Hlavní obsah

Nízkotučné diety mohou zvýšit riziko předčasné smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznatky prezentované na největší světové kardiologické konferenci zpochybnily po desetiletí doporučované rady ohledně snižování příjmu tuků (např. formou nízkotučných diet). Podle kanadských vědců a jejich rozsáhlé studie, které se zúčastnilo 135 tisíc lidí, má totiž tuk na naše zdraví velmi pozitivní vliv.

Foto: Profimedia.cz

Při nízkotučných dietách mají lidé tendenci tuky nahrazovat sacharidy.

Článek

Kanadský výzkumný tým, který zveřejnil svou studii v respektovaném časopise Lancet medical journal, tvrdí, že tuk ve skutečnosti ochraňuje naše zdraví a lidé, kteří drží nízkotučné diety, mají větší pravděpodobnost (o 23 %), že zemřou mladí.

Místo snižování příjmu tuků by tak lidé měli omezit konzumaci sacharidů - brambor, chleba, těstovin či rýže apod.

„Po desetiletí se příručky o stravování zaměřovaly na celkové snižování příjmu tuků a nasycených mastných kyselin. Tělo však tuky potřebuje. Jsou nositeli vitamínů, poskytují základní kyseliny a mají svou roli v organismu. Pokud snížíte příjem tuku na velmi nízkou úroveň, ovlivňujete tím velmi důležité minerály,“ vysvětluje pro Daily Mail doktorka Mahshid Dehghanová z McMaster University.

Zdůraznila také, že by lidé neměli přijímat neomezené množství tuků. Pokud opravdu dodrží britskými příručkami doporučovaných 35 % energie pocházející z tuků, udělají pro své zdraví to nejlepší. Rovněž ale poznamenala, že zaměření na nízkotučnou dietu, podporovanou mnohými výživovými autoritami, často vede lidi k tomu, že se dostanou až pod doporučenou hranici.

Při omezování tuků pak mnoho lidí do svého jídelníčku zařadí víc sacharidů, což výrazně zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

Sacharidy jsou větším nebezpečím

Tým doktorky Dehghanové hodnotil stravování 135 335 lidí ve věku od 35 do 70 let z 18 zemí světa. Za téměř 7 a půl roku výzkumu vědci zjistili, že pětina lidí s nejvyšším příjmem sacharidů měla o 28 % vyšší pravděpodobnost úmrtí než pětina lidí s jejich nejnižším příjmem.

A pětina lidí s nejnižším příjmem tuku měla pravděpodobnost úmrtí o 23 % vyšší než pětina lidí s jeho nejvyšším příjmem. Doktorka Dehghanová k tomu řekla: „Omezování celkového příjmu tuků vaše zdraví pravděpodobně nezlepší. Strava s vysokým podílem sacharidů – přesahující 60 % energetického příjmu – je spojena s vyšší mírou úmrtnosti. Vyšší příjem tuků, včetně nasycených, je naopak spojen s nižší mírou úmrtnosti.“

Zlatá střední cesta

Podle doktora Andrewa Menteho má každá základní živina nejlepší vlastnosti, pokud je jí tak akorát. A není důvod si myslet, že se věci mají jinak u různých druhů tuků, včetně těch nasycených.

„Naše sdělení je o umírněnosti. Data naznačují, že nízkotučné diety zvyšují v populaci riziko kardiovaskulárních onemocnění. Proto za optimální stav považujeme zmírnění ´zákazu´ konzumace všech druhů tuků, a naopak omezení sacharidů na rozumnou míru,” dodává odborník.

Anglická organizace Public Health doporučuje dospělým přijímat až 35 % energie ze všech druhů tuků a 50 % ze sacharidů, jako například z chleba, těstovin a cukru. Také tvrdí, že z nesycených tuků – obsažených například v sýrech, másle nebo smetaně – by nemělo pocházet více než 11 % energie.

Britská kardioložka Aseem Malhotraová, která čtyři roky bojovala proti doporučení o omezování tuků, říká: „Ve stravovacích doporučeních je čas na obrat o 180 stupňů. Čím dříve tak učiníme, tím dříve zvrátíme epidemii obezity a cukrovky a tím dříve se bude zdraví lidí zlepšovat.“

Léta zmatku před námi

Úvodník časopisu Lancet, napsaný vědci z Amerického národního institutu stárnutí, varoval, že po této studii budou následovat léta nejasností.

„Tyto objevy zpochybňují zažité stravovací principy a vnášejí další pochybnosti do toho, co je vlastně základem zdravého jídelníčku. Tato nejistota bude nejspíš panovat, dokud nebudou provedeny dobře navržené a náhodné kontrolní testy. Do té doby je nejlepší cestou stravování se zdravou dávkou střídmosti,“ píše se v něm.

Reklama

Výběr článků

Načítám