Hlavní obsah

Odborníci varují před bezlepkovou dietou jako módním hitem hubnutí

Novinky, das

Strava bez lepku, bílkoviny z pšenice, ječmene, žita, je jedinou možností pro nemocné s celiakií. To je autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je citlivé právě na lepek. V poslední době se ale stala i módním hitem v hubnutí. Odborníci přitom před tímto způsobem shazování kilogramů varují.

Foto: Profimedia.cz

Zdravá střeva by si měla s lepkem bez potíží poradit.

Článek

„Celiakií onemocní jen predisponovaní jedinci, kteří vytvářejí přehnaně protilátky proti některým enzymům a bílkovinám, které jsou součástí lepku (jeho gliadinová část). Tyto protilátky se pak s těmito jakoby alergeny (správněji řečeno antigeny) spojují a vytvářejí komplexy poškozující následně sliznici střeva tím, že tam vyvolají zánět, který při déletrvajícím průběhu postupně mění její vzhled i funkci,” vysvětluje nutriční specialista RNDr. Pavel Suchánek z abcDieta.

Mezi nejčastější příznaky patří zažívací potíže, jako jsou průjmy, zácpa nebo jejich střídání, neurčité bolesti břicha, nadýmání, zvracení či zhoršené polykání.

Pokud není celiakie léčena, pak dochází ke zhoršenému vstřebávání některých živin, především tuků, minerálů a vitamínů rozpustných v tucích. „Zvyšuje se riziko vzniku metabolické kostní nemoci - prořídnutí kostí, anémie, podvýživa. U pacientů s neléčenou celiakií je také vyšší riziko nádorových onemocnění," vysvětluje Doc. MUDr. Pavel Kohout, vedoucí Centra výživy a vedoucí Jednotky intenzivní metabolické péče Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Podle odborníků má navíc 35 % dospělých, a to zejména mužů, s alergií na lepek nadváhu. Za většinu problémů může nedostatečné vstřebávání živin.

Trend v hubnutí

Bohužel tuto dietu stále více lidí drží z důvodu snížení hmotnosti. To potvrzuje i průzkum americké NPD Group z roku 2010, podle něhož až polovina dospělých Američanů omezuje nebo vylučuje ze své stravy lepek.

Jako hlavní důvod uvádějí snadnější stravitelnost bezlepkových potravin a jejich celkově menší zátěž pro lidský organizmus. Často na tento způsob stravy přechází i lidé trpící nadýmáním, bolestmi břicha po jídle a plynatostí, i když se při jejich vyšetření neprokáže intolerance ani alergie na lepek.

„Zdravá střeva by si však měla s lepkem bez potíží poradit, pokud je strava správná, s dostatkem vlákniny. Takže, pokud trpíte po jídle podobnými obtížemi, neznamená to ještě, že byste měli rovnou přejít na bezlepkovou dietu. Vaše obtíže mohou mít úplně jinou příčinu, což ale může posoudit jenom kvalifikovaný odborník,” radí Suchánek.

Lidé by si měli uvědomit, že se u bezlepkové diety vystavují riziku sníženého příjmu vlákniny, některých důležitých vitamínů a minerálních látek, zejména pak vitamínů skupiny B, což může podle nutričního specialisty vést k pocitu nadměrné únavy, podrážděnosti a nesoustředěnosti.

Podle Tanyi Thomasové z Britské dietetické asociace navíc, pokud při bezlepkové dietě nevybíráte skutečně vhodné potraviny, dodáváte svému tělu naopak mnohem více tuků, než by tomu bylo při běžné stravě, proto většina lidí při odstranění lepku ani nezhubne.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaké chyby lidé dělají při půstu

Půst zpomaluje proces stárnutí a příznivě působí na celkové zdraví. Nicméně se nejedná o půst hladověním, nýbrž o omezení příjmu energie a o zařazení více...

Výběr článků

Načítám