Hlavní obsah

Noční můry, vlastní selhání či nahota na veřejnosti aneb Co nám naznačují naše sny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk sní. Obsah některých snů vteřiny po probuzení končí v zapomnění, jiné nám utkví v paměti o něco déle. O čem lidé často sní a co jejich sny znamenají?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stejně jako mnoho dalších věcí, i sny mohou ovlivnit vstup do nového dne. Pokud jsme snili o něčem krásném či vtipném, pozvednou nám náladu, ty nepříjemné, stresové, či dokonce hororové v nás zanechávají nepříjemné pocity.

Proč se nám zdají tak různorodé sny? Psychologové specializující se na jejich význam shodně tvrdí, že odrážejí naši duševní pohodu a snaží se nám tím něco naznačit. I proto bychom je neměli podceňovat, mohou totiž pomoci řešit úzkosti či stres, když jsme vzhůru.

Proč sníme?

„Lidé spí v 90minutových cyklech neboli takzvaných ultradiánních rytmech a v každém z těchto cyklů mají jeden sen,“ tvrdí spánkový psycholog Ian Wallace.

Pokud se vám podle něj podaří v noci spát sedm a půl hodiny, je pravděpodobné, že budete mít asi pět spánkových „epizod“. Na počátku noci bývají kratší a roztříštěnější, trvají cca 10-15 minut. Postupem k ránu ale mívají délku i více než 40 či 45 minut.

Sexsomnie aneb Když se během spánku dožadujete sexu či masturbujete

Vztahy a sex

„Sněním v noci strávíme asi dvě hodiny. Lidé často říkají, že nikdo neví, proč sníme. To je ale nesmysl,“ tvrdí psycholog.

Experimenty na Kalifornské univerzitě v americkém San Francisku v 70. letech dvacátého století zjistily, že když jsme vzhůru, vědomě si uvědomujeme pouhá 2 % toho, co prožíváme.

„Zbylých 98 procent je emocionální vědomí, během dne tak absorbujeme obrovské množství emočních zážitkových informací. A náš mozek se s tím musí nějak vypořádat. Základní funkcí snění je zpracování našich emocí – porozumění našemu pocitu sebe sama, kdo jsme, našich potřeb…,“ vysvětluje Wallace. Daný čas také využíváme k upevňování vzpomínek.

Noční můry

Pokud sníte, ale místo krásných věcí vás stále dokola trápí stejná noční můra, nejspíš se vám podvědomí snaží naznačit něco důležitého. „Skrze noční můry se mozek snaží vypořádat s emocemi,“ tvrdí Wallace.

„Duševní zdraví je v zásadě emotivní, takže když je něco děsivé nebo znepokojivé, zpracováváte opravdu silné emoce. Záleží také na zdroji úzkosti, stresu nebo deprese,“ vysvětluje Wallace.

Sny o podvádění mohou mít různé příčiny

Vztahy a sex

„Často se může ve snech objevovat pocit, že se něco vymyká kontrole, nebo že se budou dít věci opravdu velké a mnohdy i nebezpečné,“ popisuje. Můžete se tak třeba ocitnout ve velké bouřce, ve vlně tsunami nebo silném vichru. Jak dodává, takový sen obecně bývá velmi temný a strašidelný.

„Jedním z běžných scénářů snů bývá také někdo, kdo se snaží najít cestu domů. Dům v takovém případě bývá symbolem k prezentaci sebe sama. Pokud se vám zdá, že nemůžete najít cestu domů, možná se snažíte najít sami sebe. Možná se snažíte někam zapadnout, aby vás měl každý rád? To může v průběhu produkovat velké množství skrytého stresu, což přispěje k nočním můrám,“ vysvětluje Wallace.

Časté náměty snů

„Sny jsou často o identitě, zjišťujeme v nich, kdo jsme a co potřebujeme,” tvrdí odborník. „Pokud máte pocit, že je váš život nenaplněný, podhodnocený a nejste tím, čím jste chtěli, sny to budou pravděpodobně odrážet,“ dodává.

„Zajímavé je, že lidé, kteří jsou velmi úspěšní a perfekcionisté, mívají často sny o tom, že nejsou připraveni na nějakou zkoušku. Když se na to podíváte jako na symbol, v podstatě neustále něco posuzují. Lidé, kteří mívají tento typ snů, tak neustále zkoumají své schopnosti.“

Co stojí za děsivými sny

Zdraví

Častým námětem bývá i nahota na veřejnosti, je čtvrtým nejčastějším. Obvykle k takovému snu dochází, když jsme vystaveni cizí situaci a cítíme se zranitelně – například v nové práci či vztahu.

Důvod, proč se to ve snu projektuje do nahoty, je ten, že oděvem prezentujeme svou ideální image, kdo jsme. Když jsme nazí, ztrácíme nad sebou kontrolu a lidé mohou vidět naše skutečné já,“ popisuje spánkový psycholog.

Jak analyzovat své sny

„Vždy říkám, že nejlepší osobou pro analýzu snů je ten, komu se zdají,“ vysvětluje Wallace postup, jak se sny naložit.

Samozřejmě často poskytovanou radou bývá i „pomoc“ snáře, kde lze najít nepřeberné množství snových situací a jejich možný výklad, který může pomoci ve chvíli, kdy dotyčný bude tápat.

Jediný člověk, který může vyložit váš sen, jste vy sami

Vztahy a sex

„Existuje ještě jedna věc, a to hlavně v případě, že trpíte nočními můrami. V okamžiku, kdy si uvědomíte, že pouze sníte a zkusíte se probudit, můžete zkusit vědomě pozměnit obraz snu v napůl probuzeném stavu,“ radí Wallace.

„Ale hlavní věc, kterou svým klientům říkám, je nebát se snít, i když máte noční můry. Sny vám mohou pomoci lépe porozumět sami sobě, stanovit hranice a uvědomit si, že máte vždy větší moc a možnost volby, než si myslíte. A že můžete ve svém životě kdykoli udělat změny. To je povznášející pocit, kterého je dobré se držet,“ radí na závěr psycholog.

Anketa

Míváte noční můry?
Ano, poměrně často
18,2 %
Ano, čas od času nějakou mám
58,8 %
Vybavuji si jen jednu
4,5 %
Ne, noční můry mě netrápí
18,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2730 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám