Hlavní obsah

Opary dokáží velmi potrápit

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile lékařka z kliniky estetické medicíny ucítila, že se jí na rtech začíná dělat opar, nechala si postižené místo ošetřit terapeutickým laserem. Opakovaně. Vznik oparu tím zabrzdila a podstatně zrychlila jeho hojení.

Článek

Většina laiků netuší, že biostimulační, tedy terapeutický laser není nic, co by bylo určeno jen pro vyvolené nebo pro horních deset tisíc. Dnes ho má běžně spousta kožních ordinací, rehabilitací a řada dalších zdravotnických zařízení.

Ceny za ošetření bývají různé. Rozumná cena je kolem 100 Kč. Ale třeba v ordinacích pražské Therap Tilie přijde jedno sezení na 70 Kč. U oparu je potřeba pět až deset ošetření.

„Ideální je, když klient přijde hned při prvních příznacích,“ říká MUDr. Leoš Navrátil z TherapTilie. „Potom se snáz podaří množství a rozsah oparů zmenšit, ale hlavně zrychlit uzdravování. Ozáření laserem zmírní také bolest a zlepší obranyschopnost organismu proti virům. Po sérii ošetření pak řadu klientů obtěžují opary méně často a některé z nich téměř vůbec.“

Léky i tea tree

Pro koho je obtížné najít rychle medicínské centrum, které lasery má, ten si nejspíš zajde do lékárny. Tady mu obvykle nabídnou Herpesin, Duviru, Vectavir, Zovirax nebo další preparáty (mohou zkrátit léčbu až o třetinu doby).

Mezi přírodními prostředky je hitem tyčinka s konopným olejem, který zasaženou pokožku zvláčňuje a má antivirové i antibakteriální účinky. Z rostlinných preparátů mohou pomoci ty, ve kterých je meduňka, třezalka a měsíček lékařský. Další prostředky obsahují vitamíny řady B a zinek, jenž podporuje imunitu i hojení.

Dobrý je také stoprocentní tea tree olej. Na postižené místo se nanáší průběžně, hned při náznacích prvních problémů, jakmile se objeví nepříjemné svědění. Opar je pak často minimální a brzy mizí.

Originální gel

Velice zajímavou novinkou se zdá být Hemagel, neobvyklý vynález českých chemiků, který se dá koupit v lékárnách. Chemikům se totiž podařilo do měkkého gelu zabudovat speciální amin. Ten tlumí zánětlivé procesy v ráně, protože tlumí činnost volných radikálů, které ji vyvolávají. A tím, zrychluje hojení.

Řada českých nemocnic gel s úspěchem vyzkoušela při léčbě různých typů poranění. U oparů funguje až v pokročilejším stádiu. Tedy tehdy, když zduřelá kůže praskne a gel, respektive speciální amin, může uplatnit své efekty přímo a tkáních v ráně. Přes napuchlou kůži účinkovat nedokáže.

Opar u oka? Okamžitě k lékaři!

Opar na rtu vyvolává herpesvirus (HSV 1). Opar se však může objevit také na genitáliích (ten vyvolává herpesvirus HSV 2). V tomto případě je potřeba zajít za lékařem. Kromě rtu se opar může udělat i na tváři nebo v nose.

Jakmile se však vyseje kolem oka, je třeba jít k lékaři okamžitě. Může totiž dojít k velice vážným problémům, včetně poškození oka.

Opar způsobený herpesvirem obvykle nebývá tak nebezpečný jako pásový opar, který dokáže způsobit až oslepnutí. Ale ani tak není dobré herpesvirus podceňovat.

Do oparu zásadně nepíchejte ani ho nemačkejte. Obsahuje aktivní virus a jeho obsah je vysoce infekční.

Co vir nastartuje

Spousta z vás si možná všimla, že se opary na rtech často objeví na horách nebo u moře. To mívá svůj důvod. Herpesviry, které jsou v těle skoro každého z nás, se začnou množit okamžitě, jakmile bojujeme s nějakou zátěží. Nebo když jsme oslabení.

Takovou zátěž představuje například přemíra UV záření. Ať už na horách, u moře nebo v soláriu, (eliminovat ji mohou ochranné krémy s vysokým UV faktorem). Zátěží jsou také špatně kompenzované stresy, přílišná fyzická námaha, menstruace, horečky, operace atd.

Nejlepší prevencí proti oparu je proto u zdravého člověka racionální životospráva, kvalitní spánek, dostatek odpočinku, dobrá fyzická kondice a otužování. Spolu se znalostmi toho, co může opary spustit.

Lidé s narušenou nebo sníženou imunitou by měli hledat řešení, jak efektivně čelit neustálému návratu oparů, s rozumným imunologem.

Dramatičtější potíže

Daleko bouřlivější a závažnější průběh než běžné opary způsobené herpes viry mívá pásový opar. Ten vyvolává virus varicella zoster, který má na svědomí i neštovice. Obvykle je dost bolestivý a může se nám udělat kdekoliv po těle. I v tomto případě jde o virus spící v těle. Lékaři doporučují pacientům klid, minimální námahu a stresy. Na mokvající vřídky pak většinou pudr, aby se vytvořily stroupky. A na posílení organismu vitamíny řady B: nejlépe B-komplex forte.

U vážnějších případů mohou sáhnout k antivirotikům. Ty bývají nutné hlavně tehdy, když hrozí výsev u oka nebo v oku. Pásový opar by ho mohl vážně poškodit. Lék, který by nás zbavil herpetických virů jednou provždy, neexistuje. Ale existují různě účinné léky, které mírní opary a zrychlují jejich léčbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Opar je známost na celý život

Tlumočnici pomáhala na opary metoda, o které skoro nikdo nic nevěděl: ozařování terapeutickým laserem. Dokázala výsev oparů zmírnit. A v každém případě...

Výběr článků

Načítám