Hlavní obsah

Děti s nadváhou mají méně kamarádů a více trpí depresemi

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Myslíte si, že dítě, které má problémy s nějakým tím kilem navíc, to má mezi kamarády lehčí, než dospělý člověk s nadváhou? Opak je pravdou! Podle posledních průzkumů mají tlusté děti oproti svým vrstevníkům s normální váhou daleko méně kamarádů a mnohem více trpí depresemi.

Foto: Josef Zajíc

Publikace tří básní Víta Slívy. Dům umění v Ostravě. 20.11.2012

Článek

Většina dospělých naopak pokládá své obézní přátele za běžnou součást života a nad kily navíc se nikdo nepozastavuje.

"Podařilo se nám zjistit, že pošklebky a posmívání se mezi dětmi stále více týkají váhy. Je to alarmující. O to více, jestliže čtvrtina dětí, jimž se kamarádi kvůli nadváze vysmívají, už někdy v této souvislosti uvažovala o sebevraždě, a děsivých devět procent se o ni dokonce pokusilo," uvedla autorka studie Marla Eisenbergová, která zpracovala dotazníky od více než pěti tisíc teenagerů z Minneapolis.

Tlusté děti jsou sociálně izolovány

Jak dále Eisenbergová tvrdí, šestatřiceti procentům dívek a devatenácti procentům chlapců úšklebky kamarádů způsobují deprese: "Problém je v tom, že děti jsou v dospívání velice citlivé. Je potřeba, aby je rodina i škola podpořily a snažily se jim vysvětlit, že narážky kamarádů jsou jen hloupá závist nad jejich případnými úspěchy."

Z výsledků další studie také vyplývá, že obézní teenageři mají méně kamarádů než jejich štíhlí vrstevníci. "Tlustší děti jsou tak mnohem více sociálně izolovány a svými kamarády vytlačovány na okraj," tvrdí Harold Pollack z Michiganské univerzity, který ve svém výzkumu pracoval se sedmnácti a půl tisíci dětmi ve věku třináct až osmnáct let. Obézní děti pak mají následkem toho v dospělosti problémy s dosažením dobrého vzdělání, hledáním zaměstnání a vůbec s navozením duševní pohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám