Hlavní obsah

Nový test odhalí rakovinu děložního čípku i několik let před propuknutím. Bude zdarma

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice je každým rokem diagnostikováno přes 800 nových případů rakoviny děložního čípku, přičemž každý den na ni zemře jedna žena. Původcem tohoto onemocnění je rizikový papilomavirus (HPV). Odhalit ho dokáže při pravidelných kontrolách tzv. cytologie, případně novější a přesnější HPV DNA test. Ten by měl být navíc velmi brzy pro ženy ve věku 35 až 45 let hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Foto: Profimedia.cz

Rakovina děložního čípku se velmi dlouhou dobu nijak neprojevuje.

Článek

Rakovina děložního čípku se velmi dlouhou dobu nijak neprojevuje. Ženy tak začínají mít zdravotní potíže až v okamžiku, kdy už je nemoc v pokročilé fázi.  Proto gynekologové neustále nabádají všechny ženy, aby chodily každý rok na preventivní gynekologické prohlídky.

Doposud v tomto směru lékaři spoléhali především na tzv. cytologii neboli PAP test, tedy Papanicolaouovo vyšetření, které pomáhá zjišťovat přítomnost abnormálních buněk ve výstelce děložního čípku a pak také fázi, ve které se případné onemocnění nachází.

Zákeřné papilomaviry útočí až po letech

Zdraví

Před několika lety, ale přišel na trh další test - HPV DNA, který je vůči infekci papilomavirů citlivější a dokáže tak i přesněji či dříve problém odhalit. Vyšetření si ale doposud musely ženy hradit samy - nyní má ale podle předsedy České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP Vladimíra Dvořáka vejít v platnost návrh ministerstva zdravotnictví, aby byl nový test hrazen zdravotními pojišťovnami, a to všem ženám ve věku 35 až 45 let.

Odborníci tento krok vítají. Z klinického hlediska je totiž prokázané, že je-li HPV vyšetření ve věku nad 30 let negativní, tato žena má velmi nízkou pravděpodobnost, že se u ní v následujících deseti letech rozvine nádor. K rozvoji předrakovinových změn totiž dochází v průměru za 15 let od infekce vysoce rizikovými typy HPV.

Krvácení po sexu může být i známkou závažného onemocnění

Vztahy a sex
Rakovina děložního čípku
Onemocnění děložního čípku se vyvíjí postupně. Nejprve mluvíme o tzv. přednádorových změnách rozlišujících se podle stupně závažnosti (CIN I – nejlehčí, CIN III – nejtěžší). Z nejtěžších přednádorových změn děložního čípku se pak může vyvinout rakovina, což je druhé nejčastější maligní onemocnění žen a také třetí nejčastější příčina úmrtí.Přednádorové stavy se léčí pomocí ambulantního chirurgického zákroku, tzv. konizací děložního čípku. V České republice se každoročně provádí zhruba 12 tisíc konizací. I ambulantní zákrok však může představovat pro ženu a její rodinu velkou psychickou zátěž. Jednak se problém může vrátit, žena tak musí podstoupit hned několik konizací do plného odstranění problému. Navíc se u těchto žen zvyšuje pravděpodobnost rizikového těhotenství či riziko předčasného porodu.Doba mezi přednádorovými stavy a rakovinou trvá mnohdy dlouhá léta. V některých případech se ale může rozvinout i za rok nebo dva. Je to především u agresivní formy nádoru, tzv. adenokarcinomu.Adenokarcinom se vyvíjí uvnitř děložního hrdla a často je těžké ho včas odhalit. Pokud se na onemocnění přijde pozdě, pak už se nedá zcela vyléčit. Lékaři dokážou jen pomocí léčby prodloužit život.Zvýšené riziko rozvoje karcinomu může hrozit u kuřaček, ale i žen, u kterých došlo k rozvoji genitálních bradavic, měly více sexuálních partnerů. Zvýšené riziko může rovněž být důsledkem oslabené imunity nebo ve spojení se zánětlivým procesem v těle.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám