Hlavní obsah

Nošení roušek může škodit pleti. Jak se tomu bránit?

Novinky, Linda Humlová

Nošení roušek je v současné době součástí našich životů. Chrání nás před přenosem nemocí a zabraňují v šíření koronavirové pandemie. Bohužel jejich časté nošení může za vznik řady kožních problémů včetně akné, drobný vrásek i zánětů. Jak s nimi bojovat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jemné vrásky

Pokud máte pocit, že se vaše mimické vrásky prohloubily nebo se objevily nové, je pravděpodobné, že důvodem není pouze stres. „Za předčasné stárnutí může kožní zánět, který vyvolává časté nošení chirurgické ochranné roušky. U těchto zdravotnických pomůcek totiž bylo dokázáno, že fyzicky obrušují epidermální bariéru,“ říká doktor Yannis Alexandrides pro Dailymail.

Největší problém navíc nenastává při nošení roušky, ale po jejím sundání, kdy dochází ke snížení obranyschopnosti pokožky.

„To znamená, že bakterie, nečistoty a další škodlivé toxiny se mohou snáze dostat do pokožky a způsobit oxidační stres, stimulující zánětlivou reakci. Narušení kožní bariéry vede také ke ztrátě transdermální vody, což vede k dehydrataci pokožky, která pak vypadá starší,“ říká Alexandrides.

Vrásky na čele nemusí být jen estetický problém, mohou značit i nemoc srdce

Zdraví

Řešení? Vyzkoušejte roušku z pravého hedvábí, která je k pokožce šetrnější a méně abrazivní než jednorázové roušky.

Růžovka

Rosacea neboli růžovka je chronické onemocnění kůže, charakterizované malými červenými pupínky, často nesprávně zaměňované s akné. Vyskytuje se v centrálních partiích obličej –, zasahuje nos, tváře, bradu a čelo. Nošení roušek může vést ke vzniku nebo zhoršení tohoto onemocnění. Důvodem je změna mikrobiomu pokožky a také tření, které stimuluje přecitlivělé nervy obklopující cévy na obličeji.

Řešení? Použijte výživný krém, který vytváří vrstvu mezi pokožkou a rouškou. Díky tomu dojde ke zklidnění kůže a zmírnění tření.

Potničky

Miliaria neboli potničky jsou relativně častým onemocněním potních žláz, které se objevuje za podmínek zvýšené vlhkosti a teploty prostředí. Není proto divu, že podíl na vzniku tohoto onemocnění nesou právě roušky. Ty totiž zadržují CO2, které naše tělo přirozeně vylučuje, čímž dochází k vytváření vlhkého prostředí v zakrytých částech obličeje. Zároveň dochází ke zvýšení teploty mezi rouškou a pokožkou, což je ideální prostředí pro vznik a množení bakterií.

Jak se vyhnout akné při nošení roušek

Styl

Řešení? Pomoci může opět hedvábná maska, která zamezí podráždění, a kvalitní kosmetická péče.

Popraskané rty

Fyzickým otíráním materiálu roušky o obličej, dochází k vysušování pokožky a narušení epidermální bariéry. Důsledkem jsou popraskané rty. Zachycený vzduch v masce navíc zahřívá postiženou oblast, což vede nejen k přesušení rtů, ale také k rozmnožení bakterií.

Řešení? Výživné sérum na rty nebo pravidelné používání jeleního loje, který promastí narušenou oblast rtů.

„Maskné”

Termín maskné je odvozen z kombinace dvou anglických slov - „mask” a „acne”. V zásadě jde o mechanické akné, které se objevuje zejména na bradě, tvářích a kolem úst, tedy v místech, jež často zakrýváme rouškou.

Příčiny tohoto typu akné jsou dvě. Prvním viníkem je konstantní dráždění kůže, kvůli kterému dochází k narušení její ochranné bariéry. Druhou příčinou je pak vlhkost, která vede k množení bakterií. Toto prostředí je pak přímo ideální ke vzniku akné.

Řešení? Pokud používáte textilní roušku, pravidelně ji perte po každém nošení v šetrném roztoku. Použít můžete také antibakteriální sprej, kterém můžete roušku nastříkat před každým nošením. K ochraně pokožky mohou také pomoci výživná séra a důkladné odličování přípravky vhodnými pro váš druh pleti.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Nejčastější mýty o správné péči o pleť

Technologie a věda jdou neustále kupředu, což se odráží i na kvalitě a účinnosti mnohých kosmetických přípravků. Ne vždy ale lze zcela věřit mnoha tvrzením,...

Výběr článků

Načítám