stát velké sebezapření, za klidnou hlavu to rozhodně stojí.

1. Sycené dietní nápoje

I když je konzumujete umírněně (ne více než 50 miligramů denně, jak doporučují experti amerického ministerstva zdravotnictví), aspartam používaný jako sladidlo dietních nápojů může vyvolat řadu nepříjemných symptomů, od závratí po ztrátu paměti a také bolest hlavy.

2. Vyzrálé banány, avokádo, zákusky, sýr a červené víno

Všechny tyto pokrmy obsahují tyramin, aminokyselinu přítomnou ve větším množství ve zrajících potravinách a v těch, které jsou dlouhodobě skladovány. Většinou bývají stráveny bez problémů.

Jestliže však má organismus nedostatek monoaminooxidázy, ať už z patologických příčin, nebo proto, že člověk užívá antidepresiva patřící do skupiny inhibitorů monoaminooxidázy, mohou tyto potraviny vyvolat bolest hlavy.

3. Chléb

Lepek obsažený v potravinách vyrobených z obilí může způsobit trávicí potíže, nemluvě o celiakii (nesnášenlivost lepku). U některých osob může bolest hlavy spuštěná ihned po konzumaci chleba, těstovin nebo krekrů znamenat citlivost na lepek. Než se rozhodnete pro bezlepkovou dietu, je vhodné podrobit se testům.

4. Zmrzlina

Zmrzlina může vyvolat bolest hlavy, která však velmi rychle přejde. V každém případě je lepší jíst zmrzlinu nebo pít ledové nápoje pomalu a dát tělu čas, aby se přizpůsobilo.

5. Čínská kuchyně

Vinen je glutaman sodný, který se používá v orientální kuchyni, ale vyskytuje se i v hluboce zmrazených potravinách a ve slaných pochutinách. Ti, kdo již bolestí hlavy trpí, mohou zaznamenat zhoršení stavu z důvodu negativního vlivu této přísady na cévy v hlavě.

6. Žvýkačka

Neustálé žvýkání, které namáhá čelisti, může vyvolat silnou bolest hlavy. Stačí tedy přestat žvýkat, aby chronická bolest hlavy ustala. Potvrzuje to studie realizovaná na třicítce dospívajících, z nichž 19 zaznamenalo zlepšení stavu poté, co vyloučili žvýkačku ze svých denních zvyklostí.

7. Uzeniny

V případě uzenin spočívá problém v přísadách, mezi nimiž jsou nitráty a dusitany. Ty mohou u některých osob zvýšit prokrvení mozku a to vyvolává bolesti hlavy.

8. Sůl

Loňská studie ukázala souvislost mezi zvýšeným přísunem sodíku a bolestí hlavy, i když dosud není známo, jak k tomu dochází. Jestliže se vyhneme většímu solení pokrmů, neznamená to ještě, že nás nebude bolet hlava, protože sodík se může skrývat všude, sýrem počínaje a zeleninovými polévkami v konzervě konče.

9. Čokoláda

Někdy může i ta nejmenší radost způsobit bolest hlavy: jde o čokoládu, která v kombinaci s kofeinem, tyramidem a fenyletylaminem (hormon a alkaloid se stimulujícími účinky), je pro jednoho jako extáze, pro druhého však spolehlivým prostředkem spouštějícím bolest hlavy.

Reklama

Související články

Mladý ječmen jako zelený životabudič

Superpotraviny jsou v současnosti velmi oblíbené mezi příznivci zdravého životního stylu a přírodní medicíny. Do této skupiny se řadí i mladý ječmen. Jedná se...

Kajenský pepř - koření, po kterém zhubnete

Milujete pikantní jídla? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Pálivá jídla nabízejí více benefitů, než si možná myslíte. Jejich přísady v čele s kajenským pepřem si...

Výběr článků

Načítám