Hlavní obsah

Netypické příznaky infarktu u žen

Novinky, bok

Srdeční choroby jsou jednou z hlavních příčin úmrtí u mužů i žen. Rozpoznat ale třeba takový infarkt u žen nemusí být tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastějším příznakem infarktu bývá náhlá bolest na hrudi. U mnoha žen se může ale projevovat i jinak.

Článek

Až dvě třetiny žen mohou mít netypické příznaky infarktu, tedy takové, které si s infarktem jako takovým málokdo spojí. Podívejte se s námi na nejčastější z nich.

Bolest čelisti

Bolest na levé dolní straně čelisti je podle vědců z Cleveland Clinic u infarktu u žen častější než ostrá bolest za hrudní kostí, vystřelující dolů do levé paže, která je charakteristická pro muže.

Svalové napětí

Svalové napětí či slabost v ramenou nebo horní části zad, které nelze spojit s žádným zraněním, může být podle American Heart Association příznak tzv. tichého infarktu. Ten mívá jen velmi mírné, případně téměř žádné projevy, ale co do nebezpečí je stejně vážný jako ten „klasický”.

Spojenci a nepřátelé našeho srdce

Zdraví

Závrať

Závrať může být podnícena mnoha okolnostmi. Když nepijete dostatek vody, vynecháváte jídlo nebo když vstanete velmi rychle třeba z postele. Pokud se ale objeví závrať ve spojitosti s bolestí či tlakem na hrudi a dušností, může to značit pokles objemu krve a krevního tlaku, což může také značit infarkt.

Únava

Únava po probdělé noci nebo stresujícím dni je zcela normální. Ženy však mohou zaznamenat výraznou únavu i nějaký čas před infarktem, a to klidně i měsíc, uvádí zdravotní statistiky oddělení Harvard Health Publishing na Lékařské fakultě Harvardovy univerzity.

Nevolnost nebo zažívací potíže

Podle zdravotního portálu Stoney Brook Medicine se objevují žaludeční potíže jako nevolnost, zvracení či říhání, když srdce a další oblasti těla nejsou dostatečně zásobeny krví. Někdy to může být mylně spojováno s refluxem či pálením žáhy.

Pokud takové potíže evidujete ve spojení s dalšími možnými příznaky infarktu, raději se neprodleně obraťte na svého lékaře.

Byliny jako pomocníci v boji proti infarktu

Zdraví

Nadměrné pocení

Pokud zrovna neprocházíte menopauzou nebo nejste těsně po cvičení, může náhlé propuknutí tzv. studeného potu, případně nadměrného pocení, signalizovat infarkt. Během infarktu tělo aktivuje nervový systém ve stylu „bojuj, nebo uteč”, který tělo přepne do režimu přežití a může se projevit právě nadměrným pocením.

Bušení srdce

Když není srdce dostatečně zásobeno krví, může docházet k srdečním arytmiím, a tedy k nepravidelnému srdečnímu tepu, včetně tzv. bušení srdce. Při takových potížích je doporučeno opět co nejrychleji vyhledat lékaře.

Dlouhé pracovní dny velmi významně zvyšují riziko infarktu a mozkové mrtvice

Zdraví

Dušnost

Chůze do schodů nebývá pro mnohé náročná, pokud se při ní ale stále častěji zadýcháváte, případně nemůžete najednou popadnout dech, je načase vyhledat lékaře. Stejně jako u výše uvedených příznaků nemusí jít nutně o již počínající infarkt, ale může to značit potíže se srdcem, které rozhodně není radno nijak podceňovat.

Nepříjemný tlak na hrudi

Prvním příznakem infarktu, jak již bylo řečeno, bývá „nepříjemný tlak, pocit těsnosti či bolest ve střední části hrudníku”. Tento projev se může objevovat ve vlnách, může trvat i několik minut v kuse, uvádí server Woman's Day.

Od čtyř let sportovala, v jednadvaceti dostala infarkt

Zdraví

Bolest v dalších částech těla

Podle zdravotníků se může u žen objevit bolest ve spojitosti s infarktem i jinde než jen na hrudi – třeba na zádech, ramenou, v rukou, ale i například v krku.

Reklama

Výběr článků

Načítám