Hlavní obsah

Odlehčením jídelníčku ulevíme tělu od nadbytečných kilogramů

Novinky, das

V zimě si naše tělo z čistě preventivních důvodů ukládá zásoby tzv. na horší časy. Proto v zimních měsících i lidé častěji tloustnou. Koncem zimy je tedy ideální čas na postupné odlehčení jídelníčku a připravit tělo opět na shazování nadbytečných kilogramů.

Foto: Profimedia.cz

Velkým problémem je především odhad velikosti porcí jídel a množství energie.

Článek

Již naši předci se v době masopustu vyhýbali nejen masu, ale i tučnějším a celkově těžkým pokrmům. Samozřejmě u nich to bylo dáno i tím, že v té době již docházely všechny zásoby a lidé se museli uskromnit, nicméně to neznamená, že by to pro jejich zdraví nebylo přínosem. Zvlášť v době, kdy vlivem počasí byli uvězněni ve svých domech, a měli tak nedostatek pohybu.

Dnešní lidé na tom nejsou jinak. V zimě se méně hýbou a přitom si více dopřávají. Proto prvním krokem, který by v tento moment měli učinit, je začít snižovat příjem energie a naopak zvýšit pohybové aktivity.

„Je tedy dobré stravu odlehčit, přidat vitamíny, vlákninu a minerální látky a do jídelníčku zařadit jídla z kvalitních bílkovin, rostlinných tuků, olejů a sacharidů s vyšším obsahem vlákniny,“ doporučuje nutriční specialista RNDr. Pavel Suchánek.

Do jídelníčku je tak výhodné zařadit libové maso, polotučné mléčné výrobky, rostlinné oleje a celozrnné obiloviny. "Kombinace těchto potravin má příznivý glykemický index a zaručuje dostatek vlákniny podporující dobré trávení a dostatek vitamínů potřebných pro zvýšení ochrany organismu, proti únavě a pro správné fungování organismu," doplňuje nutriční specialistka Bc. Margareta Iliopulosová, DiS, z abcDieta.cz.

K tomu je nutné i omezit živočišné tuky, které obsahují srdci škodlivé nasycené mastné kyseliny, a jednoduché sacharidy, tedy cukrovinky.

Odhad velikostí porcí jídel činí problémy

„Velkým problémem je především odhad velikosti porcí jídel a množství energie, které by měl člověk za den zkonzumovat, aby měl dostatek živin – a přitom docházelo ke snižování tělesné hmotnosti,“ upozorňuje dr. Suchánek.

Proto těm, kteří si nechtějí suroviny před přípravou jídla vážit a propočítávat kalorie a výživové hodnoty, odborníci doporučují vyzkoušet tzv. krabičkovou dietu. „Její výhodou je, že jedinec dostane jídlo připravené dle individuálních potřeb, a to v pěti denních dávkách, tudíž může jíst pravidelně a po energetické stránce umírněně. Při shazování kilogramů tak nedochází k odvodňování organismu, ke ztrátě svalové hmoty a poklesu bazálního metabolismu," dodává Iliopulosová.

Nicméně žádná dieta nefunguje sama o sobě bez dostatečného pohybu. „Ten, kdo svou lenost přemůže a navykne si na pohyb, začne být na něm závislý, neboť se bude cítit lépe. Stačí tedy začít a překonat první lekce, pak už vše půjde mnohem lehčeji," vysvětluje Marcela Macáková z Aerobic.cz.

Odlehčovací desatero
PRAVIDELNOST – nepravidelná strava je zátěží pro organismus, vyčerpává zásoby inzulinu, podporuje ukládání tuku, tělo pak musí vyvíjet větší úsilí k udržení hmotnosti. Dodržujte proto v jídle pravidelnost: stravu si rozdělte zhruba do 4–5 denních dávek a konzumujte ji v pravidelných intervalech.
ZELENINA A OVOCE – zkuste do svého jídelníčku natrvalo zařadit zeleninu a ovoce. Konzumujte nejlépe pět porcí denně, upřednostňujte zeleninu (obsahuje méně cukru) a jednotlivé druhy střídejte. Doporučené množství je alespoň 300 g zeleniny a 200 gramů ovoce denně.
TUKY – do vyváženého jídelníčku prostě patří. Při odlehčení se však omezte jen na ty nejkvalitnější a používejte je umírněně. Denní potřebu zcela pokryje malé množství kvalitních za studena lisovaných rostlinných olejů, zejména pak řepkového nebo olivového. Zásadně se vyhýbejte uzeninám, tučným masům a tučným mléčným výrobkům.
CUKRÁRNY – návštěvu cukrárny si vyhraďte až na opravdu výjimečnou příležitost. Tučné máslové, a navíc přeslazené dortíky plné cukru a tučných krémů k odlehčení nepatří. Místo těchto sladkostí vybírejte lehké nepečené i pečené dezerty z ovoce nebo ovocné saláty.
FASTFOOD – grilované klobásy, hamburgery nebo smažené hranolky, to jsou kalorické bomby, „dobrůtky“ plné (často přepálených) tuků, kterým je dobré se vyhýbat. Navíc se prodávají velmi často u stánků, kde ani není možnost si k jídlu sednout a v klidu si je vychutnat. Tímto stylem stravování si zakládáme na trávicí obtíže, vysoký krevní tlak i cholesterol, proto se stánkům s „hotdogy“ a podobnými „rychlovkami“ v rámci odlehčovacích dní raději obloukem vyhněte.
VYVÁŽENOST – dopřejte svému tělu dostatek všech potřebných látek (vitamínů a minerálních látek i rostlinných barviv). Pestrost, pestrost a ještě jednou pestrost!
POŽITEK Z JÍDLA – jídlo si užívejte! Jezte v klidu, nestresujte organismus hltáním či jídlem v poklusu. Pěkně si jídlo nazdobte a nenechte se při něm vyrušovat jinou činností.
PITNÝ REŽIM – každý den vypijte nejméně dva litry tekutin, pokud sportujete, tak za každou hodinu sportovní aktivity alespoň 0,75 litru vody navíc. Přednost dávejte stolním vodám, bylinným a ovocným čajům. Minerálky a přírodní ovocné šťávy konzumujte, ale stačí sklenice denně. Vyhýbejte se alkoholickým nápojům.
POHYB – pravidelný pohyb pomáhá nejen odbourávat tukové zásoby, ale zároveň posiluje srdečně-cévní systém a imunitu, uvolňuje stres a napětí, zahřívá naše tělo a zrychluje metabolismus.
ODPOČINEK – odlehčete i své duši. Udělejte si čas na odpočinek a dostatek spánku, naučte se zvládat stres pomocí relaxačních technik. Nezapomínejte na odpočinek na čerstvém vzduchu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám