Hlavní obsah

Otázky, které odhalí váš vztah k alkoholu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřeba alkoholu roste. Jedním z důvodů je i koronavirová pandemie a s ní související častější práce z domova. Oběťmi alkoholu jsou navíc čím dál tím častěji ženy. Jak poznat, že i ve vašem případě hraničí konzumace se závislostí?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Koronavirová pandemie na dva roky změnila náš přístup k alkoholu. Nová data ukázala, že problémy s játry a nehody spojené s alkoholem vzrostly jen v roce 2020 o 25 %.

„Velký vliv na výsledky měla práce z domova. Nekonvenční pracovní doba a menší míra kontroly vybízela k pití alkoholu během dne. Alkohol byl také v čase izolace spolehlivým společníkem a zdrojem zábavy,“ říká Sanam Hafeezová, neuropsycholožka z New Yorku pro Huffington Post.

Ačkoliv to vypadá, že pandemie ustupuje, návyky spojené s pitím alkoholu přetrvávají. Jak poznat, že se tento problém týká i vás? Zeptejte se sami sebe na následující otázky.

Změnily se moje návyky?

Otázka, která si žádá naprostou upřímnost. Zkuste si uvědomit, jak moc jste pili před začátkem pandemie a jak je tomu nyní. Dopřávali jste si dříve skleničku jen s přáteli nebo při výjimečných událostech a nyní pijete každý večer? „Zamyslete se nad tím, zda se dokážete vrátit ke své obvyklé konzumaci,“ radí Hafeezová.

S rizikovým pitím alkoholu má problém až 40 procent Čechů

Zdraví

Přemýšlím o alkoholu během dne?

Stává se vám často, že se přistihnete při myšlenkách na alkohol? Může to být hned ráno po probuzení nebo kdykoliv během dne, kdy se vědomě začnete upínat k myšlence zaslouženého drinku na konci pracovního dne.

„Samozřejmě, že mohou nastat dny, kdy se opravdu těšíte na dobrou láhev vína nebo třeba degustaci spojenou s večeří. Pokud se z alkoholu ale stane jistá forma odměny, na kterou se těšíte častěji, než je zdrávo, může to signalizovat vážný problém,“ říká Sarah O'Brienová, specialistka na závislosti z Ark Behavioral Health, rehabilitačního centra v americkém státě Massachusetts.

Jsem schopen/a se držet limitů, které jsem si stanovil/a?

Pokud jste si uvědomili přemíru konzumace alkoholu v minulosti, je to krok správným směrem. Problém ale nastává ve chvíli, kdy si stanovíte vlastní omezení, co se pití týče, která nejste schopni splnit.

Pokud používáte alkohol jako berličku a nedokážete zmenšit četnost nebo množství pití, je zapotřebí vyhledat pomoc zvenčí.

Jak poznat, že se z občasného domácího popíjení stává vážný problém

Zdraví

Dokážu s pitím přestat?

Zkuste si stanovit jednoduché výzvy jako například, že nebudete následující dva týdny nebo třeba měsíc vůbec pít. Kromě ozdravení organismu si vyzkoušíte nejen to, jak pevnou máte vůli, ale také to, jestli bez alkoholu dokážete normálně fungovat.

Takováto pauza navíc může restartovat vaše získané návyky a pomůže vám v odpoutání se od alkoholu.

Co si mí přátelé nebo blízcí myslí o mé konzumaci alkoholu?

V konečném důsledku všechny změny týkající se pití, které uděláte, začnou a skončí u vás. Může být ale užitečné zeptat se svých blízkých, jestli si nevšimli změn týkajících se vás a pití alkoholu. Získáte tak nový pohled na věc, která vás trápí.

Pokud ale cítíte, že tato otázka je pro vás příliš niterní, a vlastně ani nechcete slyšet, co si blízcí o vašem pití myslí, může se jednat o varovný signál. Pokud totiž skrýváte svoji konzumaci alkoholu, může to být znamení, že jste pití posunuli na novou úroveň, a obáváte se, že by vaši přátelé a blízcí byli znepokojeni, kdyby si toho byli vědomi.

Anketa

Začali jste během covidového lockdownu konzumovat doma více alkoholu?
Ano.
24,5 %
Ne.
75,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27764 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám