Hlavní obsah

Nikdy se k cigaretám ani nepřiblížila, rakovina plic jí přesto změnila život

Novinky, bok

Rakovinu plic mnoho lidí považuje za nemoc postihující jen kuřáky. Pětatřicetiletá Jessica Darrenkampová se ale na vlastní kůži přesvědčila, že tato nemoc může postihnout prakticky kohokoli, včetně zarytých nekuřáků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Problémy začaly v roce 2015. Na podzim se nekuřačka Jessica jako téměř každý rok nachladila, ke všemu se navíc přidal silný kašel. Když se po měsíci a půl nic nelepšilo, lékaři u ní vyslovili podezření na zápal plic.

Když ani po několika kolech antibiotik nenastalo zlepšení, udělali lékaři rentgen, který ukázal nepříjemné překvapení. Stejně tak jako následná bronchoskopie (vyšetření vnitřní části dýchacích cest). Po několika měsících se tak konečně dozvěděla nepříjemnou pravdu, má rakovinu plic.

Doktoři jí roky tvrdili, že trpí PMS. Ve skutečnosti měla nádor na mozku

Zdraví

Štěstí v neštěstí bylo, že byla rakovina objevena stále ještě poměrně v počátku a nerozšířila se do dalších částí těla. Při detailnějších testech byla u Jessiky zjištěna tzv. ALK mutace. Výhodou bylo, že právě na tuto mutaci genového postižení byla vyvinuta experimentální léčba, kterou žena ihned dostala.

Zhruba po týdnu navíc přestal i nepříjemný kašel. „Cítila jsem se najednou jako nový člověk,“ uvedla Jessica pro server Woman´s Day.

Ani nové léky nemusí fungovat pořád

I když to vypadá, že Jessica vyhrála, tak jednoduché to nebylo. Stejně jako s jinými látkami totiž i u nových léků může nastat situace, kdy si na ně tělo vybuduje rezistenci a účinek bude minimální. Což se bohužel nakonec stalo i u Jessiky, která aktuálně bere už třetí variantu léků, které mohou na její nemoc fungovat.

„Léky budu brát tak dlouho, jak bude potřeba, nebo dokud se nenajde nová léčba. Je to totiž jediný způsob, jak nemoci zabránit v šíření,“ dodala.

„Aktuální léky naštěstí mají jen minimum vedlejších účinků a i díky nim můžu vést poměrně normální život,” dodala.

Rakovina plic je aktuálně vedoucím „zabijákem“ mezi rakovinami. A neumírají na ni jen kuřáci, může postihnout bez nadsázky kohokoli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám