Hlavní obsah

I pouhé cucnutí piva v dětství může vést k alkoholismu v dospělosti

Novinky, das

Přestože je konzumace alkoholu u dětí zakázaná, mnoho rodičů je v tomto směru velmi benevolentní. Dát ještě batoleti ochutnat pivo či pěnu z něj u nás bohužel není vzácností. Odborníci před tímto chováním ale varují. Jak ukázal nejnovější výzkum zveřejněný v Journal of Adolescent Health, čím dříve děti ochutnají alkohol, tím spíše u nich hrozí pozdější problémy s nadměrnou konzumací alkoholu a jiných návykových látek v dospělosti.

Foto: Profimedia.cz

Dát batoleti ochutnat pivo či pěnu z něj u nás bohužel není vzácností.

Článek

„Rodiče se často mylně domnívají, že když svým dětem alkohol zcela nezakážou a občas je nechají si cucnout, povede je to k zodpovědnému pití v dospělosti. Realita je ale spíše taková, že tím v dětech vzbudí pocit, že je alkohol zcela bezpečný,” vysvětluje pro Daily Mail autorka studie, profesorka Jennifer Maggsová.

Pravda je taková, že alkohol pro děti není vhodný ani v minimálním množství. Může u nich velmi negativně ovlivnit normální vývoj životně důležitých orgánů, včetně mozku, jater, kostí a hormonů.

Jak ukázal výzkum z roku 2019, opilost v dospívání velmi významně brzdí vývoj šedé i bílé hmoty mozkové. U dětí se tak zhoršuje paměť a schopnost učení, zároveň to u nich vede k větší impulzivitě a někdy i agresivitě. Zhoršuje se tak i jejich prospěch ve škole a začínají se objevovat i problémy s chováním.

České děti vypijí nejvíce alkoholu v rámci Evropy, kampaň Zůstaň nad vlivem to chce změnit

Děti

Podle vědkyně Mikely A. Murphyové je problém ale především v tom, že si děti alkohol spojují jen se samými pozitivními věcmi. Žijí v domnění, že alkohol pomáhá lidem uvolnit se, cítit se šťastnými a méně napjatými.

„Bohužel všechna tato pozitivní očekávání jsou často spjata právě s nadměrným pitím v dospělosti,” dodává Murphyová.

Jak mluvit s dětmi o alkoholu. Nesmíme kázat vodu a pít víno, vzkazuje odborník

Děti

Podobný výzkum proběhl v loňském roce i v Austrálii, kde vědci došli ke zjištění, že až 85 % dětí, kterým rodiče dávali ochutnat alkohol již v brzkém dětství, sáhlo po alkoholu i v období puberty.

Přitom každá zkušenost s větším množstvím alkoholu v období dospívání vedla jen k tomu, že tyto děti začaly holdovat ve velkém alkoholu i v dospělosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám