Hlavní obsah

O Vánocích může nečekaně zaútočit deprese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I o Vánocích může člověka nečekaně přepadnout deprese. Zatímco všichni kolem se radují, postižený není schopen prožívat radost a má pocit, že nic nemá cenu. Rady psychiatrů uvítají i blízké okolí depresí zaskočené osoby.

Foto: archiv Nelly Billové

Nelly Billová, Danuše Pospíšilová a Iva Svobodová během vernisáže Doteky světla 3.

Článek

Deprese je nemoc jako každá jiná a je nutno ji léčit. Vede totiž k pocitům ztráty smyslu života. Proto je to i nemoc smrtelná - až 90 procent sebevražd je spojováno s duševní chorobou, nejčastěji s depresí.

Psychiatři zdůrazňují, že deprese rozhodně není lenost, nedostatek vůle nebo slabošství a nelze ji překonat chtěním nebo vypětím vůle. Lidé s depresí trpí pocity beznaděje, bezmoci a bezcennosti. Nemohou se však sami bez pomoci vzchopit a dát se dohromady. Potřebují pomoc a léčení, dobrá léčba může pomoci více než 80 procentům nemocných.

Reklama

Související témata:

Související články

Depresivní matky mají agresivní potomky

Ženy, které po porodu trpěly depresemi zvanými "baby blues", by měly počítat s tím, že se u jejich dětí může později objevit zvýšená agresivita, tvrdí angličtí...

Výběr článků

Načítám